Güneş'e Göre Yön Tayini Herkesin bildiği gibi Güneş'in doğduğu noktaya doğu ve battığı noktaya batı deniliyor. Güneş'e göre yön tayini yaparken Güneş'in doğduğu yöne sağ kol uzatılır. Bunun ardından sağ kolun ucu doğu olurken sol kol batı olur. Güneş'e göre yön tayininde güney ve kuzey de bilinebilir.
Güneş'in doğduğu ve battığı taraflara bir isim veriyoruz. Güneş'in doğduğu yere doğu, battığı yere ise batı denir.
Güneş doğudan doğar, batıdan batar. Yönümüzü bulmaya yarayan alet pusuladır. Pusulanın kırmızı ucu her zaman kuzeyi gösterir. Böylece pusulaya bakarak nerede olduğumuzu anlayabiliriz.
Akşam üzeri güneş batarken, gölge doğuyu gösterir ve boyu en uzun durumu alır.
Güneş'in dönme yönü batıdan doğuya doğru veya saat yönünün tersidir. Güneş batıdan doğuya doğru döner. Güneş'in kendi ekseni etrafında dönmesinin en önemli kanıtı Güneş Lekeleridir.
İlgili 32 soru bulundu
Dünya'da tüm yönler Güneş'e göre belirlenmektedir. Herkesin bildiği gibi Güneş'in doğduğu noktaya doğu ve battığı noktaya batı deniliyor. Güneş'e göre yön tayini yaparken Güneş'in doğduğu yöne sağ kol uzatılır. Bunun ardından sağ kolun ucu doğu olurken sol kol batı olur.
Bulut, nem, yağış, basınç, rüzgar hızı, sıcaklık ve yeryüzü şekilleri gibi faktörler, güneşlenme süresine direkt olarak etki eder. Güneş enerjisi kullanımı için ölçümlerin ve değerlendirmenin iyi yapılması verimliliği direkt olarak etkiler. Enlem, güneşlenme süresini etkileyen en önemli faktördür.
Dünya'dan bakıldığında Güneş sabah doğudan doğar ve öğle vakti gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşır. Öğleden sonra yavaş yavaş alçalarak akşam vakti batıdan batar ve geceleri tamamen kayboluyormuş gibi görünür.
Güneşin doğduğu istikamet doğu, battığı istikamet batıdır. Bu yöntem en hassas sonucu ekinokslarda verir.; zira ekinokslarda güneş ışıklarının ekvatora dik gelir ve aydınlanma çemberi kutuplardan geçer.
Orijinal Soru: Günes batıdan doğabilir mi? Dünyamız Batı'dan Doğu'ya doğru döndüğünden dolayı, Güneş Doğu'dan doğar ve Batı'dan batar. Güneşin Batı'dan doğması için öncelikle dünyanın durması ve Doğu'dan Batı'ya doğru dönmeye başlaması gerekir.
Türkiye'de Güneşin doğusunu ilk goren ilimiz en. doğuda bulunan Iğdır ilimizdir dolayısı ile Güneş ilk. once Iğdır ilinde doğar ve batar.
Türkiye'nin en doğusunda yer alan ve güneşi ilk karşılayan şehir olan Iğdır'da, gün doğumu güzel görüntüler oluşturuyor. Ermenistan, İran ve Nahcıvan sınırında bulunan Iğdır, ülkede güneşi karşılayan ilk şehir konumunda.
ÜLKEMİZDE GÜNEŞİN DOĞDUĞU İLK KENT IĞDIR.
Ama yine -kabaca- doğudan doğup batıdan batar. Dünya'nın 23,5°lik eksen eğikliği olmasaydı, yeryüzünde aynı yerden bakınca Güneş'i yıl boyunca doğudan batıya doğru hep aynı doğrultuda hareket ediyor gibi görürdük.
Gün batımı, günlük hareketin bir sonucu olarak Güneş'in ufukta batıya yöneldiği zamandır.
Dünyanın kendi etrafından dönüşünden ötürü doğudan batıya doğru aydınlanan gün, Türkiye'de en doğu nokta Iğdır olduğu için ilk orayı aydınlatır. Görselde dünyanın tam ortasındaki aydınlanma çizgisi dünyanın dönüşü ile doğudan batıya hareket edecektir. Dolayısıyla ülkemizin en doğusunda olan Iğdır ilk ışığı alacaktır.
Yön Bulmada Kullanılan Yöntemler ve Açıklamaları Bulunduğumuz noktada Güneş'in doğduğu taraf doğudur. Sağ kolumuzu doğuya doğru uzatırsak, solumuz batı, önümüz kuzey ve arkamız güney yönünü gösterir.
Ters yönlü veya retrograd hareket, genel olarak, astronomik bir nesnenin kütle çekimi altında bulunduğu birincil cismin dönüş yönüne göre tam tersi yönündeki yörünge veya dönme hareketi olarak tanımlanmaktadır.
Yeryüzünün yer eksen ile kuzeyde çakıştığı nokta coğrafi kuzeydir. Başka bir deyişle yeryüzünün üzerindeki Kuzey Kutbunun olduğu noktadır. Harita üzerinde ucunda yıldız işareti ile gösterilir.
Güneşin kendi ekseni etrafında dönüş yönü batıdan doğuya doğrudur. Güneş katı halde olmadığı için, dönme hızı kutuplarında ekvatorunda farklı farklıdır. Ama üzerindeki lekelerden güneşin dönüş hızı tespit edilebilir. Güneş, ekvatordaki bir dönüşünü 25 günde tamamlarken kutuplarda 35 günde tamamlar.
Doğu, batı, kuzey, güney gibi yön bildiren ifadeler günümüz politik jargonunda belli anlamlar taşıyor. Oysa coğrafi yönler, nereyi merkez aldığınıza göre değişir. Örneğin herhangi bir alan, bir noktadan bakınca doğuda bulunurken, başka bir noktaya geçtiğinizde batıda kalabilir.
Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle önemli bir güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Bakanlığımızca hazırlanan, Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre, ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat olup ortalama yıllık toplam ışınım değeri 1.527,46 kWh/m2 olarak hesaplanmıştır.
Güneşlenme için sabah 10:00 ve 10.30, öğleden sonra ise 16.00-17.00 saatleri arasını tercih etmelisiniz. Ultraviyole ışınlarından korunmak için bulutlu havalarda da güneş koruyucu kremler kullanmalısınız. Sıcak çarpmasından ve gözlerinizi güneşten korumak için geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanmalısınız.
Güneşten gelen enerjinin tamamı yeryüzünü ısıtmaz. Gelen ışınların %25'i atmosfer ve bulutlardan geri yansır, %25'i atmosferde dağılır (difüzyon), %15'ini atmosfer absorbe eder (emer), %8'i yeryüzünden uzaya yansır (albedo), %27'si yeryüzünü ısıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri