Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Muz, güneş ışığından ve yüksek sıcaklıktan korunması gereken bir meyvedir. Oda sıcaklığında bekletilen muzlar 3-4 gün boyunca tazeliğini korur. Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar.
Çünkü ilk olarak kabuk kısmı ortam sıcaklığından etkilenir. Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Muz alırken genellikle rengi sapsarı, ne çok sert ne de çok yumuşak olmayanlardan almaya özen gösteririz. Üzerinde kahverengi lekeleri olan, kararmaya başlamış muzlar tercih sebebi olmazken, evde beklemekten kabuğunda lekeler çıkmaya başlayan ve yumuşayan muzlar ise çürüdüğü düşünülerek çöpe atılıyor.
Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir. Muzun bozulması; muzun hızlı bir şekilde olgunlaşarak kararması ve çürümesi şeklinde gerçekleşir.
İlgili 41 soru bulundu
Eğer yeterince olgun olmamış muz yerseniz, şiddetli bir mide ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca karın ağrısı ile birlikte bulantılar ile de karşılaşabilirsiniz. Olgunlaşmamış muzu vücudunuz sindirmek için uzun bir süre çalışır ve yüksek miktarda nişasta içerir.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir. Ve tabii eğer ÖĞLEN YENİYORSA. Aynı muzu akşam yemeğinde sofranıza konuk ederseniz sindirim sisteminizi rahatsız eder ve balgam üretimine neden olur.
Kararmış muz, besin değerleri bakımından olgunlaşmamış muza göre daha azdır. Şeker oranı yükseldikçe lif oranı düştüğü için muzdan faydalanma oranı en aza düşmektedir. Bu yüzden kararmış yerine daha yeşil muzun tüketilmesi tavsiye edilir.
Brezilya Gezgin Örümceği veya Muz Örümceği, Phoneutria cinsine ait 8 farklı türün genel adıdır. Bu örümcek, Dünya üzerindeki en zehirli canlılardan birisidir. Hatta 2010 Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki en güçlü zehre sahip canlı olarak belirlenmiştir.
Beslenme uzmanları yeşil muzun olgunlaşmış sarı muzdan daha faydalı olduğunu belirtti. İçeriğindeki lif oranı muz yeşilken daha fazla. Bu sayede yeşil muzun sindirimi daha zor ve daha uzun süre tok tutuyor. Diyet yapıyorsanız ve sizi tok tutacak bir alternatif arıyorsanız yeşil muzu tercih edebilirsiniz.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
İlk olarak biraz çikolata eritin ve kalıpların dibine koyun üzerine muz dilimlerini koyun ve muzların üzerini fıstık ezmesi ve karamel ile kaplayın. Son olarak bir miktar daha çikolata koyup bir gece buzlukta bekletin. Ertesi gün yemelere doyamayacaksınız.
Özellikle buzdolabında muz bir süre sonra kararma yaşayabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelmemek için genel olarak muzlar oda sıcaklığında tutulmalı ve 1 ya da 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
“Bu da uzun sürer, ben şipşak sonuç isterim” diyenler için de fırın tekniğini önerebiliriz. Kabuklu muzları fırın tepsisine dizip 120 derecelik fırında 15-20 dakika bekletirseniz meyveleriniz hemen yumuşar ve tatlanır.
Ürünler tür ve çeşitlerine bağlı olarak 2-4 gün içerisinde olgunlaşarak yeme olgunluğuna ulaşır ve sararır. Sarartma ve olgunlaştırma işlemi sırasında muzların kabuk yüzeylerinde değişiklikler meydana gelir.
Muzun kararması nasıl önlenir
Kapalı bir yere veya çanta içine koymayınız. Kapalı yerde muhafaza etmeniz, muzların olgunlaşması için hızlı bir süreç işletecektir. Muzları buzlukta saklayarak da fresh kalmalarını sağlayabilirsiniz.
Her gün 1 muz yemek; gaz, şişkinlik ve ishal gibi gastrointestinal (mide ve bağırsak) problemlere sebep olabiliyor. Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız bunun geçici olduğunu ve muz yemeyi kesince biteceğini unutmayın. Orta boy 1 muz, 3 gramlık diyet lifi içeriyor.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Kararmış muz yediğinizde, yeşil muz yemenizden daha hızlı kana karışır. Bu nedenle diyabet tip-2 hastalarına kahverengi benekli veya tamamen kahverengiye dönüşmüş muzlardan uzak durması önerilir, çünkü bu muzların şeker oranı çok artmıştır. Az olgunlaşmış muz, şekeri kesmeye çalışan kişiler için daha sağlıklıdır.
Her gün 1 adet muz yediğinizde kendinizi daha tok hissetmeye başlarsınız. Muzun içinde hem bolca besin lifi hem de potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler bulunuyor. Tüm bu özellikleri sayesinde günde 1 adet muz yediğinizde uzun süre kendinizi tok hissedebiliyorsunuz.
Kapalı yerde muhafaza etmeniz, muzların olgunlaşması için hızlı bir süreç işletecektir. Muzları buzlukta saklayarak da fresh kalmalarını sağlayabilirsiniz. ( Uzun ömürlü saklamak için ideal yöntemdir) Muzlar çözünür çözünmez tüketilmelidir. Çözülmüş bir muzu yeniden buzluğa koymanız tadın deforme olmasına yol açabilir.
İpucu: Kullanmadığınız donmuş muz dilimlerini Koroplast Kilitli Poşet'e veya Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Poşetlerin üzerine derin dondurucuya giriş tarihlerini yazmayı unutmayın. Muz, derin dondurucuda 6-8 ay saklanabilir.
Kabuğu yenilmeyen meyveler
Muz, kavun ve karpuz gibi meyveleri de yemeden önce yıkamak gerekli çünkü bu kabukları ne kadar soysak da bakteriler yenilebilir kısımda kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri