Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
- Herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. - Kişinin yaşamsal varlığını ortaya koyan ve hiç kimsenin mahrum edilemeyeceği haklardır. - Mutlak haklara yapılan haksızlıklar için mahkemeler görevlendirilmiştir. - Mutlak haklar başka kişilere devir yapılamaz ve yahut da miras olarak başka kimselere bırakılamaz.
Mutlak haklar sınırlı sayıda olup konusuna göre mallar ve kişiler üzerinde mutlak haklar olarak ikiye ayrılır. Mallar üzerindeki mutlak haklar maddi mallar üzerindeki ve gayri maddi mallar üzerindeki haklar olarak ikiye ayrılır.
Her insanın kendi bedeni, sıhhati, yaşam ve sağlığı, namus, şeref, haysiyet, adı ve resmi, sosyal ve ekonomik saygınlığı, aile hayatının gizliliği gibi, fiziki, biyolojik ve manevi varlıkları üzerinde sahip olduğu haklardır. Mutlak haktır.
Bağımlı haklar ise feri yani bağımsız bir hakka bağlıdır. Örneğin; Faiz kefaleti rehin. Sahibine tek taraflı bir irade beyanıyla hukuki durumda değişiklik yaratma imkânı verir. Bu hakların kullanılmasıyla yeni bir hukuki ilişki doğar.
İlgili 45 soru bulundu
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
ALELADE HAKLAR
Kimi haklar, kullanıldığı takdirde yeni bir hukuki durum yaratmayan haklardır. Bu haklara örnek olarak, velayet hakkı kapsamında velinin çocuğunun mallarını yönetmesi, çocuğu temsil etmesi gibi gösterilebilir.
Mirasçının tereke üzerindeki miras hakkı, mutlak bir haktır.
Özel haklar kişiler ile kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarından, yani özel hukuktan doğan haklardır. Özel hakları mahiyetlerine göre biri mutlak haklar, diğeri ise nisbi haklar olmak üzere başlıca iki kısma ayırırız.
Yaşama hakkı, en temel haktır. Bu hak karşısında diğer haklar türev, ikincil haklar konumundadır. Diğer tüm hakların kullanımı ve varlığı bu hakka bağlıdır. Bu yönüyle yaşama hakkı mutlak bir haktır.
Zira üst hakkının sahibine yüklü taşınmaz üzerinde sağladığı yetkiler bir irtifak hakkı; inşaat üzerinde sağladığı yetkiler ise mülkiyet hakkıdır. Dolayısıyla üst hakkı içeriğinde bir sınırlı ayni hak bir de mutlak hak olmak üzere iki farklı hak bulundurmaktadır.
Yukarıda da bahsedildiği gibi alacak üzerinde bir etkisi yoktur. Rehinli alacağın temlikinde, ipotek alacağa mutlak olarak bağlıdır. (Oğuzman vd., 2006: 745).
Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar.
Nisbi haklar ile ilgili olarak şu örnekleri vermek mümkün olabilir. Mesela kiracının, ev sahibine ödemesi gereken kiraları ödemen evi boşaltıp gittiği düşünelim. Ev sahibi evini yeni kiralayan kişiden veya borcu ödemeden çıkıp giden kişinin akrabalarından bu hakkı zorla isteyemez.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
İnsan Hakları Dokunulamaz, Devredilemez ve Ertelenemez Bir Bütündür ve Evrenseldir! Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilişinin 66. yıldönümü.
Mutlak Hak: Herkese karşı ileri sürülebilen, hak sahibine en geniş yektiler veren haklar. Yararlanma, kullanma, bulunma yetkisi verir. Sınırlı ayni haklar hak sahibine, mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birisini veya ikisini sağlayan haklardır. Bu haklar irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yüküdür.
Ayni Hak, sahibine Eşya üzerinde doğrudan hakimiyet sağlayan bir Hak olduğu için, bu Hakkın belli bir yükümlüsü yoktur. Ayni Hakka herkes uymak zorundadır, dolayısıyla Ayni Hakkı herkes ihlal edebilir. Bu bağlamda, Ayni Hak, herkese karşı ileri sürülebilir, yani Mutlak bir Haktır.
- Mutlak haklar başkalarına devredilemez ya da miras olarak bırakılamaz. - Mutlak haklar hukuka aykırı olarak haciz edilemez.
Mallar üzerindeki en geniş yetkiyi veren mutlak hak, mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı, bir mal üzerinde sahibine bu malı kullanma, bu maldan yararlanma ve bu mal üzerinde tasarruf etme yetkilerini verir. Mülkiyet hakkı dışında mallar üzerinde daha sınırlı yetki veren sınırlı ayni haklar vardır.
Eşlerden birinin vefat etmesi ile sağ kalan eş ölen eşinin yasal mirasçısı olur. Sağ kalan eş, yasal miras hakkının yanı sıra evlilik nedeniyle eşlerin ortak sahip olduğu mallar üzerinde de alacak hakkına sahiptir.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
Kural olarak tek taraflı bir irade beyanı ile yeni bir hukuki durumun yaratılmasını, mevcut hukuki durumun değiştirilmesini veya kaldırılmasını sağlayan haklara yenilik doğurucu (inşai) haklar denir. İnşa-i hak sahibinin bu hakkını tek taraflı olarak kullanmasıyla hukuki sonuç meydana gelir.
“Malvarlığı hakları, kişinin aktifindeki ve pasifindeki tüm haklardır. Kişinin aktifindeki malvarlığı hakları, mevcut mallarını, alacaklarını ve diğer tüm ekonomik haklarını ihtiva eder. Pasifteki malvarlığı ise, kişinin malvarlığı içindeki borçlarını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri