Sözlükte “başkasının işini gören, dostluk gösteren, bakımını üstlenen” gibi anlamlar taşıyan mütevellî kelimesi terim olarak vakfiye şartları, şer'î hükümler ve mer'î mevzuat çerçevesinde vakfın işlerini idare etmek üzere görevlendirilen kimseyi ifade eder.
Vakfın en yüksek karar organı Mütevelli heyeti olarak ifade edilir. Özellikle fatura üzerinden meydana gelebilecek kararlar noktasında önemli görevler üstlenirler. Aynı zamanda sorumluluk almak ile beraber Vakıf eşliğinde birçok farklı konuda yer alırlar.
Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf vakfedilen mala "mevkuf denir.
Mütevelli Heyeti, Üniversite'nin tüzel kişiliğini temsil eder. Mütevelli Heyeti, Kurucu Vakıflar Genel Kurulu tarafından seçilmek üzere kanun ve yönetmeliklerde öngörülen şartlara ve niteliklere sahip en az 7, en çok 32 kişiden oluşur. Mütevelli Heyeti'ndeki her üyenin hizmet süresi dört yıldır.
isim,hukuk Bir vakfın yönetimi kendisine verilmiş olan kimse.
İlgili 38 soru bulundu
Kökeni: "Mütevellit" kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Arapça kökenli olan "متولّد" (mutawallid) kelimesinden türetilmiştir. "Mutawallid," "doğan, meydana gelen" anlamına gelir ve köken itibariyle bir şeyin sonucu veya sonucu olarak ortaya çıkan anlamları taşır.
Genellikle cümle içerisinde dolayı, yüzünden, ötürü, sebepten ve için kelimeleri yerine kullanılır.
MADDE 3- Mütevelli Heyeti, Vakfın en yüksek karar organı olup, yapılan olağan veya olağanüstü toplantılarda vakıf hükmü şahsiyetini ilgilendiren önemli kararlar alır. Mütevelli heyet üyelerinin yapılan davete icabet etmesi esastır.
Mütevelli Heyeti en az yedi kişiden oluşur. Bu yedi kişiye Rektör dahildir. Mütevelli Heyeti üyelerinin adları, seçildikleri tarihi izleyen bir ay içinde Yükseköğretim Kuruluna bildirilir. (Değişik ikinci fıkra:RG-9/4/2009-27195) Mütevelli Heyeti üyelerinin görev süresi dört yıldır.
Mütevelli heyet, yükseköğretim kurumunda görevlendirilecek yöneticiler ve öğretim elemanları ile diğer personelin sözleşmelerini yapar, atamalarını, öğretim elemanı dışındaki personelin terfilerini ve görevden alınmalarını onaylar, yükseköğretim kurumunun bütçesini kabul eder ve uygulamaları izler.
Fetihten hemen sonra adada Osmanlı vakıf düzeninin oluşması için her türlü ortam hazırlanmıştı. Nitekim 1572'de Sultan II. Selim tarafından ilk vakıf kurulduktan sonra adaya atanan yüksek rütbeli asker ve yöneticiler de vakıf faaliyetlerine girişmişlerdir.
Osmanlı'da kurulan ilk vakıf Orhan Bey'in Bursa'yı almasıyla burada kurduğu vakıf olarak bilinmektedir( Tuş, 1999, s.191).
Orhan Gazi'nin Adapazarı, Kandıra ve Bursa'da inşa ettirerek vakfettiği cami, medrese, zaviye, imaret, aşevi, misafirhaneler ilk Osmanlı vakıfları olarak anılmaktadır.
Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.
Mütevelli, vakfın işlerini idare etmek üzere görevlendirilen kişilere verilen addır. Medenî Kanunun idâre uzuvları dediği kimseler mütevellî demektir. Mütevelli tayininde vakfedenin (vâkıf) iradesi esas alınmakta, iradesinin belirlenemediği durumlarda yetki hâkime geçmekte, mahkemeler karar vermektedir.
Vakfın işlerini yürütmek üzere tayin edilen kimse.
Sözlükte “başkasının işini gören, dostluk gösteren, bakımını üstlenen” gibi anlamlar taşıyan mütevellî kelimesi terim olarak vakfiye şartları, şer'î hükümler ve mer'î mevzuat çerçevesinde vakfın işlerini idare etmek üzere görevlendirilen kimseyi ifade eder.
Vakfımız, 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu'nun amacına uygun çalışmalar yapmak ve ihtiyaç sahibi kimselere yardımda bulunmak amacıyla 1986 yılında kurulmuştur.
Vakfa üyelikleri aylık üye aidatlarını ödemek koşulu ile devam eder. Ancak Fahri Üyeler; Vakıf Senedinde belirtilen yardımlar hariç diğer haklardan, Onursal üyeler ise; vakıf senedinde belirtilen hiç bir hak ve yardımlardan yararlanamazlar.
Yönetim Kurulu başkanı Mütevelli Heyet üyeleri arasından seçilir. Yönetim kurulu asil üyelerinin ikisi ve yedek üyelerden biri Mütevelli Heyet üyelerinden; kalan asil ve yedek üyeler de yönetim kurulu üyesi olmaya uygun isimler arasından seçilir. Yönetim Kurulu, vakfın idare ve icra organıdır.
Mütevelli Heyeti, Üniversitenin en yüksek karar organı olup Üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eder. Mütevelli Heyeti üyeleri, Vakıf Yönetim Kurulu tarafından, devlet memuru olma niteliklerine sahip adaylar arasından dört yıl süre için seçilen en az yedi üyeden oluşur.
Arapça kökenli bir kelime olarak Türkçede yerleşik şekilde değerlendirilen mütevellit, eski dönemlerde daha fazla kullanılan bir sözcüktü. TDK açısından bu kelimenin anlamı, 'Meydana gelmiş, ileri gelmiş' şeklinde tabir edilmektedir.
Mütevellit Arapça kökenli bir kelime olarak kullanılmaktadır. Mevlit kelimesinden türeyen mütevellit kelimesi doğmak, var olmak anlamlarında kullanılmaktadır. Mütevellit kelimesi kendiliğinden olması mümkün var olmuş soyut duygular için de kullanılan bir kelimedir.
genelde unutkan insanlara söylenen; bunamaktandır anlamına gelen eski türkçe kelime grubu...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri