Osmanlıca olan mütefekkir kelimesi; düşünür anlamlarına geliyor.
(ﻣﻔﻜّﺮﻩ) i. (Ar. mufekkir “düşünen, düşündüren”den mufekkire) Düşünme gücü, tefekkür kābiliyeti: Zamân olur düşünmekten ihtirâz ederim / Müfekkirem o zaman bir nihâle benzer ki / Alîl ve ra'şe-nümâ şâh-sâr-ı bî-bergi / Şikest olur küçücük darbesiyle bir kanadın (Tevfik Fikret).
Mütefekkir: Tefekkür eden, düşünen, düşünür anlamlarına gelmektedir. hayret ve hayranlık duyarak hidâyet yolunu tutmuşlardır.
Her şeyin Allah'ın rızası ile olacağına inanmaya tevekkül, tevekkül eden kişiye de mütevekkil denir.
i. (düşün-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle düşün-ü-r) yeni. Olaylar üzerinde derinlemesine düşünen, kendine has görüşü olan kimse, mütefekkir.
İlgili 41 soru bulundu
Beynimizde düşünmeyi engelledikçe beynimiz neyi düşünmemesi gerektiğini de kişinin aklında tutmaya başlar. Böylece kişi düşünmemeye çalıştıkça aslında düşünmemesi gereken konuyu aklında tuttuğu için istemediği halde o konuyu daha fazla düşünmeye başlar. Buna ters psikoloji etkisi de denebilir.
1.Aristoteles (MÖ. 384-322)
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Allah'ın birliğine inanan ve tevhit inancına sahip kişiler muhavvid olarak bilinmektedir. Arapça kökenli bir kelime olması üzerine daha çok Müslümanlık için kullanıldığını ifade etmek mümkün. Ancak aynı zamanda tanrının birliğine inanan şeklinde evrensel olarak da ele alınabilir.
- Miskal, inci ölçmekte kullanılan bir ağırlık birimiydi.
İbn Haldun‟a göre, asabiyetin temel işlevi sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamasıdır. Buna karşın hayatın zorluklarına karşı yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan asabiyetin somut bir gerçekliği bulunmamaktadır. Asabiyetin gerçekliği, yerine getirdiği sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygu, düşünce ve pratiğidir.
İslamofobi, kelime anlamı olarak "İslam korkusu" demektir. İslam dinine ya da Müslümanlara karşı duyulan nefret, ayrımcılık, düşmanlık ve kin besleme anlamına gelir.
Arap kabile sisteminde farklı soydan gelenlerin de kabilenin nesebine dahil edildiği dikkate alındığında, asabiyetin, aynı soya mensup olanların birbiriyle dayanışması şeklinde tanımlanması eksik bir tarif olur.
TDK sözlüğüne göre müteferrik ayrılmış, dağınık anlamlarına gelmektedir. Bu kelime genellikle olumsuz durumları ifade etmek için kullanılır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
Herhangi bir olay ya da gelişme hakkında yalan söyleyen, iftira atan ve kara çalan kişi ya da kişiler müfteri olarak bilinir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Galebe kelimesi galip kelimesi ile aynı kökten türemiştir. Galip, rakibini alt eden ve yenen anlamına gelirken, galebe de rakibin karşısında ezici bir üstünlük sağlamak ve yenmek demektir. Bu kelime genellikle ''galebe çalmak'' şeklinde kullanılır.
Müstevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Her yeri aynı düzeyde olan, düz.
(Dört şey münafıklık alametidir; Emanet olunana hıyanet etmek, yalan söylemek, vaadini bozmak ve ahdine gadr etmek ve mahkemede doğruyu söylememek) buyurmuşlardır.
Münafık, kişilik açısından kendisini diğerlerinden ayıran net ve derin şahsiyet çizgilerine sahiptir. Kur'an'ın üzerinde durduğu bu karakter özellikleri ikiyüzlülük/çok yüzlülük, inanç noktasında kararsızlık (tezebzüb), korkaklık, yalancılık, kötülük ve bozgunculuğa eğilimlidir.
Nezir kelimesi genel olarak isim şeklinde ele alınır ve anlamı, 'adak' şeklinde öne çıkar. Yani Türkçede olduğu gibi herhangi bir adak adama biçiminde ifade edilmektedir.
Gezgin Filozof olarak bilinen Uluğ Nutku, İstanbul, başta olmak üzere pek çok üniversite ile “Assos Felsefe Günleri” nin de aralarında bulunduğu sayısız etkinlikte ders verdi ve Çukurova, Sivas, Mersin felsefe bölümlerinin açılmasına öncülük etti.
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri