Bir gerçek sayının sayı doğrusundaki yerinin başlangıç noktasına (sıfıra) olan uzaklığına o sayının mutlak değeri denir. x gerçek sayısının mutlak değeri |x| şeklinde gösterilir.
Mutlak değer ise, gerçek olan a sayısının sayı ekseni üzerinde gösteren noktanın başlangıç noktasından olan uzaklığını ifade eden terime denir. Gösterimi ise IaI şeklindedir.
5, 0'dan tam olarak 5 birim uzaklıktadır. 5'in mutlak değeri bu sebeple 5'tir.
Bir sayının mutlak değeri pozitif olduğu için, ikinci kez mutlak değerinin alınması sonucu değiştirmez. ÖRNEK: İki sayının farkının mutlak değeri sıfıra eşitse bu iki sayı birbirine eşittir. Bir diğer deyişle, iki noktanın sayı doğrusu üzerinde aralarındaki uzaklık sıfır ise bu iki sayı aynı noktaya karşılık gelir.
Mutlak değerin içi negatifse içini - ile çarpıp çıkarırız. Mutlak değerin içi pozitifse olduğu gibi çıkarırız.Yani -x ifadesi pozitifse -x diye çıkar. Bu durumda x negatif bir sayı oluyor.
İlgili 30 soru bulundu
► Mutlak değerin içindeki ifade 0'a eşitse veya sıfırdan büyükse mutlak değerin dışına aynen çıkartılır. |+3| = 3 a > 0 ise|2a| = 2a x < 0 ise |−3x| = −3x y gerçek sayı ise |y + 12| = y + 12 ► Mutlak değerin içindeki ifade 0'dan küçükse mutlak değerin dışına −1 ile çarpılarak çıkartılır.
Mutlak değer eksi çıkamaz !
Mutlak sıfır değeri −273.15°C veya 0 K olarak tanımlanır.
II. Pozitif tam sayıların mutlak değeri kendisine eşittir. III. Mutlak değerin sonucu en az 0 (sıfır) olabilir.
Yani bir sayı mutlak değer içerisinde her daim pozitiftir. Bu sebepten dolayı mutlak değer içerisinde sayıları aldığımız zaman yukarıdaki gibi yazarız. Not: Mutlak değer içerisinde sayıların değerlerinin negatif ya da pozitif olmasını hiç önemi yoktur.
Mutlak üstünlükler teorisi Adam Smith tarafından Ulusların Zenginliği kitabında savunulmuştur.
En küçük olan pozitif tam sayı 1 olarak kabul edilmektedir. En büyük olan negatif tam sayı –1 olarak kabul edilmektedir. Pozitif olan tam sayılar sıfırdan büyük olmaktadır. Negatif olan tam sayılar sıfırdan küçük olmaktadır.
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Pozitif sayıların mutlak değer dışına aynen çıkar ve herhangi bir işaret değişikliğine uğramaz. Pozitif sayıların mutlak değer ifadelerine örnek vermek gerekirse; - I8I sayısı pozitif bir sayıdır ve mutlak değer dışına 8 olarak çıkar.
Mutlak değer fonksiyonu tüm reel sayılarda sürekli olduğu için limiti de tanımlıdır ve bu noktadaki fonksiyon değerine eşittir.
Bir eşitsizliğin tarafları negatif bir sayı ile çarpıldığında eşitsizlik yön değiştirir.
Cevabın 7 olması gerekiyor çünkü mutlak değeri 3 veya 3'ten küçük olan sayılar [3],[2],[1],[0],[-1],[-2],[-3]'tür.Bu nedenle cevap D) ŞIKKI yani 7'dir.İyi çalışmalar dilerim...
Mutlak değer, uzunluk belirttiğinden ve en küçük uzunluk değe- ri 0 olduğundan herhangi bir sayının mutlak değerinin sonucu 0'dan küçük (negatif) olamaz.
Mutlak değer işareti, sayının iki tarafına konulan çizgisidir.
2021 de hiç gelmemiş 2020 de 1 soru gelmiş 2019 da ise yine 1 soru gelmiştir Gördüğünüz gibi mutlak değer konusundan az soru gelmektedir. Ancak daha önce bahsettiğim gibi mutlak değer konusu diğer konulara girebildiği için ve soru mantığını değiştirebildiği için önemli konulardan birisidir.
Çift fonksiyonlara örnek, |x|, x2, x4, cos(x) ve cosh(x). Mutlak degerli ifadelerin tamamı çift fonksiyondur.
Mutlak; sınırsız, sonsuz, koşulsuz, değişmez, zorunlu olduğu varsayılanı anlatan felsefe terimidir. Felsefi anlamda mutlak kavramı, bu bilinen genel anlamıyla eş fakat kısmen daha kompleks bir anlaman katmanına sahiptir. Buna göre, mutlak, her şeyi kuşatan, en temel gerçeklik anlamındaki felsefi ilkedir.
Mutlak değerli eşitsizliklerden önce mutlak değeri öğrenecek olursak; gerçek bir sayının sayı doğrusundaki başlangıç noktasına yani sıfıra olan uzaklığıdır. Mutlak değer IxI şeklinde gösterilir. Eğer bir eşitsizlik denkleminde IxI şeklinde bir sayı görüyorsanız bu eşitsizlik mutlak değerli eşitsizlik olur.
Uzaklık Tanımı
İki reel sayının farkının mutlak değeri ise bu iki sayının sayı doğrusunda aralarındaki uzaklığı verir. İki sayının farkı sayıların çıkarma işlemindeki sırasına göre farklılık gösterse de, aralarındaki uzaklık ve farklarının mutlak değeri işlem sırasından bağımsız olarak her zaman pozitiftir.
Örnek vermek gerekirse x yerine 2 yazarsak mutlak değerden +1 diye çıkar 4 yazarsak yine +1 diye çıkar yani mutlak değer işareti değiştiremediği için buna çift kat kök diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri