Şeker pancarı en çok ve en iyi deniz seviyesinden yaklaşık 800 - 900 metre yüksek yerlerde yetiştirilir.
Şeker pancarı soğuğa son derece daya- nıklı, kuraklık sevmeyen ve yetişme döneminde mutlaka sulama isteyen iki yıllık bir tarım ürünüdür.
İlkbahar döneminde yağışlı, yaz dönemlerinde sıcak ve kurak olan iklimler şeker pancarının yetiştirilmesi için verimli alanlardır.
ŞEKERPANCARI:Yetişme döneminde bol nem, olgunlaşma döneminde fazla yağış istemez. (Bu nedenle Doğu Karadeniz kıyılarında fazla yetişmez).Şekerpancarı tarımı büyük ölçüde insan emeğine dayanır.
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Şeker Pancarında Son Sulama
Sulama bitkideki gelişmeler gözlemlenerek 4-6 defa yapılmalıdır. Son sulama, toprağı tavlı duruma getirmek, hasadı kolaylaştırmak ve kök kırılmalarını önlemek amacıyla yapılan sulamadır.
Hatırlanacağı üzere Ocak ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TürkŞeker'in 2022 ürünü şeker pancarı alım fiyatını 16 polar için ton başına 800 lira olarak açıklamıştı. Söz konusu alım fiyatı, 50 TL olan posa bedeli ve 25 TL olan kota tamamlama primi ile birlikte ton başına toplam 875 lira olmuştu.
Şeker pancarı hem bol su hem de yetişme döneminde sıcaklık ister... karadeniz bölgesi genel itibariyle yıl boyu bulutlu olduğundan yeterli sıcaklık koşulları sağlanamayacağından şeker pancarı için "uygun yetişme ortamı" değildir...
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
İlkbahar aylarında toprak derinliğinin 0-5 cm aşağısında sıcaklığın 7°C sıcaklığa ulaşması ile pancar ekimi başlar. 170-200 günlük bir üretim süresini kapsayan şeker pancarı, sonbaharda hasat aşamasına ulaşır.
Aydın, Uşak, Afyon, İzmir ve Denizli'de şeker pancarı üretimi yaygındır. Bunun dışında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde de rekolte oranı yüksektir. Şeker Pancarı En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Şeker pancarı en çok ve en iyi deniz seviyesinden yaklaşık 800 - 900 metre yüksek yerlerde yetiştirilir.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır. İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır.
Pancar tohumları 10 ile 15 gün arasında çimlenmektedir. Pancar tohumları nemli toprakta daha hızlı olgunlaşmaktadır. Yağmurlu sulama sistemleri bulunan tarlalarda pancar tohumları daha hızlı bir şekilde büyümekte ve çimlenmektedir. 10-15 gün arasında çimlenen pancar tohumları eylül ve ekim aylarında hasat edilmektedir.
Optimum bitki sıklığı ise 10.000 bitki/da'dır. İdeal bitki sıklığını sağlayabilmek için, don, zararlılar ya da siltlenme gibi sebeplerle kayıplar ortaya çıkabilecek kayıplar da göz önünde bulundurmalı ve yaklaşık 11.000 bitki/da tohum ekmelisiniz.
şeker pancarı tohumları kg olarak degil 100 bin adet tohum mevcut bir ünitede.
Ekim; Şeker pancarının yetiştirildiği bölgelerde Mart-Nisan aylarında, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerimizde ise Eylül-Ekim aylarında ekilen yemlik pancar 45-50 cm sıra arası, 5-20 cm sıra üzeri mesafelerle ve 2-4 cm de derinliğe ekilmelidir.
İlkbaharda bölgede etkili olan yağışlar sayesinde verimli bir sezon geçiren çiftçiler, tarlalarda tarım makineleriyle pancar sökümü yapıyor. Dönüm başına ortalama 4-5 ton, bazı bölgelerde ise 7-8 ton civarında ürün alan üreticiler, traktörlere yükledikleri pancarları Kars Şeker Fabrikası'na satıyor.
Şeker Pancarı Türkiye'de Nerede Yetişir
Ege bölgesi şeker pancarı yetiştiriciliğinde başı çekmektedir. İzmir, Afyon, Uşak, Denizli ve Aydın da en çok şeker pancarı yetiştirilen illerdendir.
Şeker pancarı ülkemizde Batı bölgesi, Orta Anadolu bölgesi ve doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Fakat şeker pancarı üretiminde kök veriminin en yüksek olduğu bölge batı bölgesidir. Nem ve yağışın bol olduğu yerlerde genellikle sulanmadan üretimi yapılmaktadır.
Şeker kotası nedir, neden var? Şeker kanuna göre yurtiçi talebe göre üretilen ve yıl içinde iç pazara verilen şeker miktarı A kotası, bunun belli bir oranına karşılık gelen ve güvenlik payı için bulundurulmak üzere üretilen şeker miktarına B kotası adı veriliyor.
Yaklaşık olarak 100 bin çiftçi ve etki alanıyla 3 milyon insana ekonomik gelir sağlayan şeker pancarı, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamaktadır.
Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), dağıtım yerlerine gönderdiği duyuruda 2022-2023 pazarlama yılı şeker satış fiyatlarını paylaştı. 10.10.2022 tarihinden (bugün) geçerli olacak yeni fiyatlara göre; Şekerin kilosu 15 TL'den 16,20 TL'ye, 50 kiloluk çuval fiyatı 750 TL'den 810 TL'ye yükseltildi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, şeker pancarı alım fiyatlarını geçen yıla göre yüzde 245 artırarak 1450 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Kirişçi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Şeker pancarı alım fiyatlarımızı geçen yıla göre yüzde 245 artırarak 1400 TL olarak belirliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri