Şeker oranı yüksek bir meyve olan dut, kuru haliyle diyetlerde ara öğün olarak tüketilir.
Kan sağlığını korumaya, kanı temizlemeye, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olan kuru dut, düzenli tüketildiğinde kalbi destekler. Diyabet hastaları kuru dutu dikkatle ve keyifle tüketebilir. Kuru dut, kan şekeri seviyesini ideal bir seviyede tutmaya yardımcı olur, diyabet kontrolü yapmanıza destek sağlar.
Dut kurusu kandaki glikoz seviyesini düşürür. Kan şekeri açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Bu sebeple aşırı miktarda tüketimi hipoglisemi olarak da bilinen rahatsızlığa sebebiyet verebilir.
Dut meyvesinin glisemik indeksi yüksektir. Yani kan şekerini hızlı yükseltici etkisi vardır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarının kontrollü tüketmesi gerekmektedir.
🔸Bir avuç yani yaklaşık 25 gr. Dut kurusu 84 kcal enerji vermektedir. Bu kalorinin %90'ı doğal şeker içeriğiyle Karbonhidrattan gelmektedir. Dut kurusunun içerdiği Karbonhidratın doğal olarak %25'i Glikoz, %25'i de Fruktozdan meydana gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Birçok bilimsel çalışmada dutun kan şekerini dengeleyici özelliği üstünde durulmuştur. Dutun içerdiği DNJ (1-deoksinojirimisin) isimli madde besinlerin sindiriminde görev alan bir enzimi baskılayarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar.
Dut, hazmettirici, balgam söktürücü, antibakteriyel, terletici, kandaki şekeri düşürücüdür.
Antiseptik ve antibiyotik özellikleri olan beyaz dut ve yapraklarından yapılan çaydan düzenli olarak tüketerek özellikle şeker hastalığı sebebi ile kapanmayan tüm yaralarınızdan kurtulabilirsiniz.
Peki, dut kurusu günde ne kadar yenmelidir? Dut kurusunun içerisinde büyük oranda protein bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar günde en fazla 1 avuç tüketilmesinde fayda görürüler. Fazla tüketimi diyabet rahatsızlığına ve ani şeker çıkış ve düşüşüne sebebiyet verebilmektedir.
Beyaz dut kurusu, siyah duta oranla daha fazla tüketilir. Bütün dut çeşitlerindeki gibi beyaz dutun da sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kalp, sindirim sistemi ve cilt sağlığına iyi gelir.
Kan şekerinin dengede tutulmasına destek olur. Özellikle yüksek şeker sorunu yaşayanlar için insülin salgılama seviyesinin dengede kalması için karadut önerilir.
4) Kan Şekerini Dengeler
Dut yaprağı çayı düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bununla birlikte eğer diyabetiniz varsa, dut yaprağı çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.
Karadut meyvesi belirli bir oranda şeker içermesine rağmen diyabet hastalarının da güvenle tüketebileceği bir meyvedir. Her ne kadar içerisinde belirli miktar şeker bulunsa da diyabet hastalığına karşı olumlu etkileri bulunur. Antioksidan ve yüksek potasyumdan ötürü şeker hastalığına karşı koruyucu bir meyvedir.
Gün kurusu kayısı şekeri yükseltir mi sorusunun yanıtı olumludur. Şeker hastalarının doktorlarına danışarak tüketmesi önerilir.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğiyle enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede yardımcı olabilir. Hurmada yağ ve kolesterol bulunmaz. İçerdiği çinko, potasyum, kalsiyun, fosfor ve magnezyum gibi mineraller insülin üretimi ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Yapmak istediğiniz miktarda dut kurusunu mutfak robotunda (ya da öğütücü) incecik olana kadar çekin. Şeker kıvamına gelmesi yeterli olacaktır. Dut kurusunu bu şekilde öğütüp kullanınca kek, muffin veya kurabiye hamurunun içinde homojen olarak, hamurun içinde eşit miktarda dağılıyor.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Bu noktada sarımsaklı yoğurt, şekeri düşüren özel bir formülü içerisinde barındırır. Bu doğal formülü sayesinde şeker hastaları, sarımsaklı yoğurdu sıklıkla tüketmektedir.
Uzmanlara göre, limonun halk arasında şekeri düşürdüğü söylenir. Ancak bununla ilgili bilim dünyasında yapılan net bir araştırma yoktur. Yani bu bilgi yanlış bir bilgidir. Öte yandan limonda bulunan çözünür lifler kan şekerini dengelemeye yardımcı olur, şeker düzeyini sağlıklı bir aralıkta tutmaya katkı sağlar.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
Kan değerlerini yükselten, kişiye magnezyum ve lif kazandıran kuru dut diyet beslenmesinde de önemli bir yere sahiptir. Çok fazla olmamak şartıyla kuru dut diyette iyi bir ara öğün olabilir. Ara öğünde alınan kuru dut, sizi uzun bir süre tok tutar ve daha az yemek yemenizi sağlar.
Çilek, üzüm, incir, kavun, karpuz, vişne gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahiptir. Kan şekerinizi aniden yükseltebilir. Diyabetlinin bu tür yaz meyvelerinden uzak durması, kontrollü şekilde sadece tadına bakmak adına bir ölçek yemesi uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri