Un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip, tüm malzeme homojen şekilde karışacak kadar bir kaç saniye robotu çalıştırıp durdurun. Yağladığınız yuvarlak kek kabınıza hamuru dökün ve önceden 170 dereceye ısıttığınız fırında yüzü iyice kızarıp, içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.
Mutfak robotları; çırpma, yoğurma, parçalama, rendeleme ve dilimleme gibi birçok özelliğe sahiptir. Aynı zamanda bazı modeller, yoğurt ya da ekmek yapabilir, hatta katı meyve ve portakal sıkacağı olarak kullanılabilir.
Emsan hamur yoğurma makineleri sayesinde kolayca kabaran, yumuşak ve lezzetli kekler hazırlayabilirsiniz.
Philips el blenderı çırpma ünitenizi yumurta beyazı, krema, kek karışımları ve yumuşak tatlılar çırpmak için kullanabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
1) Bosch Mcm3501m Mutfak Robotu
Bosch mutfak robotu, piyasadaki en iyi mutfak robotları arasında yer alır. 800 Watt motoru sayesinde pürüzsüz sonuçlar verir. Soğuk içecekleriniz için buz kırma özelliği bulunur. Bunun yanında sert peynir çeşitleri, kahve taneleri ve kuru yemişleri kırmak için özel bıçağı bulunur.
Bir Mutfak Robotunda Hamur Nasıl Yoğurulur? Bugünlerde ekmek tariflerinin büyük çoğunluğu, bir stand mikserde hamur yoğurmayı gerektiriyor. Ancak bir mutfak robotu hemen hemen her türden hamuru yoğurabilir ve bunu daha hızlı yapabilir.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Kuru malzemeler elenir. Üstüne şeker, tuz, yumurta, süt, sıvı yağ eklenir ve tel çırpıcıyla çırpılır. En son kaynar suda kahve çözdürülür ve kek karışımına yavaş yavaş eklenip karıştırılır. Kalıba dökülüp pişirilir.
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Yüksek güçlü blenderlarda sorun çıkarmıyor olabilir ama standart blenderlar çok sert gıdaları öğütmekte zorluk yaşayabilir. Mesela buz kalıpları tam olarak ezilmeyebilir, dondurulmuş meyveler kalıp kalıp kalabilir ve bu yüksek basınçta blenderın doğrayıcı bıçakları zarar görebilir.
Moley Robotics isimli firma, yemek yapan robot üretti. Tezgah üzerine entegre edilen iki robotik koldan oluşan sistem, kendi başına yemek pişirme özelliğine sahip.
Malzeme karıştırmak, hamur yoğurmak ve yumurta, krema gibi malzemeleri çırpmak, mutfak şefinin temel fonksiyonlarıdır. Bunun yanı sıra, modeline bağlı olarak, sebze doğrama, sos hazırlama, kıyma çekme, makarna yapma gibi işlemleri de yerine getirebilirler.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Sünger Kek Yapmanın Püf Noktaları
Yumurta beyazlarını kar gibi olacak şekilde ayrı bir kapta, sarılarını da yine kremamsı bir kıvam alana kadar bir diğer kapta karıştırmak ve büyük bir dikkat ile bu iki karışımı birbirine eklemek mükemmel sünger kekin anahtarıdır.
Eğer yaş maya ya da kuru maya kullanıyorsanız yaş mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak, üzeri kapalı şekilde bir süre dinlendirmeniz gerekiyor. Bu aşama mayanın aktifleşmesini sağlıyor, hamurun daha çabuk kabarmasına yardımcı oluyor.
Et. Etin blender'a atılmasının doğru olmamasının sebebi ise tadının ve dokusunun kaybolmasıdır.
Bu aşamada kuru malzemeler arasında topak kalmaması önemlidir. Poğaça hamuru yaklaşık 10 dakikada yoğurulabilir. Yoğurduktan sonra istediğiniz şekle getirip yağlı fırın kağıdı koyduğunuz tepsinizde yaklaşık yarım saat bekleterek hamurunuzun mayalanmasını/kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri