Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir.
MESUT EŞ ANLAMLISI
Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir. Lakin halk içinde mesudun eş anlamlısı olarak genellikle mutlu kelimesi kullanılmaktadır.
Türk Dil Kurumuna göre üzgün kelimesinin anlamını inceledik. Bu anlamlara göre üzgün kelimesinin zıt anlamlısı "mutlu" kelimesidir.
Zıt anlam: Birbiriyle çelişen, karşıt olan kelimelere denir. Sorumuza geçelim. "mutlu" kelimesinin zıt anlamlısı "üzgün"dür.
Mutluluk ve sevinç, birbiriyle ilişkili ve anlamdaş olamaya uygun iki kelimedir. Ancak, arada sıkça karıştırılan bir fark vardır o da; sevinç anlık bir duygudur. O an yaşanan bir olaydan duyulan mutluluğu belirtir. Mutluluk ise, genel olarak hayatından veya rahatından memnun anlamı taşır.
İlgili 43 soru bulundu
İlk olarak sevinç zıt anlamlısı dediğimizde akla gelen kelime üzüntüdür. Bir diğer zıt anlam karşılığına bakacak olursak hüzün ve kederi ele alabiliriz. Ayrıca dert, tasa gibi kelimelerde yine sevincin karşılığı olarak dilimizde yer alır.
Türk Dil Kurumu açısından mutlu kelimesinin eş anlamlısı 'neşeli' olarak karşımıza çıkıyor.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Buna göre sakin sözcüğünün zıttı sinirli, kızgın ve hiddetli şeklindedir.
Bu kelimeler 'şekerli, şirin, yumuşak' gibi kelimelerdir. Bunun yanı sıra tatlı kelimesinin zıt anlamlısı 'acı' kelimesidir.
Gülmek kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ağlamak kelimesidir.
Fakat güzel kelimesinin zıt anlamlısı çirkindir.
mutluluk kelimesinin eş anlamlısı, şu duygu ve durumları tarif etmektedir: hoşnutluk durumu. zevk almak. memnuniyet duygusu.
Mecburinin eş anlamlısı "zorunlu" kelimesidir. Kesin olarak gereksinim duyulan anlamı taşıyan zorunlu kelimesi, cümle içerisinde mecburi kelimesinin yerine kullanılabilir.
"mutluluk" kelimesinin eş anlamlısı "mesut, sevinç"tir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Çok kelimesinin zıt anlamı olan az kelimesi cümle içinde çok ile birlikte kullanılabilir.
Eski bir kelime olan kadın kelimesi gibi zıt anlamlısı olan erkek kelimesi de dilimize 12.yüzyılda girmiş bir kelimedir. Kadın kelimesinin zıttı olarak karşımıza çıkan erkek kelimesi anlamına baktığımızda karşımıza birden fazla anlam çıkmaktadır. İşte erkek kelimesinin anlamları; Yetişkin adam, er kişi.
Buna göre; cesur, bahadır, dilaver ve gözü pek sözcükleri korkağın zıt anlamlarıdır.
Mutlu kelimesi dilimizde çok fazla kullanılan kelimelerden biri olduğundan zıt anlamlısı da araştırılır. Mutlu, zevk almak, hoşnutluk durumu ya da memnuniyet duygusu anlamlarında kullanılan bir sözcüktür. Mutlu sözcüğünün zıt anlamlısı da karşıt anlamlıları olan üzgün ve mutsuz sözcükleridir.
TDK'ya Göre Mutlu Kelimesinin Eş Anlamları
Türk Dil Kurumu verileri eşliğinde bakıldığı zaman mutlu kelimesi için birçok farklı eş anlamlı sözcük teyit edilmektedir. Bu doğrultuda Mesut, bahtiyar, berhudar ve sevinçli kelimesinin kullanmak mümkündür.
Mutluluk, TDK sözlüğünde “Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik” olarak tanımlanmakta olup, şimdiye dek sayısız değişik tanımları yapılmış görece ve göreli bir kavramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri