Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Dâhiliye mütehassısı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tıp İç hastalıkları uzmanı
TDK'ya göre mutaassıp kelimesi, savunduğu fikirleri karşı tarafa zorla benimsetmeye çalışan, yeni hiçbir fikre sıcak bakmayan, bağnaz kimse anlamına gelir.
MÜTEHEYYİÇ – MÜTEHEYYİC
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Arapça χṣṣ kökünden gelen mutaχaṣṣiṣ متخصّص “ihtisas eden” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Tahayyüz eden, yer tutan. İtibarlı, mühim.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
MÜEYYİT – MÜEYYİD
1. Sağlamlaştıran, kuvvetlendiren, takviye eden: “Müeyyit delil.” 2. Yardım eden, destekleyen.
Rikkat sözcüğü Türkçe'de "incelme, incelik ve duyarlık gösterme" anlamına gelir. Getirmek fiiliyle de rikkate getirmek olarak kullanılabilmektedir. Sözlük anlamları kapsamında rikkate getirmek ise "duygulu hâle getirmek, incelikli hâle getirmek, duygulu yapmak" anlamlarında kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında genel olarak 'düzgün ve düzenli' şekilde muntazam kelimesi karşılık bulur. Herhangi bir durum ya da insan için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yapılan bir işin harika olduğunu ve eksiksiz bir şekilde tamamlandığını gösteren anlam üzerinden de ele alınır.
(ﻣﻈﻬﺮ) sıf. (Ar. iẓhār “meydana çıkarmak”tan muẓhir) Görünür duruma getiren, âşikâr eden, izhar eden: Seyr edip muzhir ü mazharda olunduk izhâr / Şer'-i muhtâra uyup râz-ı nihân istemeyiz (Osman Şems).
Dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları kliniğinde hastaların her türlü detaya önem verilerek titizlikle tedavi edilmesi, olası hastalıkların tespit edilebilmesine ve daha ciddi boyutlara ulaşmadan bu bölümde veya ilgili tıbbi birime yönlendirilerek tedavi edilebilmesine olanak sağlamaktadır.
Grip, astım, zatürre, bronşit, koah ya da koroner kalp hastalıkları da günümüzde iç hastalıklar yetkisinde bulunmaktadır. Genel olarak kansızlık, obezite, hemofili, gut hastalığı, hepatit, kemik erimesi, Akdeniz anemisi ve de kanser için de iç hastalıkları yani dahiliye bölümüne müracaat edilmektedir.
Diğer adıyla dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları bölümünde, hastalıkların teşhis ve tedavisi için titiz ve detaylı bir araştırma gerçekleştirilerek, hastalıkların erken evrede teşhis edilmesi, tedavi için ilgili birimlere yönlendirme yapılması sağlanmaktadır.
Allah'a ortak koşan, başka ilahlar edinip onlardan medet uman ve kendi yaptıkları putlara secde eden kişilere müşrik denir.
Müsned kelimesi İslam literatüründe terim anlamında kullanılır. Ravi zincirinde kopukluk olmayan, ilk ve son aktaranı belli olan hadislere müsned denir. Müsnedler genellikle kronolojik ya da alfabetik sıraya göre yazılır.
"sivrisinek" cümle içinde nasıl kullanılır
Burası bataklık olduğundan sivrisinekler çok fazladır, bir süre sonra azıkları biter. Kaktüslerin kökleri sciarid sinekler ve mantar sivrisineklerinin larvaları tarafından yenebilir.
Fârâbî'nin eserlerinde ise Tanrı'ya açıkça cevher denmektedir. Fârâbî'ye göre Allah cevheri ve zâtıyla ezelî olandır ve ezelî oluşunda başka bir varlığa muhtaç değildir.
Cismânî olanlar duyularla idrak edilebilen, rûhânî olanlar ise akılla kavranıp düşünme ile tasarlanabilen varlıklardır.
İnsanı diğer yaratıklardan ayıran en büyük özelliği akıldır. Fakat, aklı da iyi yönde kullanacak irade gereklidir. Ama, asıl insanı insan yapan o cevherdir ki; O da ahlâkdır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mevhibe kelimesi mevhip fiilinden türetilmiştir. Mevhip, bahşetmek, ihsan etmek anlamına gelirken, mevhibe de hem lütuf hem de bahşiş anlamına gelir.
Esbab kelimesinin Türk dil kurumunda sahip olduğu anlam ise bir şeye sebep olanlar ve bir şeye vasıta olanlar anlamını taşımaktadır. Esbab kelimesi oldukça fazla kullanılmakta olan kelimeler arasında yer almaktadır. Anlamının ise sebep ve sebepler olduğunu söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri