(İsim) Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, mut (I), ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik.
Mutlu kelimesi dilimizde çok fazla kullanılan kelimelerden biri olduğundan zıt anlamlısı da araştırılır. Mutlu, zevk almak, hoşnutluk durumu ya da memnuniyet duygusu anlamlarında kullanılan bir sözcüktür. Mutlu sözcüğünün zıt anlamlısı da karşıt anlamlıları olan üzgün ve mutsuz sözcükleridir.
"mutluluk" kelimesinin eş anlamlısı "mesut, sevinç"tir.
Neşe sözcüğü sık kullanılmasının yanı sıra eş anlamlısı birden fazla olan kelimelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu sözcüğün eş anlamlıları mutluluk ve sevinç kelimeleri olarak belirtiliyor. Neşenin eş anlamlısı olan sözcükler sevinç ve mutluluk sözcükleri olarak kabul ediliyor.
Mutluluk ve sevinç, birbiriyle ilişkili ve anlamdaş olamaya uygun iki kelimedir. Ancak, arada sıkça karıştırılan bir fark vardır o da; sevinç anlık bir duygudur. O an yaşanan bir olaydan duyulan mutluluğu belirtir. Mutluluk ise, genel olarak hayatından veya rahatından memnun anlamı taşır.
İlgili 22 soru bulundu
Mutlu eş anlamlısı olan kelimeler: Bahtiyar. Berhudar.
Saadet kelimesi TDK sözlüğünde araştırıldığında bir anlamı bulunmaktadır. TDK sözlüğüne göre saadet kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir. Saadet kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı mutluluk olarak verilmiştir.
TDK'ya göre neşe kelimesi için, 'sevinç' ve 'mutluluk' sözcükleri karşımıza çıkmaktadır.
TDK'ya göre ise bu kelimenin eş anlamlısı olarak, 'sevinçli' sözcüğü karşımıza çıkıyor. Neşeli Eş Anlamlısı Nedir? Neşeli kelimesi için eş anlamlı olarak sevinçli sözcüğünü kullanabilirsiniz.
Sevinçlinin eş anlamlısı kelimeler: Neşeli. Mesrur. Şen.
TDK'ya Göre Ödül Kelimesinin Eş Anlamlısı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman bu kelimenin eş anlamlı karşılığı olarak 'mükafat' kelimesi öne çıkmaktadır.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Birey kelimesinin eş anlamlısı 'kişi' ve 'fert' ile 'şahıs' olarak karşılık buluyor.
Mutlu kelimesinin TDK'ya göre birçok zıt anlamlısı bulunmaktadır. En sık kullanılanları; hüzün, üzüntü, elem, keder, gam'dır. Bu kelimelerin hepsi, mutlu kelimesinin karşıt anlamı olarak kullanılabilir.
MESUT EŞ ANLAMLISI
Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir. Lakin halk içinde mesudun eş anlamlısı olarak genellikle mutlu kelimesi kullanılmaktadır.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir. Mutlu kelimesinin sık kullanıldığı gibi, mutsuz ve üzgün kelimelerinin de çok sık kullanıldığını belirtmek önemlidir. Mutlu ve mutsuz kelimeleri birbirinin zıt anlamları olarak tanımlanmaktadır.
Güzel, iyi ve sevimli kelimelerini hoş kelimesine alternatif olarak çoğu insan tercih ediyor. Hoş kelimesinin eş anlamlısı olan ve en çok bilinen kelime olarak sevimli kelimesi, kendisini öne çıkarıyor. Bunun dışında şık, tatlı veya nefis gibi kelimeler de yine ona özdeş olarak kullanılabiliyor.
Sevinç kelimesinin birden fazla zıt anlamı olan kelime bulunmaktadır. İlk olarak sevinç zıt anlamlısı dediğimizde akla gelen kelime üzüntüdür. Bir diğer zıt anlam karşılığına bakacak olursak hüzün ve kederi ele alabiliriz.
ZIT ANLAM. Neşeli sözcüğünün eş anlamlısı Şen kelimesidir, Zıt anlamlısı ise Üzgün kelimesidir.
Neşenin Zıt Anlamı Olan Kelime
Sevinç ve şetaret ile açıklanabilecek neşe kelimesinin zıt anlamlı kelimeleri ise; hüzün ve keder olmaktadır.
Yel kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı 'rüzgar' olarak karşımıza çıkıyor.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir. Ayrıca amaca uygun tek başına yine değerlendirilebilir.
Mutluluk sözlük anlamı olarak; bütün özlemlere, bütün isteklere eksiksiz bir biçimde ve sürekli olarak erişilmekten duyulan kıvanç durumu, bir istek ya da özlem, yerine geldiğinde duyumsanan sevinç olarak tanımlanır.
Huzur kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler dirlik, düzen, afiyet, rahatlık, makam, sağlık, sukunet, dinginlik olarak bilinmektedir.
Zıt anlam: Birbiriyle çelişen, karşıt olan kelimelere denir. Sorumuza geçelim. "mutlu" kelimesinin zıt anlamlısı "üzgün"dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri