Ev sahibi ülke merkezli (polycentric) yaklaşım, daha çok işletmelerin yurtdışı faaliyetlerin artmasıyla birlikte ev sahibi ülkeden seçilen yöneticilerin daha etkin olacakları varsayımıyla uygulanan kadrolama şeklidir (Yıldırım, Çolak, & Erdost, 2009).
Geosantrizm, geosentrizm veya yermerkezcilik, Yeri (Dünyayı) evrenin merkezi kabul eden görüştür. Kopernik sistemi öncesinde geçerli olan Batlamyus'un sistemi yermerkezci bir sistemdir.
Uluslararası işletmenin tüm bağlı kuruluşlarındaki kilit pozisyonlara, ana ülke vatandaşlarının yerleştirilmesi "anayurt merkezli (ethnocentric)" yaklaşım olarak adlandırılır.
Uluslararası bir işletmenin, yöneticilerini, ana ülke ve ev sahibi ülke dışında üçüncü bir ülkeden (ki bu ülke dünyanın her yerinden olabilir) sağlaması geosentrizmdir. Örnek olarak, bir ABD işletmesinin, Almanya'daki fabrikalarında İngiliz yönetici çalıştırılması verilebilir.
Regiosentrizm; uluslararası bir işletmenin bağlı kuruluşlarını bölgesel olarak ele alıp, yöneticilerini bu bölgeden sağlanmasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
a) Ulusal İşletmeler: Ülke sınırları içinde kurulmuş, kapital ve yönetim açısından başka bir ülkeye bağlı olmayan, başka ülkede şubesi ve bağlı kuruluşu bulunmayan işletmelerdir. Bu işletmeler sadece o ülkede faaliyet gösterirler.
Uluslararası (küresel) ortamda (piyasalarda) faaliyet gösteren işletme çalışanlarının yönetiminde ilişkin insan kaynakları yönetimi politika ve uygulamalarıdır.
(genellikle üretim değeri olan), üretimde kullanılan işgücüne (işçi sayısına ve işçilik saatine) bölünmesiyle elde edilir.
Ana Ülke (Parent Country), çok uluslu işletmenin menşeinin bulunduğu ülkedir. Örneğin; Toyota Motor'un ana ülkesi Japonya, Samsung'un Güney Kore, Nestle'ninki ise İsviçre'dir. Kaynak: Berrin Filizöz, “İnsan Kaynakları Yönetiminde Uluslararası Yaklaşım Gerekliliği”, C. Ü.
İnsan kaynaklarında ise; uluslararası işletmelerin, bağlı kuruluşlarında ve ana işletmelerde, ana ülkeden yönetici görevlendirmeleri etnosentrizmdir. Her birimden ana ülkeden insan kaynağı sağlamak olarak ele alınan etnosentrizm, uluslararası işletmelerin gelişmelerinde, ilk kullandıkları yaklaşımdır.
a) Ulusal İşletmeler: Ülke sınırları içinde kurulmuş, kapital ve yönetim açısından başka bir ülkeye bağlı olmayan, başka ülkede şubesi ve bağlı kuruluşu bulunmayan işletmelerdir. Bu işletmeler sadece o ülkede faaliyet gösterirler.
Bunlar; Anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur. Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir.
Ulusötesi şirketler, bir ülkede bir merkeze sahip olan ve belli bir sermaye ile satış hasılatı ile birçok ülkede faaliyet gösteren şirketlerdir. Ulusötesi şirketler, dünya ekonomisinde önemli bir yer tutmakta ve ulus devletler ile bir karşılaştırma içinde ele alınmaktadır.
Tedariki çok farklı ülkelerden sağlayan, ürettikleri ürünleri yine çok farklı ülkelere satan, uluslararasılaşma sürecinde belli bir aşama takip etmeden, ileri teknolojiye sahip olan, kurulduktan iki veya üç yıl gibi kısa bir süre içinde farklı ülkelerde ürünlerini satarak kâr elde edebilen işletmelerdir.
Küresel işletme, birden fazla ülkeye mal ve hizmet imkanı sunan ve yüksek kazançlar elde etme amacı güden faaliyetlerin birleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Küresel işletmeler, verimli üretim yapılması ve ürünlerin beğeni kazanması için gerekli tüm işlevsel parametreleri yerine getirmektedir.
Bu işletmeler, geleneksel işletmelerin yurtdışı pazarlara açılmalarında öngördükleri aşamaları izlemeksizin, kurulur kurulmaz veya kurulduktan sonra kısa bir süre içinde uluslararasılaşabildikleri için literatürde küresel doğan işletme kavramı ile anılmaktadırlar.
Buna göre; 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 500 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlanacak. Önceki düzenlemede KOBİ sınıfına girmek için üst limit, 250 milyon liraydı.
Ulusötesi şirket (Transnational Corporation, TNC), iki veya daha fazla ülkede şirketin bir arada ekonomik faaliyet yürütmesidir. ulusötesi şirket, farklı şirketlerin bir araya gelişini veya ana merkez şirket altında şubelerin oluşunu ifade etmektedir.
Bu yaklaşımda ifade edilen, kendilerini bir ulusa ait hissedenlerin ulusal sınırların ötesine taşan aidiyetler aracılığıyla anavatan ile bağlarını sürdürülmesidir. Ulusal aidiyetlerin çok dirençli oldukları fikrinden hareketle, bu açıdan ele alındığında ulus-ötesi yurttaşlık kavramı anlamlı ve önemlidir.
Çok uluslu şirket, en az iki ülkede üretim ve hizmet sunan şirkettir. Bazı büyük çok uluslu şirketin bütçeleri pek çok küçük ülkeyi geçmektedir. Dünyanın en büyük 100 ekonomisinden 51'i çok uluslu şirketlerdir.
Anonim şirketler şirket türleri içerisinde önemli bir konumu işgal ederler. Yukarıda anonim şirketlerin sayısının limited şirketlerden çok az olduğuna değindik. Ancak sermaye miktarı olarak bakıldığı zaman anonim şirketler Türkiye'deki en büyük şirketlerdir.
Kollektif - Komandit Şirketler. Kollektif Şirket: Kollektif şirket ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.
Anonim şirket tek kişi tarafından kurulabilir. Yüzlerce ortakla da kurulabilir. Anonim şirkete gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olarak ortak olabilir.
Etnosentrizm (Yunanca ethnos halk ve centre merkez kelimelerinden Fransızca:éthnocentrisme) ya da Etnik merkezcilik; bir aşirete, kabileye, boya ve benzeri etnik gruba bağlılık ile tarif edilen, bir kimsenin kendi kültürünü temel olarak alması ve diğer kültürleri kendi kültürü açısından değerlendirmesi ile tarif edilen ...
Etnosentrik Strateji, biz odaklı, biz merkezli olmakla standart bir pazarlama stratejisidir. Yalnız kendi pazarındaki müşteriye yönelik bir pazarlama karması uyarlanır. O ülkeye özgü, o yöreye özgü üretim yapmak. Türklere göre lokum üretir ve satarım, yabancılar bu lokumu alır veya almaz bu beni ilgilendirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri