Mutfakta veya restoranda yemek ve servis öncesi yapılan hazırlıklara mizanplas denilir.
Mizanplas: Ön Hazırlık – Temel Yemek Planı
Örneğin tarifte kullanılacak malzemelerin hazır halde göz önünde bulundurulması, kullanılacak mutfak gereçlerinin temiz halde bekliyor olması, servis tabağı ve diğer yardımcı gereçlerine karar verilmiş olması mise and place dahilindedir.
Mutfakta malzemelere daha kolay ulaşmayı sağlayan, işleri yapabilecek alanları oluşturduğumuz, ana ögeler dışındaki ekipmanlara hazırlık üniteleri denmektedir. Duvar rafları belirli malzeme ve ekipmanları yerleştirecek faydalı alanlar oluşturan bir ekipman olarak karşımıza çıkıyor.
Mutfakta blanch etmek terimi, pişecek olan bir ürünün genelde haşlanmış sebzelerin rengini canlı görüntüsünü kaybetmemesi için sıcak sudan çıkar çıkmaz buzlu bir suya konulmasıdır. Bu sayede ürün blanch edilmiş olur.
her şey yerinde diye tabir edilen fransızca mutfak terimi. düzen ve tertip mutfakta güzel işler çıkarmak için mutlaka olması gereken bir kavramdır. fransızların bunu tanımlayan terimi ise mise and place; türkçe karşılığı mutfakta her şeyin istenen zamanda istenen yerde olmasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Mutfakta veya restoranda yemek ve servis öncesi yapılan hazırlıklara mizanplas denilir.
şov mutfaklarında her mutfak personelini çalıştıramazsınız, deneyimli personel ister. Misafire güven verir. Çünkü misafirin gözü ya ekranlardadır yada mutfağın ta kendisinde. Misafir hata arar, hijyen arar, temizlik arar, dikkat ve özen arar yemeğinin yapılışında.
Az su, yağ ve üstü bir kapakla kapatılmış olarak fırında pişirilen et yemekleri.
almanca nichts (hic; hicbir sey) argoda nix diye gecer, bu da ingilizde eighty-six (86) ile uyaklidir. uyak uzerine kurulu argodan da (bkz: rhyming slang) ingilizce'ye gecmistir. merriam webster'a sorarsaniz "musteriye hizmeti reddetmek" manasinda kullanilir.
Kaynar sudan ileri gelen yanık veya yara. Skald.
Buna göre bir mutfakta hazırlama ve pişirme bölümleri sıcak mutfak, soğuk mutfak, pastahane, kasaphane, sebze hazırlama, kahvaltı hazırlama seklinde sıralanabilir. Mutfak yöneticisi sıfatındaki aşçıbaşı ve yardımcılarından oluşan bölümdür.
Hazırlık Programı;
Muafiyet sınavına girmeyen ya da başarısız olan öğrencilerin Hazırlık Programına katılmaları zorunludur.
Hazırlık sınıfı, üniversitelerin 1 sene vermiş olduğu bir eğitimdir. Farklı bölümlerde olan kişiler bir sınıfa dahil edilerek yabancı dil eğitimi alır. Yabancı dil eğitiminin verildiği dönem, hazırlık sınıf olarak adlandırılır.
Antre (Entree): Ana yemeklerden önce yenen yemek, başlangıç.
TÜL (TUİLE) Tuile Fransızca bir kelime ve kiremit anlamına geliyor.
Bir pişirme yöntemi olan Poşe, yiyecekleri kaynama noktasına yakın sıcaklıktaki suyun içinde yavaş yavaş pişirme anlamına geliyor.
Ru (Roux) Tıpkı mizanplas gibi aslı Fransızca "roux" olan bu sözcük dilimize fonetik olarak çevrilecek "ru" şeklinde anılıyor. Un ve tereyağının kavrulmasıyla oluşturulan ve birçok sosun temeli olarak görülen kıvamlı bir karışım elde edilmesi anlamına geliyor.
Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
Breze etmek, yiyeceği kapalı bir kap içinde düşük ateşte yağ ile kavurduktan sonra az sıvı ile pişirmek anlamına gelir. Bu yöntemde et ve sebze ayrı ayrı pişirilebileceği gibi, her ikisi bir arada da pişirilebilir (örneğin kuzu kapama ). Türk mutfağında tencere yemeklerinin pişirilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Kendilerine aynı zamanda 'gastronomist' denildiği de olur.
Restoranlarda yemek yapmak üzerine profesyonelce çalışan kimselere aşçı denir.
Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri