Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.
Eğer değerli bir arsanız bulunuyor ise arsanız karşılığında daha büyük payda mülk oranına sahip olabilirsiniz. Bunun dışında gelişime açık bir bölgede yapılan bir yapı ise müteahhit risk alacağını düşündüğü için daire sayısını 100 birim üzerinden 25 birime kadar düşürebilmektedir.
Dairenizin bulunduğu ada veya parselde kentsel dönüşüm uygulanacaksa, arsa payınız önem arzediyor. size 37.5 m2 bir daire verilecek demektir. Kaks : 4 olursa o zaman 25x4= 100 m2 inşaat verirler %50 sini mütaahide verdiğinizde size 50 m2 daire verirler.
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi geçerli olabilmesi için tarafların sözleşmenin temel unsurlarında anlaşmaları ve aynı zamanda sözleşmenin şekil şartlarına uygun bir biçimde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin mutlaka noter huzurunda düzenleme yoluyla yapılması gerekmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.
Arsaların doğrudan satılması ve satış gelirlerinin elde edilmesi ile kıyaslandığında, çoğu zaman çok daha avantajlı sonuçlar doğuran kat karşılığı olarak değerlendirilen arsa uygulamalarında, bu işlemi yaptırmak her zaman daha mantıklı olan durum olarak görülüyor.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Tapu Devri
Peki, bu daireler yükleniciye tapuda ne zaman devredilmelidir. Eğer sözleşmede aksi kararlaştırılmadıysa inşaatın tamamlanmasından sonra yükleniciye ait bağımsız bölümler tapuda devredilir. Yüklenici inşaatı tamamlamadan kendisine tapuların devredilmesini isteyemez.
Müteahhit inşaatı arsa sahibine teslim ettikten sonra 5 yıl süre ile sorumlu olmaktadır. Müteahhidin ağır kusurlu olduğu durumlarda bu süre 20 yıldır.
Örneğin; 1000 metrekarelik bir arsaya 1250 metrekarelik inşaat izni verildiyse 5 adet 250 metrekarelik ev yapma şansınız var. Yahut her biri 100 metrekare 12 adet daire yapabilirsiniz.
Metrekare diyor arkadaşlar 300'ün karesini alacaksınız. Yaklaşık 60 bin daire yapılır kardeşim. 300 ² arsamız var 30m x 10x gibi düşünebilirsiniz. Yanılmıyorsam %80 imar ve 4 kat izni var.
Bu ne demektir; 1.000 m2 arsanıza 1.250 m2 inşaat alanı verilirken, 4.000 m2 bir arsa oluşturduğunuzda 4.000 m2 x 2 = 8.000 m2 inşaat verilebilir demektir. Yani tek başınıza hareketle 1.000 m2 arsanıza 125 m2 den 10 daire yapabilirken, 4 arsayı birleşerek inşaat yaptığınızda sizin payınıza 2.000 m2 inşaat alanı düşer.
İstimlak sonunda size 400 m2 arsa kaldığına göre ve Kaks:1.25 olduğuna göre 400 x 1.25 = 500 m2 bir inşaat yapabilirsiniz demektir. 500 m2 / 6 = 83.333 m2 lik 6 daire yaparsınız. Bodrum ve çatı arası hariç eğer iyi bir mimara çizdirirseniz 2+1 çok kullanışlı daireleriniz olacaktır.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
İnşaat işlerinde teslim, müteahhidin inşaatın bittiğini iş sahibine bildirdiği ve işsahibinin de müteahhide ait olan bu yükümlülüğün onun tarafından yerine getirilmiş olduğuna dair kabul beyanı ile tamamlan mış olacaktır.
Böylece, götürü ücrette, kural olarak işin kararlaştırılan ücretten pahalıya mal olmasının rizikosunu müteahhit taşır ve ancak olağanüstü haller nedeniyle masraflarının aşırı derecede artması halinde ücretinin arttırılmasını veya akdin feshini isteyebilir.
Tapu iptal ve tescil davası, bir taşınmazın tapusunun mahkeme kararı ile devrini sağlayan davalardandır. Bu açıdan tapuyu devretme yükümlülüğü olmasına rağmen bu devri gerçekleştirmeyen inşaat firmasına karşı da tapu iptal ve tescil davası açılarak taşınmazın devri bu yolla sağlanabilmektedir.
Kat irtifaklı tapu ise inşaatına başlanacak ya da inşaat halinde olan binalar için belediyeden alınır. İnşaatın tamamlanmasının ardından yapılan kontroller sonucunda herhangi bir usulsüzlük yoksa kat mülkiyeti tapusu için başvuru yapılır.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
“Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?” konusunda, konut maliklerinin konutları için para desteği alabileceğinden bahsedebiliriz. Ayrıca kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.
Genel olarak imar hakkının elvermediği; taban alanında bir büyüme elde edilemediği ya da kat sınırlaması olduğu durumda hak sahibinin daire alanını küçültmek sureti ile müteahhit kendisi açısından yapılabilecek karlı bir proje yakalayabiliyor."
Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri karşılıklı edimleri içeren tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdir. Arsa payı devri karşılığı inşaat yapım sözleşmeleri taraflarına karşılıklı hak ve borçlar yükler.
Arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesi; arsa sahibinin kendisine devredeceği belirli arsa payı veya daireye karşılık, müteahhidin kendi malzemesiyle arsa üzerine bağımsız bölümler inşa ederek, bir bina meydana getirmeyi taahhüt ettiği sözleşmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri