Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin. Gömlekleri çamaşır makinesinde yıkamak, gömleklerinizi daha az deformasyona uğratır ve yıpratmaz.
Bu da hem program açısından hem de kaç derecede yıkanması konusunda değişiklik gösterir. Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir.
Beyazlar kaç devirde yıkanır sorusu ise birçok kişinin aklına takılır. Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir.
Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir. El yıkaması ılık ve de soğuk su ile gerçekleşir.
Yıkanırken dağılarak deforme olmaması için gömleğin düğmelerini ilikleyin, fakat manşet ve yaka telalarını mutlaka açık bırakın. Ardından gömleği ters çevirerek makinaya atın. Pamuklu, 30 derece ve düşük sıkma devirli programı tercih edin. Kurutma makinası kullanıyorsanız ütü kuruluğunda iken gömleğinizi çıkarın.
İlgili 23 soru bulundu
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Pamuklu beyaz kıyafetleri 90°C'ye kadar sıcaklıklarda yıkayabilirsiniz. Özellikle iç çamaşırların ve bebek kıyafetlerinin hijyenini sağlamak için yüksek sıcaklıklardan çekinmeyin. Ancak renkli pamukluları yüksek sıcaklıklarda yıkadığınızda rengini kaybetmesi çok muhtemel. Renklileri 40°C'de yıkayabilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Sıcak su, gömleklerinize zarar verebilir ve renk kaybına neden olabilir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklar gömleklerin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle gömleklerinizi 30-40 derece arasında yıkamaya özen gösterin. Gömlekleri çamaşır makinesinde yıkamak, gömleklerinizi daha az deformasyona uğratır ve yıpratmaz.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Gömlek Programı: Farklı Gömlek Tipleri Aynı Anda Yıkansın
Pamuklu, sentetik ya da sentetik karışımlı… Gömlek programı için hiç fark etmez. Farklı kumaş tiplerine sahip gömlekleri bu program sayesinde zarar vermeden yıkayabilirsiniz.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Bu kumaşı yıkamak için uygun olan sıcaklığı bilmeniz gerekir. İlk olarak giysinizin etiketine bakmanız doğru yolu izlemenizi sağlar. Fakat, genel olarak tüm pamuklu giysiler 30 veya 40 ° C'de yıkanır. 80 ila 95 ° C ise beyaz çamaşırlar için daha uygundur.
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Öncelikle beyazları yıkarken arasına hiçbir şekilde renkli çamaşır girmemesine özen göstermelisiniz. “Beyazlar kaç derecede yıkanırsa kirleri en iyi şekilde çıkarır?” diye merak ediyorsanız kirler fazlaca gösteren bu çamaşırları 60 derecede yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
'Ne kadar yüksek ısıda yıkarsam o kadar iyi temizlenir' inanışı, tamamen gerçek dışıdır. Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Gömleğinizi yeni tutmak için, beyazlarınızı gerçekten beyaz yapmak için çamaşır suyu içeren özellikte çamaşır deterjanı kullanın.
Pamuklu Eko
Normal kirli, dayanıklı pamuklu ve keten çamaşırlarınızı yıkamak için kullanın.
Çamaşır ve bulaşık makinaları en kayda değer enerji oranını suyu ısıtmak için kullanmakta. Kullanılan enerjinin ortalama yüzde 70'i suyu ısıtmaya harcanmaktadır. Eko programlarda ise suyu 60 derece yerine 40 dereceye çıkarırsınız. Yani suyu ısıtmak için harcanan enerjiden kısarsınız.
Merhaba, Ortalama 45-50 dakika arası bir zamanda çamaşırlarınız temiz bir şekilde çıkacaktır.
Adından da anlaşılacağı üzere bu program, sentetik özellik taşıyan kirli çamaşırları yıkamak için kullanılır. Sentetik özellik taşıyan kıyafetler ise diğerlerine göre biraz daha naylonumsu bir dokuya sahiptir. Çamaşır makinesinde sentetik programı, bu tip kıyafetler için özel olarak geliştirilmiştir.
Özellikle pamuk, yün ve keten gibi kumaşların yıkama sonrasında çekme riski son derece yüksektir. Polyester gibi kumaşlardan yapılan kıyafetlerde hiç çekme yapmamaktadır.
Gömlek ütüsü için ideal ısı seviyesi 180 derecedir. Fakat bazı keten gömleklerin ütülenmesi esnasında 180 derecelik ısıdan istenen verim alınamayabilir. Bu durumda ütünün ısı seviyesi 200 dereceye ayarlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri