İşin arkasını ve sonunu düşünüp çare arayan, önlem alan. Evvelden düşünüp işleri ona göre ayarlayan.
Dilimize Arapçadan geçen bu kelime, işin arkasını ve sonunu düşünerek hareket eden kişi anlamında da kullanılır. Müdebbir Ne Anlama Gelir? Müdebbir, idare etmek, sonunu düşünmek, tedbirli ve ihtiyatlı davranan kişi, iş ve davranışlarının sonucunu inceden inceye düşünerek hareket eden kişi anlamına gelir.
- Hayal etme, zihinde canlandırma ya da göz önüne getirme. - Amaç, düşünce, niyet, plan veya maksat.
Müşfik, Arapça kökenli ve sıfat olarak kullanılan bir sözcüktür. Müşfik dilimize Arapçadan gelmekle birlikte sevecen, şefkatli manasına gelmektedir.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
İlgili 28 soru bulundu
Eşcinsellik veya homoseksüellik, aynı cinsiyetteki insanlar arasındaki romantizm, cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.
Tekamül kelimesinin anlamı; gelişme, evrim, olgunlaşma anlamlarına gelmektedir. Değişik alanlarda farklı ve özelleşmiş manalarda kullanılan bir terim olarak açıklanabilir. Maneviyatla ilgilenen alanlarda maddi evrim veya biyolojik evrim manasında kullanılmaz.
1. Doğrulamalar, onaylamalar, tasdikler: Fikrince kanâat ettiği tasdîkātı tağyir etmek kābil midir? (Nâmık Kemal). 2. Mantık ilminin, bir nesnenin tasavvurlarla bilinmesinden sonra esâsı önermeler, amacı kıyas, burhan, cedel, şiir ve hitâbet olan bölümü.
Türk Dil Kurumu üzerinde hodbin kelimesi ele alındığı zaman, 'Bencil' anlamı kapsamında değerlendirilmektedir. Verilen bu anlamı ile beraber kişilerin göstermiş olduğu tavırlara bağlı olarak bu sözcük kullanılmaktadır. Hodbin Kime Denir? Pek çok açıdan bencil olan insanlar hodbin olarak bilinmektedir.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Müdevver TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Yuvarlak.
müdebbir / مُدَبِّرْ
Evvelden düşünüp işleri ona göre ayarlayan. Her şeyin evvelden tedbirini yapan, gören. İlmi ile her şeyin akibetini ihâta edip ona göre hikmetle iş yapan Allah (C.C.).
müdebbir-i hakim / müdebbir-i hakîm / مُدَبِّرِ حَك۪يمْ
Her işini çok hikmet ve tedbirle yapan. Cenab-ı Hak.
Müdevvenat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Bir araya toplanmış eserler.
Asimile olmak Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kendi özünü ve benliğini kaybetmek anlamına gelir. Özellikle bir devletin veya toplumun gelenek ve göreneklerini kaybederek başka bir topluma ayak uydurması anlamı asimile olmak anlamına gelmektedir.
Bir yere sürekli olarak giden, gedikli anlamına gelen “müdavim” kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kökeni “devam” kelimesidir.
Mülevves TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Kirli, pis. Karışık, düzensiz.
"Ya-Hakim" zikrinin çokça zikrine devam edilmesi halinde kişinin kalbinde hikmet pınarları yolları açılır. Her namaz sonrasında 78 kez "Ya Hakim Celle Celaluhü" zikri çekilirse kişinin öğrenme kabiliyetinde artış meydana gelir. " Ya Hakim Celle Celalühü" zikrine 78 kez devam eden kişi ilimde ilerler ve başarı kaydeder.
Hukukî hükümlerin koyucusu ve kaynağı anlamında fıkıh usulü terimi. Gerçeğe ulaştıran şey anlamında kelâm ve fıkıhta kullanılan terim.
El-Hakim'in Anlamı Nedir? Allah'ın 99 isminden birisi olan El-Hakimin'de diğer isimleri gibi derin bir manası ve önemli bazı faziletleri vardır. Sözlük anlamı 'Hikmet sahibi O'dur' olarak kayıtlara geçmiştir. Sözlüğün dışında ise her işi hikmetli, her şeyi hikmetle yaran anlamına gelmektedir.
münafese - منافسه
معارضه کردن و حسد بردن. (غیاث). منافسة.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
Mezbur sözcüğü, adı geçen ve ismi yukarda geçen anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Arapça olarak da, anılan anlamında kullanılıyor.
El-Hakk Ne Demek ve Nedir? Allah'ın isimlerinden birisi olan El-Hakk ahiret gününde hak ile batılı birbirinden ayıran ve hakkı olanı sahiplerine zalimlerden alıp veren anlamına gelmektedir. Ayrıca varlığı daimi ve hakiki olan hiçbir zaman değişmeyen, sürekli var olma durumunda olan demektir.
Hakim Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Hakimlik temel olarak ikiye ayrılır. Hakimler, adli yargı ya da idari yargı alanında çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri