Bakkal: Arapça Bütün bunları alabileceğiniz 'mahallenin kalbi' olan bakkal ise Arapça kökenli.
Arapça bḳl kökünden gelen baḳḳāl بقّال “sebze satan kimse, manav, bostancı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça baḳl بقل “sebze” sözcüğünün faˁˁāl vezninde meslek adıdır.
bakkal kelimesi bakl yani sebze kökünden gelir ve her türlü yiyeceği satan kişi mânâsındadır lâkin manavın nereden geldiği şüphelidir. bir rivayete göre yörüklerin aksine yerleşik hayata geçip sebze yetiştiren ve bunları satan kişilerden geldiği söylenir.
Masa kelimesinin kökeni Rumca dilidir.
1- Pazar: Farsça'daki "bazar"'dan (yiyecek, öteberi satılan yer, pazar) geliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Farsça bāzār بازار “çarşı, alışveriş edilen yer” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen vāzār sözcüğünden evrilmiştir. (NOT: Bu sözcük Soğdca aynı anlama gelen vāçarn sözcüğü ile eş kökenlidir.) Bu sözcük Eski Farsça vahā-çarāna- “alışveriş-yeri” sözcüğünden evrilmiştir.
çarşı - Nişanyan Sözlük. Farsça çārsū چار سو “1. dörtyol, 2. kent merkezinde dükkânların bulunduğu alan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça çār چار “dört” ve Farsça sū سو “yol” sözcüklerinin bileşiğidir.
nişan - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça nişān نشان “iz, işaret, alamet, simge” sözcüğünden alıntıdır.
Maşa ne demek sorusunun cevabı, sıcak-soğuk gibi etkenlerden koruyan metal alettir şeklinde verilebilmektedir. Ateş yakanların kor karıştırmak ya da ateşe atılacak malzemeleri yönlendirmeye yarayan gerece maşa denmektedir.
Begüm, Güney Asya'da (özellikle Hindistan'da) yerel yöneticilerin ailelerindeki kadınlara verilen unvan. Türkçedeki bey (bek, beg, beğ) unvanından türetilmiş beğim sözcüğü, Hint telaffuzuyla begüme dönüşmüştür. Türkçede bulunan "hanım" kelimesi de han kelimesinden türemiştir.
Birkaç yıldır en çok tercih edilen isimlerden olan Ebrar, Arapça kökenli bir kelime, Ebrar'ın ne demek olduğu ve ne anlama geldiği ise, bu ismin anlamını bilmeyen kişilerce internette araştırılıyor.
Begüm ismi kadın hükümdar veya prenses anlamına gelmektedir. Bunun dışında begüm ismi Doğu Türk Hükümdarlarının harem ve kızlarına verilen isimdir.
Bakkal kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Bakkal kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı baḳḳāl şeklindedir.
bedbin - Nişanyan Sözlük. Farsça bad bīn بد بین “kötü gören” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça bad بد “kötü” ve Farsça bīn بین “gören” sözcüklerinin bileşiğidir.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
Arapçada, eski tarihlere dayanan klasik dil ile halk dili arasındaki farklılık, sömürgecilik döneminden sonra daha da büyümüştür. Bugün, birbirinden çok farklı olan edebî Arap dili ile halk dilinin Arap ülkelerindeki paralel kullanımı, sosyolinguistikte, iki dil anlamını taşıyan diglossia terimiyle karşılanmaktadır.
Standart Arapça olarak kabul edilen Fasih Arapça (العربية الفصحى; El-Arabiyye el-fushâ) tüm Arap devletlerinin resmî dilidir. Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika'da halkın çoğunluğunca, İran ve Türkiye'de ise Arap azınlıklarca kullanılan diller, Arapçanın lehçeleridir.
Arapça Sâmî diller ailesindendir. Bu dil ailesinin de eski Mısır dilini de içine alan bir Hâmî- Sâmî köke bağlı olduğu düşünülmektedir. Arap dili, Sami dil ailesinin batı kolu güney bölümünün kuzey grubuna mensup olup doğu koluna mensup diğer Sami dillerinden (Akadca- Asur - Babil) ayrıldığı bazı özellikleri vardır.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
zambak - Nişanyan Sözlük. Arapça znbḳ kökünden gelen zanbaḳ زنبق “soğanlı bir bitki, lilium” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen zanbak sözcüğünün murabba (dörtlü) fiil köküdür.
Bey'u şira, tıpkı dad-u sited tamlaması gibi alışveriş anlamına gelir.
Etrafı kapalı (çevrili) bir mekân veya alana geçişi sağlayan açıklığı ifade eden kapıya Arapça'da bâb denir.
Kut, Orta Asya'daki şamanist, göçebe Altay uluslarında "yaşam gücü" anlamına gelen bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri