Yüksek konsantrasyonda LPG buharını kısa süreli dahi olsa solumak baygınlığa ve/veya ölüme sebep olabilir.
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
LPG kesinlikle ZEHİRLİ DEĞİLDİR, kısa bir müddet teneffüs edilmesi zehirlenerek ölüme sebep olmaz. Ancak, LPG havadan daha ağır bir gaz olduğundan yere çökmekte ve zeminden itibaren yukarıya doğru birikmektedir.
Kişi her solunum yaptığında tüm vücuda karbonmonoksit yayılır. Bu da vücudun yeterli seviyede oksijen alımını engeller ve vücut bir süre sonra oksijensiz kalır. Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir.
"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
İlgili 19 soru bulundu
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Tüp hacmi sabit olduğundan termodinamik kanunlarına göre sıcaklığın yükselmesi sonucu kabın iç basıncı artar. Bu arada yüksek sıcaklığa çıkıldıkça metalik malzemelerin dayanım değerleri hızla düşer. Yükselen basıncın kap çeperinde oluşturduğu gerilme artarken diğer yandan dayanım düştüğü için patlama kaçınılmaz olur.
Tüpler son derece güvenli olarak üretilmişlerdir ama tüpün sadece kendisinin güvenli olması yetmiyor, dolum şekli ve doldurulan gazın özellikleri ve dolum miktarı da önemli, tehlike burada baş gösteriyor, araç için geliştirilmiş karışım ev tüpünde tehlikeli olabiliyor." diyerek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Genellikle tüpgaz olarak adlandırılan LPG, ham petrolün damıtılması, parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Renksizdir, kokusuzdur, yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahiptir.
Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.
Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir. Karbonmonoksit, benzin, odun, propan, odun kömürü ya da diğer yakıtların yakılmasıyla üretilen renksiz, kokusuz, tatsız bir gazdır. Yanlış havalandırılan cihazlar ve motorlar, karbonmonoksitin tehlikeli seviyelerde birikimine sebep olabilir.
Gazda bulunan karbonmonoksit zehirli, renksiz ve kokusuzdur. Gaz yoğunluğunun miktar ve süresine göre öldürücü bir etkiye sahiptir. Bundan kurtulmanın en kolay yolu, sürekli olarak kombinizin uzman kişi tarafından kontrol edilmesidir.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor.
Tüpler direkt güneş ışığı altında depolanmamalıdır. Güneşte bırakılan tüplerin iç sıcaklığı istenmeyen değerlere yükselebilir ve ayrıca tüpün üzerindeki etiketlerin ve işaretlerin solmasına neden olabilir.
Özellikler. LPG tüpte hem sıvı hem gaz halinde bulunur. Tüpün bağlı olduğu cihaz kullanılmaya başlandığında, üstteki gaz halindeki LPG eksilir. Alttaki sıvı LPG dışarıdan aldığı ısı enerjisi sayesinde buharlaşarak eksilen gaz miktarını yeniden üretir.
Çevre sıcaklığında hava ile patlayıcı karışım oluşturur. İnsanlar İçin Sağlık Tehlikeleri: Kısa süreli de olsa aşırı dozda solumak boğma etkisi ile ölüme neden olabilir.Sıvı ürün teması deride soğuk yanıklarına neden olur.
Dedantör derhal tüpten ayrılmalı ve tüp açık havaya çıkartılmalıdır. Zemin, çukur ve kuytu yerler süpürge ile süpürülmeli, havadan ağır olduğu için yere çöken LPG'nin açık havaya atılması sağlanmalıdır. Yetkili Aygaz bayiniz çağırılmalı ya da 444 4 999 Aygaz İletişim Hattı aranmalıdır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Tüpgaz ile LPG (otogaz) arasındaki tek farkın, soğuk ve sıcak havalarda akışkanlığı düzenleyen propan ve bütan gazlarının farklı oranlarda bulunması olduğu belirtiliyor. Uzmanlar tüpgazın, mutfak tüpünün içinde belli bir basınçla bulunması gerektiğini belirtiyor.
Aygaz kamp tüpü 15 saat 20 dakika kullanım süresi sağlıyor. Tabi bu süreyi etkileyen en önemli faktör ortam sıcaklığı.
Ynt: Tüp neden buzlanma yapar ??
Likit petrol gazı ( LPG) sıvı halden gaz haline geçerken bulunduğu kabın dışı soğur, gaz çıkışı fazlaysa bu soğuma da şiddetlenir. Özellikle soğuk ve nemli havalarda bu daha belirgindir.
Araçta gaz kokusu genelde iki sebepten kaynaklanır. Bunların başında katkılı Otogaz kullanmak diğeri ise LPG bağlantılarında gevşeme ve arızadan dolayı kaynaklanır. Bu konulara herkesin anlayacağı şekilde açıklık getirecek olursak mesela katkılı Otogaz içinde motor koruyucu yağ ve koku gibi katkı maddeleri bulunur.
Oksijen tüplerinde saf oksijenin yani oksijen konsantrasyonunun %100'e yakın olduğu durumlarda artık ısıya gereksinim kalmaz ve kendiliğinden yanma meydana gelir. Yağ saf oksijen ile buluştuğunda ani parmalar meydana gelir ve yanma olur.
Tüpünü 49 °C üzerindeki sıcaklıklarda tutmaktan kaçın.
Sıcaklık yükseldikçe tüpünün içindeki basınç da yükselir. En sıcak aylarda tüpünü güneş ışığında bırakma. Bunun yerine çok gölgeli bir alan bulmaya çalış. Paslanmayı ve tüpün hasar görmesini önlemek için tüpünü yağmurdan uzak tut.
Hava sıcaklığı ve kesafet oranı sebeplerine bağlı olarak içerisindeki gaz miktarı litre olarak da belirtilebilir. Piknik tüpü ağırlığının hafif olması sebebi ile ev, balkon, kamp, kulübe tüm açık alanlarda kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri