Mutfak duvarlarında sıcaklık ve neme bağlı olarak kabarma meydana gelmemesi için tezgah arasına fayans kaplama yapılması gerekir. Farklı materyallerde geniş bir tasarım çeşitliliğine sahip mutfak tezgah arası fayans çeşitleri, dekorasyonunu etkili bir şekilde tamamlar.
Seramik, herhangi bir iç mekan uygulaması için oldukça güvenlidir. Seramik duvar ve tezgah arası kullanımında aşırı sıcaklıklara ve donmaya dayanıklıdır. Çok fazla güneş alan ve sıcak ortamlar için seramik karoları solmaz veya renk kaybı yaşamaz. Bu karoların görünümü uzun yıllar aynı görünümünü koruyacaktır.
Mutfakta kullanılan fayans türleri; Karo, mantar, taş, vinil, seramik, porselen, cam ve bambu fayanslardır. Döşemelerde en çok vinil, mantar ve bambu fayanslar tercih edilir. Porselen, seramik ve karolar, hem tezgahta, hem de döşemelerde kullanılır. Cam fayanslar ise duvarlarda ve tezgah aralarında tercih edilebilir.
Seramik ve derz dolgu uygulamasından sonra, mutfak dolabı montajı yapılmadan önce alt kısımların boyanması ve zeminin mutfak dolabına göre ayarlanması gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra mutfak dolabı montajı yapılır, tezgah konulur ve tezgah arası seramikler döşenir.
Seramik ve doğal taşlar en zor koşullara dayanıklıdır. Kesici aletlerden korkmayın: Seramik ve plakalardan oluşan çalışma tezgahlarında, bıçak, çatal, makas ve ışıkla bile çalışabilirsiniz. Bazıları sıcak sever: Doğal taş ve seramik, tencere ve tavadan gelebilecek termik etkilere karşı dayanıklıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır. Avantajları: Seramik fayansların döşenmesi kolaydır. Diğer malzemelerle karşılaştırıldığında seramik hafiftir. Seramik fayansların çoğu sırla kaplıdır, bu sayede mükemmel koruyucu üst tabakaya sahip olurlar.
Seramik ve Fayans Farkı
Seramikler yapı itibariyle hemzemin hem de duvar kaplamalarında kullanılırken, fayans ise iç mekan olan banyo, mutfak, ofis gibi yerlerde tercih edilmektedir.
Mutfak dekorasyonu yapılırken zemini kaplamak için, fayans alternatifi olarak en çok kullanılan malzeme suya dayanıklı laminat parkeler oluyor. Laminat parkeler, fayanslara göre çok daha modern ve daha sıcak bir görünüm sunuyor.
Mutfak Tezgâh Arası Kaç cm Olmalı? Mutfağınızın büyüklüğüne ve ölçülerine göre değişebilen mutfak tezgâh arası ölçüleri sizlere rahat bir kullanım alanı sunması açısından sizlere uygun bir büyüklükte olmalıdır. Mutfak tezgâh arasında bulunan fayanslar arasındaki boşluğun ideal ölçüsü 2 mm'dir.
Porselen tezgahlar, yüksek sıcaklığa dayanıklı, darbelere ve çizilmelere karşı daha dirençlidir.
Besinlerden, paketli yiyeceklerden ya da kullanılan malzemelerden gelen bakteri ve mikropları tutmayan mutfak tezgahını tercih etmek sağlığınız açısından önemlidir. Porselen mutfak tezgahı bu açıdan sizlere hem hijyeni hem de sağlıklı yemek yapma keyfi sunar.
Granit ve mermer olarak çeşitlendirilen doğal taşlar, sahip oldukları sertlikle mutfaklarda ihtiyaca hizmet eder. Zengin renk ve desen seçeneğine sahip olan çimstone tezgâhlar, su yalıtımı açısından da tercih edilir. Mutfak tezgâhı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli detay dayanıklılıktır.
Dayanıklılık. Aşınmaya ve çizilmeye karşı en fazla dayanım için Çimstone tezgah (kuvars tezgah, cımstone, çimston tezgah) tercih edilmelidir. Çeşitli kimyasallar ile yapıldığı için yüksek dayanımlıdır.
Mutfak tezgâhı seçerken en önemli kriter kullanılan malzemenin kaliteli, dayanıklı ve doğal taşlardan oluşmasıdır. Genellikle; mermer, granit, kuvars gibi doğal taşlardan oluşan tezgâhlar tercih edilir. Bunun nedeni hepsinin diğer malzemelere göre (MDF, Sunta vb.) daha sert ve dayanıklı yapılara sahip olmalarıdır.
Bir kutu seramik ürününden, 1.44 metrekarelik alan döşeyebilirsiniz.
Büyük bir mutfağınız varsa, desenli veya koyu renkli seramikleri gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Ancak mutfağınızın boyutları küçükse, mutfak seramikleri tercihinizi açık renkli, mermer görünümlü veya sade desenli seramiklerden yana kullanmalısınız.
Mutfak Tezgahı yerden ortalama 82-86 cm yüksekliktedir.
Ortalama buzdolabı yüksekliği 180-210 arasıdır. Genişlik olarak minimum 70-75 cm olmaktadırlar. Bulaşık ve çamaşır makineleri 60 cm genişlik ve 60 cm derinliğe sahip olduklarından mutfaktaki tezgahların derinliği de 60 cm olmalıdır.
Çimstone tezgah mutfak tezgahları içinde önerebileceğimiz en dayanıklı ve kullanışlı tezgah türüdür. çizilmelere ve ısıya karşı son derece dayanılklıdır. leke tutmaz ve temizliği çok kolaydır. hijyeniktir içerisinde mikrop ve bakteri barındırmaz.
Siyah ve beyaz, dekorasyonun vazgeçilmez renk eşleştirmelerinden biridir. Dolayısıyla koyu renkleri tercih ettiğiniz bir mutfakta tezgahınızı beyaz kullanabilirsiniz. Ancak beyaz mutfak dolabına uygun tezgah renklerini araştırıyorsanız, gri ve siyaha yönelmeniz daha mantıklı olacaktır.
Mutfak tezgahı kaplama işlemini gerçekleştirmek için aslında birçok farklı sistemden yararlanmak mümkündür. Tezgah açısından yenileyici bir görüntü sağlayacak bu kaplama işlemleri, günümüzde pratik olarak temin edilebilecek birçok farklı suya dayanıklı folyo malzemeler veya silikon malzemeler ile yapılabilmektedir.
Maliyet ve fiyat Seramik karoların maliyeti düşüktür, ancak granit seramik karolardan daha pahalıdır, bu taşın şaşırtıcı özellikleri nedeniyle bunun arkasında çok mantıklı nedenler vardır.
Suya dayanımları fayanslara göre daha fazladır. Bu yüzden fayanslar duvar kaplamak için uygunken, seramikler iç ve dış yer döşemesi için uygundur. Fayanslar yüke, darbeye, yaya trafiğine, kırılmalara ve çizilmelere seramik yer karoları kadar darayanıklı değildirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri