Araştırma, muz gibi potasyum bakımından zengin yiyecekler tüketen menopoza girmiş kadınların inme riskinin yüzde 25'e kadar azaldığını gösterdi.
Elma, armut, üzüm, hurma, kuru üzüm, baklagiller ve fındıkgiller iyi kaynaklarıdır. Bir kalsiyum takviyesi dışında kemik sağlığı için gerekli olanlar magnezyum, çinko, E ve D vitaminidir. Bu besin öğelerini bir arada içeren suplemanlar tercih edilebilir.
Sıvı alımı menopoz döneminde çok önemlidir. Sıcak basmalarını önlemesi, kilo alımını kontrol altına alması ve böbreklerin çalışması açısından günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Sıvı ihtiyacı için gazlı, asitli ve hazır meyve suları tüketilmemelidir.
Menopozda, gün içerisinde 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmek yeterli kalsiyum sağlayarak osteoporozu önlemekte etkili olmaktadır. Günlük kalsiyum ihtiyacı olan 950 mg'ın, özellikle yağı azaltılmış kaşar peyniri, çökelek, keçi peyniri, kefir, yoğurt gibi süt ürünlerinden karşılanması yararlı olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Yapması en kolayı: Maydanoz çayı
Doğal östrojen kaynağı olması nedeniyle menopoz şikayetlerini gidermekte oldukça etkilidir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Elma Sirkesi
Özellikle metabolizmayı dengelemeye ve menopozla gelen hormonal sıkıntıları kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Elma sirkesi kullanırken mutlaka saf organik elma sirkesi kullanılması önemlidir.
Bunun için; sağlıksız üretilen hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, trans yağ tüketilmemeli, sebze-meyve ağırlıklı beslenilmeli, alkolden uzak durulmalı, düzenli ve tek eşli bir cinsel hayat sürülmeli, stressiz bir yaşam tercih edilmeli, spor yapılmalı ve sigara içilmemelidir.
Çörek otunun tohumları ağızdan alındığı zaman adet kanamasını uyarır ve kadınların adet döngüsünün düzenlenmesinde fayda sağlar ayrıca regl dönemi ağrılarının ve sorunlarının hafiflemesine de yardım eder. Erken menopozu engelleyerek kadınlık hormonlarının güçlenmesini sağlar.
Kemik kaybının önlenmesinde yaşam tarzının da rolü vardır. Bu dönemde hanımlara yürüyüş önerilir. Sigara kullanımı da kemik kaybını artırdığı için sigarayı bırakması önerilir. Aşırı çay, kahve, kola gibi kafeinli gıdaların kontrollü tüketimi tavsiye edilir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Menopozda, günlük kalsiyum kaybı 28 mg olup, bu kayıp osteoporoz ile sonuçlanmaktadır. Kaybı karşılayabilecek günlük kalsiyum gereksinimi 900 mg'dır. Amerika'da, günlük 700 IU D vitamini ve 500 mg kalsiyum alımının, 65 yaş ve üstü yetişkinlerde, kemik kırıklarını azalttığı bildirilmektedir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Menopozlu kadın katılımcılarla yapılan bir bilimsel çalışmada günlük 2 gram sarımsak tüketiminin östrojen düzeyindeki azalmanın önemli derecede önüne geçtiği gözlendi.
Soğan suyu kürü kilo vermede oldukça etkilidir. Özellikle kadınlarda miyom, polikistik over, kıl dönmesi, menopoz ve hamile kalma gibi durumlarda soğan suyu kürü tedavi edici bir özelliğe de sahiptir.
Bu konuda bazı kadınlar menopoz dönemine çok uzun yıllar deneyimlese dahi, genel olarak adet son adet döneminden sonra 4 yıl sürer. Tabii bu durum kişinin fizyolojik yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Böyle durumlarda bazı kadınlar 4 yıldan az ya da 4 yıldan biraz fazla bu dönemi yaşayabiliyor.
Menopozdan kaçılmaz, ancak etkilerinden korunmak mümkündür. Menopozda temel sorun östrojenin azalmasıdır. Bu nedenle soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu gibi fitoöstrojen bakımından zengin gıdalar menopoz şikâyetlerinin azalmasında faydalı olabilir.
Kantaronun etken maddeleri depresyon ile mücadelede önemli rol oynar. Kadınların zorlu bir dönemi olan menopozda da kantaronun iyi bir dost olduğu bilinir.
Menopoza bağlı belirtilerinin azalmasını sağlamaktadır. İşlenmiş bir yağ olmayan sarı kantaron yağı, gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Menopozun belirtilerinden olan sıcak basmasın sorununu ortadan kaldıran sarı kantaron yağı, bu dönemde ortaya çıkan duygu durumların düzeltilmesine yardımcı olabilmektedir.
Kurkumin, kalp hastalıklarında kan damarlarındaki endotelin işlevini iyileştirmesiyle bilinir. Endotel disfonksiyon; kan basıncı, kan pıhtılaşması ve diğer faktörlerin düzenlenememesi anlamına gelir. Bir araştırmaya göre, kurkumin kadınlarda menopoz sonrası egzersiz kadar etkilidir.
Rahim, vajina ve vulva ve üretrada küçülme olur. Buna bağlı olarak sık idrara çıkma, kabızlık, vulvada kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde sarkma, makatta sarkma olabilir. Deride, saç köklerinde ve ter bezlerinde östrojen reseptörleri vardır.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Bu dönem sanki hayatın ve cinsel yaşamın sona ermesi gibi algılanabilir. Bu algıyı yaşayan kadınlarda sık olarak depresyon olmak üzere anksiyete bozuklukları, sinirlilik, kronik stres, uykusuzluk olarak tezahür edebilir. Bu sorunların menopoz döneminde değişen hormonlarla da bağlantısı olduğu iddia edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri