Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
2) Epsom Tuzu
Suyun içine 3 kaşık epsom tuzu ekleyerek ayaklarınızı bu suyun içinde 30 dakika kadar bekletin. Düzenli olarak bu uygulamayı yaparsanız; topuk dikenini iyileştirebilirsiniz.
Dikenin bulunduğu bölgeye buz uygulanması da topuk dikeninin tedavisinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde topuk kısmına buz sargısı uygulanır ve 15 dakikadan az olmamak kaydıyla bekletilir. Soğuktan dolayı topuk altında bulunan iltihap yumuşadıktan sonra topuk dikeni kremi ile masaj yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır.
Aşırı zorlama, topuk kemiğinin (kalkaneus) baskılanmasına ve topuk dikeninin oluşmasına neden olur. Topuk dikeni genellikle zaman içinde gelişir. Egzersiz veya spor sonrası aniden ortaya çıkmaz. Topuk dikeni, çoğunlukla topuk ağrısı gibi erken belirtiler verebilir.
Topuk dikeni ilk basamak tedavisinde egzersizler çok önemlidir. Bunlar arasında ayak altında donmuş şişe yuvarlama (ark egzersizi), ayak tabanı germe egzersizleri gibi egzersizler vardır. Bu egzersizlerin uygulanması tedavi başarı şansını arttırır.
Topuk dikeni için Prof Saraçoğlu'nun evde yapılması için önerisi; çekirdekli siyah kuru üzüm ve tatlı pul biberdir. Bir yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzümü havanda ezip tülbente koyunuz. Üç gün akşamdan sabaha kadar topuğunuza sarınız. Dördüncü gün bir yemek kaşığı tatlı pul biberi havanda ezip tülbente koyunuz.
Bu hastalık bir günde başlayan bir hastalık olmadığı ve küçük küçük zorlamalarla birikerek meydana geldiği için hastalığın iyileşmesi de uzun sürer. İlk tedavi uygulamaları ile hastaların şikayetleri 15-20 gün içinde azalma gösterir.
Topuk dikeninde uzun süre yürümek ve dinlenmek ağrıyı artırır. Dokudaki iltihap iyileşmeyene kadar ağrı geçmez.
Ayak tabanına yönelik germe egzersizleri ve buz uygulamasıyla ile birlikte basit ödem ve ağrı giderici ilaçlar da tedavide faydalı olabilir. Bu önlemlerin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi yöntemlerine başvurulur.
Her akşam yatmadan iltihaplanmanın olduğu bölgeye domates koyup ayağınızı sarabilirsiniz. Bir nevi medikal ayak bakımı işlevi görecek olan bu işlemi birkaç gün üst üste tekrarladığınızda domatesin içerisindeki maddeler iltihabın dağılmasını ve hasarlı bölgenin iyileşmesini sağlayacaktır.
Topuk dikeni yaşayan çoğu kişide basit bir tedavi programıyla bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri şu şekildedir; İbuprofen (Advil, Motrin IB vb) ile naproxen (Aleve) gibi ağrı ve iltihap giderici ilaç tedavisi. Fiziksel terapi ile esneme ve güçlendirme egzersizleri.
Klasik topuk dikeni tedavisinin yanı sıra artık daha kısa sürede radyofrekans (elektriksel dağlama) adı verilen bir yöntemle hastalar ağrılarından kurtulabilirler. Tedavide, elektriksel bir akım verilerek topuk dikeni diye tarif edilen bölgenin etrafındaki dokulara zarar verilmeden yakılması gerçekleştirilir.
Topuk dikeni; topuk kemiği ve ayak tabanı arasında oluşan kalsiyum birikintisidir.
Topuk dikeni, ayak bağlarınızda stres olduğunda meydana gelir. Çoğu insan, topuk ağrısı için yardım arayana kadar topuk dikeni olduğunu fark etmez. Topuk dikeni tamamen tedavi edilemez. Doktorlar, topuk dikeni ile ilişkili semptomları hafifletmek için cerrahi olmayan tedaviler önermektedir.
Topuk dikeni, halk arasında sık görülen bir sağlık sorunudur. Topuk dikeni, halk arasında sık görülen bir sağlık sorunudur. Genellikle tek ayakta görülen topuk dikeni bazı durumlarda her iki ayakta da olabilir.
Topuk çatlağı için ne yapmalı diye soranlara önerebileceğimiz bir diğer doğal çözüm vazelin. Topuğunuzu yumuşatmak ve cildinize ihtiyaç duyduğu nemi vermek amacıyla vazelinden destek alabilirsiniz. Öz yağlarda olduğu gibi, ayaklarınızı ılık suda beklettikten sonra topuğunuzu ponza taşıyla ovun.
Topuk dikeni gibi rahatsızlıklarda da kinezyoteypleme yöntemi kullanılabilir. Topuk dikeni bandı olarak kullanılan bantlar, diğerlerinin aksine çıkarılıp takılabilir. Topuğa geçirilen bantlar, düzenli kullanımda topuk dikenini iyileştirebilir.
Evde yapılan doğal yöntemlerle de tedavi edilebilen topuk dikenine iyi gelen şeyler arasında istirahat etmek, karbonatla karışım yapmak ve limon vardır. Topuk dikeni başka sağlıksal sorunlar neticesinde ortaya çıkabileceği gibi bağımsız olarak da görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri