4. yüzyılda, hapşırmanın ne olduğunu öğrenen insanların hapşıran kişiye 'sağlıklı yaşa', 'çok yaşa' gibi sözler söyleme âdeti başlar. Buna göre hapşırma, başın yabancı maddelere karşı bir savunma refleksidir ve bir hastalığın başlangıcı olduğundan hastalığın sonunun kötü bitmemesi için bu sözler söylenir.
Bu nedenle, hapşırma refleksini engellememek gerekir. Bununla birlikte hapşırma esnasında basınç fazla olduğu için kalp durabilir ya da göz damarları çatlayabilir. Bu kadar hayati bir önem taşıyan hapşırma esnasında ise genellikle 'Çok yaşa' denilir.
çok yaşa yerine iyi yaşa diyen insan' sosyal medyada günde olunca hapşırana çok yaşa denilir mi? Sorusu sorulmaya başladı. Çok yaşayıp sürünmektense iyi ve kaliteli bir hayat yaşa anlamında kullanılır.
Kökeni Antik Yunan ve sonrasındaki Roma'ya dayanmaktadır. Tıbbın babası kabul edilen Hippokrates'in öğretilerinden biri olan “hapşırmak yabancı maddelere karşı bir savunma mekanizmasıdır”ı öğrenen insanlar zaman içinde “sağlıklı yaşa”, “uzun yaşa” gibi dileklerini birbirlerine söylemeye başlamışlardır.
Hapşıran kişiye "çok yaşa" denilmesi caiz olsa da sünnete uygun olan ifadelerin kullanılması en doğru söyleyiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Diğer bir âdet de çok yaşa diyen kişiye cevap olarak sen de gör demektir. Bu, benim uzun yaşadığımı görecek kadar çok yaşa anlamına gelir. Eğer çok yaşamaktansa iyi yaşamanın daha olumlu olduğunu düşünüyorsanız çok yaşa yerine sevdiklerinize iyi yaşa ya da her ikisi birden 'iyi ve çok yaşa' diyebilirsiniz.
Yerhamükellah, Allah'ın rahmeti ve inayeti üzerine olsun anlamına gelir.
Diğer bir adet ise çok yaşa diyen kişiye cevap olarak sende gör denilmesidir. Bunun anlamı , benim uzun yaşadığımı görecek kadar çok yaşadır.
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir.
Yehdina ve yehdikumullah ise, "Allah bize ve size hidayet versin" anlamına gelir. Aksırınca (Elhamdülillah) demeli, bunu duyan Müslüman da, (Yerhamükellah) demeli. (Allah sana rahmet etsin) demektir.
İyi Yaşa uygulaması açılışa özel 1 ay boyunca ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Ücretsiz sürenin ardından Aylık 36,99 lira, 3 Aylık 99,99 lira ve Yıllık 369,99 lira olarak herkese hizmet sunmaya devam edecek.
Hapşırmak veya Türk Dil Kurumu'nun önerdiği şekli ile aksırmak, (Hapşırık, aksırık) genellikle burun mukozasını atmosferde bulunan yabancı parçacıkların tahriş etmesi neticesinde, burun ve ağız yoluyla akciğerlere doldurulan havanın yarı bağımsız olarak sarsıcı şekilde dışarıya hızla atılmasıdır.
arapça cümle. türkçede "çok yaşa" cümlesinin karşılığı. hapşıran insana söylenir. anlamı: "allah sana merhamet etsin." olan bu cümleyi duyan kişi de cevaben "yehdina ve yehdikümullah" der. bunun da sözlük anlamı: "allah bize ve size hidayet versin" demektir.
Aksırma kelimesinin anlamı; hapşırma, tahrişi gidermek için burun içindeki nesneleri dışarı atmaya yardımcı olmak için kullanılan bir refleks olarak tanımlanır. Aksırma Nedir TDK: Hapşırmak, hızlı ve sesli bir şekilde ağız ve burundan nefes çıkarmak olarak ifade edilir.
Hapşıran kişinin elhamdulillah demesine karşılık olarak "yerhamükallah" denmelidir. Yerhamükallah "Allah sana rahmetiyle muamele etsin" demektir. Yerhamükallah ifadesinin farz mı yoksa sünnet mi olduğu yönünde de çeşitli araştırmalar yapılabilir.
Hapşırmak, genellikle vücudun hafifleşmesine, rahatlamasına, dinçleşmesine, bazı mikropların bu yolla vücuttan atılmasına ve sağlıklı olmasına vesile olmaktadır. Bu ise, bir güzellik ve bir nimettir. Onun için hapşırırken Allah'a hamd edilir. Hapşırma fiili, bir nimet olması yönüyle Allah'a izafe edilmiştir.
Öte yandan dinimizde bu konuda bazı tavsiyeler bulunuyor. Buhari hadisine göre hapşırdıktan sonra 'Elhamdülillah' demek sünnet. Müslümanların hapşırana ise 'Yerhamükellah' diye karşılık vermesi gerekiyor.
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
Sizden biriniz aksırdığı zaman, “el-Hamdülillah / الْحَمْدُ لِلَّهِ (Allah'a hamd olsun)” desin. Yanındaki arkadaşı da ona “Yerhamükellah / يَرْحَمُكَ اللَّه (Allah sana rahmet etsin)” desin.
-"Hapşıran bebeğin akıllı olacağına inanılır"-
Narmanlıoğlu, gayrimüslim Arap geleneklerinde de hapşırıkla ilgili çeşitli adetlerin görüldüğünü belirterek, "Örneğin, Hıristiyan Araplar'da hapşıran kişiye 'Sağlıklı olasın' denilmesi bir gelenektir. Musevi Araplar'da ise 'Yaşayasın' deyimleri kullanılmaktadır.
buyurur. Bu sebeple hapşırınca elhamdülillah demek sünnettir. Aksırınca elhamdülillah diyen kimseye yerhamükellah diye mukabelede bulunmaya teşmit denilir ve meşruluğu hususunda ümmetin icmaı vardır.
Arka arkaya hapşırma durumu alerji ihtimalinin olduğunun göstergesidir. Alerji durumunun netleşmesi için doktor kontrolü şarttır. Bazen de arka arkaya hapşırmalar genetik sebeplerle de olabilmektedir. Bu tür durumlarda hapşıran kişiye öneri, bulunulan mekanda ortamın havalandırılmasıdır.
Hapşırma esnasında hem kalbe hem de beyne gerekenden çok daha fazla kan pompalandığı için beyin ve kalbin rahatlaması sağlanır. Kan damarlarını genişletir. Gözyaşı ve sinüs kanallarını açar. Akciğerde bulunan zararlı maddeler vücuttan atılır.
Çok sık hapşırma, burun tıkanıklığı yada akıntısı, öksürük, gözlerde yaşarma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinitin mevsimsel grip yada nezleyle karıştırılmaması konusunda uzmanlar uyarıyor. Hastanın, alerjik riniti önemsenmendiği takdirde ileride astım hastası olarak hayatını devam ettirme riski çok yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri