Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır. Alın bölgesinde, başın arkası ve ense bölgesinde olabileceği gibi, aynı anda başın tamamında da olabilir.
Sıklıkla başın alın bölgesinde ensede sıkıştırma gerginlik uyuşma basınç şeklinde tarif edilir. Günün herhangi bir zamanında başlayabilir ancak akşam saatlerinde daha sık ortaya çıkan baş ağrısıdır. Stres, kaygı, yoğun iş temposu, uzun süre bilgisayar başında kalma, yoğun ders çalışma gibi durumlar ağrıyı tetikler.
Farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. İlk olarak etkilenen bölgeye sıcak kompres uygulamayı ve ilaç alımını içeren evde tedavi denenebilir. Ayrıca gergin kasların neden olduğu sıkışmış sinirlerin tedavisine yardımcı olabilecek fizik tedavi, kas gevşeticiler ve masaj önerilebilir.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Belirti ve bulgular
Kafa içi basıncı artışını düşündüren bulgular baş ağrısı, bulantı olmadan kusma, göz kaslarında paralizilerdir. İleri dönemlerde bilinç bozuklukları, papil ödem, ense ve sırt ağrısı tabloya eklenir.
İlgili 27 soru bulundu
Beynin içinde ve onu çevreleyen beyin suyunun basıncının arttığı durumlarda sürekli bir başağrısı ortaya çıkar. Bu başağrısı ataklar şeklinde değil, günler, haftalarca devam eden bir ağrı şeklindedir. Yatınca daha da artabilir.
Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir.
Kafa içi basıncın herhangi bir nedenle tehlikeli bir şekilde ortaya çıkan klinik tablodur. Kaba içi basıncı genellikle BOS ve kan miktarı ile dengelenmektedir. Bos veya kan hacminden herhangi biri arttığında diğerinin miktarındaki azalma ile kafa içi basınç dengelenir yada dengelenmeye çalışılır.
Başı çevreleyen adalelerin kasılmasına bağlıdır ve sıklıkla başın tümünde ağrı hissedilir. Ağrı; ağırlık, basınç hissi, sıkıştırma tarzındadır. 5-10 dakika kadar sürebileceği gibi günlerce aralıksız da devam edebilir.
Baş ağrısı gündelik hayatı zorlaştırır, hayat kalitesini düşürür. Bu ağrıların bir türü de gerilim tipi baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısı da en sık görülen baş ağrıları türlerindendir. Baş, yüz, boyun çevresinde hafif ila orta şiddette ağrılara neden olur.
Sinir sıkışması, bir sinirin çevresinde yer alan kemik, kıkırdak, kas ya da tendon gibi dokular tarafınca oluşturulan basınç sebebiyle meydana gelen durumdur. Bu baskı etkisi neticesinde sinir fonksiyonları negatif yönde etkilenir. Ve ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da güçsüzlük gibi semptomlar meydana gelebilir.
Sinir sıkışmasının tanısı; fiziki muayene ve EMG tetkiki sonucunun değerlendirilmesiyle konulur. Bazen de ultrasonografi, MRI veya doppler gibi tetkiklerden yararlanılır. Hastanın durumu ve sıkışmanın olduğu bölge; tedavinin şeklini belirler.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir. Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır.
Beyin sapındaki sinir kökü omurilik tarafından baskı gördüğü zaman şiddetli baş ağrılarına neden olur.
Beyne biriken su nedeniyle artan kafa içi basıncın azaltılması için de şant tedavisinin yanı sıra artık endoskopik yöntemle de girilerek sıvı boşaltılabiliyor. Bazı tür hidrosefalilerde hiç şant takmadan endoskopik olarak beyne girilebildiğini anlatan Doç.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Önemli bilgi: Ağrı kesiciler çok sık kullanılırsa baş ağrıları daha sık ortaya çıkabilir. Strese bağlı baş ağrısını uzun vadeli olarak önlemek için, düzenli olarak hafif dayanıklılık sporları yapmak, manuel terapi, gevşeme egzersizleri, yoga ve uzman rehberliğinde biofeedback tedavisi faydalı olabilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Bazı türleri susuzluk, yorgunluk, stres, yüksek tansiyon, adet dönemi ya da migren gibi bir nedenden kaynaklanabilir, bazıları da önemli bir hastalığa işaret edebilir.
Hidrosefalinin Sık Rastlanan Nedenleri
beyin içi kanamaları, kafa travmaları, beyin tümörleri, erken doğuma bağlı kanamalar ve menenjittir. Hidrosefalinin tedavisi sıvının vücut içine akmasını sağlayacak bir 'şant' takılması ya da sıvının boşaltılması şeklinde yapılır.
KİBAS baş ağrısı intrakranial arter gerilmesi ve yer değiştirmesi nedeniyle olur. Ani postür değişiklikleri, venöz basıncın artmasına neden olan ıkınma, öksürük, defekasyon ve miksiyon sırasında artar, uykudan uyandırır, tekrarlayıcı ve lokalize, sıklığı ve şiddeti zamanla artar.
Kafa içi basınç artışı sendromu (KİBAS) farklı etiyolojik nedenlerle bağlı olarak ancak temelde aynı patofizyolojik mekanizmalar ile intrakranial basıncın (İKB) artması sonucu ortaya çıkan çoğunlukla başağrısı, bulantısız kusma ve papil ödem ile karakterize klinik bir tablodur.
Bu hastalıklardan birisi bulunuyorsa, psikiyatri bölümü tercih edilebilir. Öncelikle psikiyatri bölümünü çok iyi anlamak gerekir. Hastalıkları araştırılarak, ilgili bir hastalıkla bu bölüme gidilmelidir. Psikiyatri servisine gitmek için, akıl sağlığı veya huzursuzluk gibi durumların olması gerekir.
Damar tıkanıklığı haricinde tansiyona bağlı beyin kanamaları, toplardamarların tıkanıklıklarına bağlı gelişen venöz hemorajiler de beyin damar hastalıkları arasında yer alır. Cerrahi olarak boşaltılmayı gerektirmeyen beyin kanamalarının takibi ve tedavisi de nöroloji uzmanları tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri