Oluşan meyvelerin tohumlarında üretilen oksin düzeyleriyle da yakından ilgisi bulunmaktadır. Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
Portakal ağacının çiçek dökmesine sebep olarak mantarı hastalık, iklim ve toprak yapısından kaynaklıdır. Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür.
Sıcak havalar ve ani, yoğun yağışlar sonucu turunçgiller olabildiğince fazla su alacaktır. Bu su olgunlaşan meyvelere yönelir ve meyveler şişerse derilerini patlatabilir. Sulama periyodu ayarlanmazsa sulama unutulur ve birden bitki su altında bırakılırsa dengesiz sulamadan dolayı meyvede çatlamalar meydana gelir.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Portakal ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Portakal ağaçları suyu çok sever. Geniş bir arazide dikili olan ağaçlar aldığı suyu hemen emer ve köklerini besler. Kuruluğa dayanamayan portakal ağaçları, ılıman iklimlerde nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Fide halinde portakal ağacı yetiştirenler, 2 günde 1 defa sulama yaparak toprağı nemli tutmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Yetiştiriciler, kış sonu (Şubat ayında), her ağaç başına 2-3 kg N-P-K 12-12-17 gübresi ile yüzeye serpme gübreleme yaparlar.
Portakal ağaçları, iyi drenajlı toprakları sever ve taban suyu yüksek olan toprakları hiç sevmez, yani portakal ağacı için uygun olan topraklar hafif ile orta ağır yapıda olmalıdır. Portakal meyveleri, başka bir turunçgillerin üretilmiş olduğu yerde iyi derecede yetişmezler.
Portakal fidanları dikildikten sonra 6 ay süresince haftada iki defa sulanması gerekmektedir. Fidanlar büyüdükçe su miktarı yavaş yavaş artırılması gerekmektedir. Hava koşullarına bağlı olarak sulama yapılmalıdır. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir.
Turunçgillerin yıllık su gereksinimi 800-1.200 mm arasındadır. Bu miktarın bir kısmı yağışlardan sağlanır. Akdeniz Bölgesi'nde iklime bağlı olarak 15 Mayıs-15 Ekim arasında sulama yapılmaktadır. Baş- langıçta sulama aralığı 25-30 gün arasında iken, yaz aylarında 15-20 günde bir sulanır.
Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.
Patojen genç yaprakları, hassas sürgünleri ve genç meyveleri enfekte eder. Ne yazık ki bu patojen, ağacın enfekte olan bölgelerinden enfekte olmayan bölgelerine yağmur suyuyla hızla yayılabilir ve bu da yapraklarda ve meyvelerde erken döküme neden olur.
Portakal ağacı yaprak dökmeyen, 50-60 yıl verimi olan bir ağaçtır. İyi bakımlı olan bazı portakal ağaçları 100 yıl veya 100 yıldan daha da fazla yaşayabilir. Portakal bitkisi (Citrus x sinensis) Rutaceae familyasına aittir. Çiçekli bir ağaçtır ve olgunluktaki yüksekliği 5 ila 15 m arasında değişebilir.
Unutulmaması gereken temel konu şudur aşırı sıcaklarda bitki terleme oranı artar. Terleme oranı artıkça kalsiyum kabukta birikmektedir. Aşırı birikme kabuk elastikiyetini düşürmektedir. Absesik asit oranı yükseldikçe çatlama artmaktadır.
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
İsrail ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bazı büyük portakal ağaçlarının, yıllar boyunca sürekli optimize edilen gübreleme ve sulama yöntemleri sonucu, bu ağaçların yılda 1000 ila 1500 adet meyve verebileceği bildirilmiştir. Ortalama olarak bir portakal 140 gr ağırlığındadır.
Genel olarak, budama don riski olmadığı zamanlarda ve ilkbahar başı gibi yapılması daha uygundur. Sonbahar döneminde budama yapıldığında, yaprak sayısının yenilenmesi daha az olur. Sonbahar budaması genellikle kış donlarına karşı çok hassas olan geççi çeşitlerin gelişimini teşvik eder.
Turunçgil ağaçlarının ve meyvelerinin soğuğa dayanımı farklıdır. Dayanıklılık oranları azdan çoğa doğru aşağıdaki gibidir. Limon -8 ºC'de, Portakal -9 ºC'de, Mandarin ağaçları ise-12 ºC'de tamamen ölebilir.
Portakal ağacımın yaprakları neden kıvrılıyor? İnternetten bitki patolojisi teşhisi yapılamaz. Ancak, çoğunlukla yaprak bitleri (küçük böcekler) portakal ağacı yapraklarının kıvrılmasına neden olurlar. Akarlar, bakteriler, su stresi, sıcaklık stresi, güneş yanıklıkları gibi başka nedenler de vardır.
Portakal çiçeklenme döneminden yaklaşık 6-12 veya 14 ay sonra olgunlaşır ve 2-3 ay içerisinde aşırı derecede olgunlaşmadan hasat edilebilir.
Portakallar suptropik orjinli ve soğuğa hassas meyvelerdir. Genç ağaçlar -4 derecenin altındaki düşük sıcaklıklardan zarar görmektedir. Türkiye'de sıcaklığın –2 derecenin altına ve neredeyse hiç –3 derecenin altına düşmediği alanlarda yetiştirilebilmektedir.
Kabuğu ve kabuğun içindeki hava kabarcıkları olmayınca portakal, büyüklüğüne göre ağır hale gelir. Yani kabuklu portakalın yoğunluğu, kabuksuz portakalın yoğunluğundan azdır. Bu nedenle kabuklu portakal yoğunluğu az olduğu için yüzerken, kabuğu soyulan portakal yoğunluğu fazla olduğu için batar.
Bilimsel ismi citrus sinensis olan portakal düşük sıcaklıkların ortaya çıktığı bölgeler için çok uygun bir meyve değildir. Düşük sıcaklıklar don olaylarının yaşanmasına ve portakal ağaçlarının zarar görmesine sebep olur. Sıcaklıklar -2 °C seviyesinin altına inmeye başladığında portakallar zarar görecektir.
B.: Ağacı kışın 5 - 10°C arasında sıcaklığı olan aydınlık bir yere koyun; odayı sık sık havalandırın ve ılık güneş ışığı odaya girerse gölgeleyin (Ocak sonundan itibaren ve özellikle güneye bakan pencereler için).
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.
Portakal, bir kış meyvesidir. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında manavlarda, marketlerde ve pazar tezgahlarında yerini alır. Portakal hasadı Kasım ayının başından, Mayıs ayının ikinci haftasına dek sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri