Muz olgunluk seviyesine göre buzdolabında, buzlukta veya dışarıda saklanabilir.
Muz Nasıl Saklanır? Muz, güneş ışığından ve yüksek sıcaklıktan korunması gereken bir meyvedir. Oda sıcaklığında bekletilen muzlar 3-4 gün boyunca tazeliğini korur.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir.
Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Muz buzdolabında nasıl saklanır? Muzları sapları birbirleriyle birleştikleri bölgeden Koroplast Streç Film yardımı ile kaplayın ve buz dolabına yerleştirin. 1 Hafta içinde tüketebilirsiniz.
Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır. 12o dereceden daha sıcak bir ortamda muzun olgunlaşma ve dolayısıyla bozulma süreci hızlanabilir.
Kararmış muz, içeriğinde yoğun oranda demir bulundurur. Bu özelliği sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olarak kansızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Kısacası, kararmış muzu da kan yapan besinler arasına dahil etmekte hiçbir problem olmayacaktır.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Brezilya Gezgin Örümceği veya Muz Örümceği, Phoneutria cinsine ait 8 farklı türün genel adıdır. Bu örümcek, Dünya üzerindeki en zehirli canlılardan birisidir. Hatta 2010 Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki en güçlü zehre sahip canlı olarak belirlenmiştir.
Muzlar en düşük 13 °C'de fakat genellikle 14 °C'de %90-95 bağıl nemli depolarda yaklaşık 10 gün süreyle depolanabilmektedir.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz, lif yapısı yüksek ve sağlıklı bir besin maddesidir. Sıcaklık ve yüksek nem oranına sahip olan bölgelerde yetiştirilmesi uygundur. Bu yüzden muz her iklimde yetiştirilemez.
Sıcak ve nemli iklim seven muz, Türkiye'de ise Antalya ve Mersin başta olmak üzere güney kıyılarda gerçekleştirilir. Muz, sıcak iklim meyvesi olsa da yetiştiği mevsim kıştır.
Ancak yeşil ve sarı muzların arasındaki tek fark renkleri değil: Tat: Yeşil muz daha az tatlıdır. Hattâ hafif acımsı olabilir. Kıvam: Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır.
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir.
Poşetlerin üzerine derin dondurucuya giriş tarihlerini yazmayı unutmayın. Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Başarılı bir sarartma ve olgunlaştırma işlemi için gerekli koşullar şunlardır: Sıcaklık (Sarartma için: 20- 28 °C, Olgunlaştırma için 14 -20°C) Bağıl nem (% 85 -95)
Enerji Verir, Hızlı Toparlanma Sağlar
Muz zengin potasyum içeriğiyle elektrolit dengesinin korunmasını sağlar. Aynı zamanda içeriğindeki potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri sayesinde kas kramplarının ve ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Yağ ve kolesterol içeriği olmayan muzun enerji değeri yüksektir.
Muzun (ve daha birçok sebze ve meyvenin) olgunlaşmasını sağlayan şey etilen gazıdır. Olgunlaşma süreci 24 saat ila 1 hafta sürer. Henüz olgunlaşmamış yeşil muzlarda bulunan nişasta henüz şekere dönüşmediğinden hem kıvamı serttir hem de tatsızdır. Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir.
Ezilmiş muz, kek veya muffinlerin lezzetini arttırarak, daha nemli ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar. Ayrıca, ezilmiş muzlar puding veya dondurma yapmak için de kullanılabilir. Muzlu puding veya dondurma, muzun sağlıklı özelliklerini korurken tatlı bir lezzet sunar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri