Muz meyvesi yüksek sıcaklık ve de neme ihtiyaç duyan bitki olması sebebi ile sıcaklığın ortalama -2 ve ya -3'ün daha altında olması durumunda da yetişmez. Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir.
Muz, esas olarak bir tropik iklim bitkisi olmasına karşın, bazı mikro-klimalarda subtropik iklim koşullarında da yetiştirilebilmektedir. Muzun anavatanı, Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasında kalan adalardır.
Muz bitkisi, toprağın tuz dengesine karşı çok hassas bir bitkidir. Biraz alkali topraklar, muz yetiştirmek için oldukça uygundur. Eğer evinizde bol vitaminli bir muz meyvesi yetiştirmek istiyorsanız; seçeceğiniz toprağın besin maddeleri açısından zengin ve bol humuslu toprak olmasına özen göstermelisiniz.
Sıcak ve nemli iklimlerde yetişmekte olan muz, Güney Yarım Küre'de yer alan ülkelerde sıkça yetiştirilmektedir. Bu ülkelerin başında ise Hindistan, Ekvator, Meksika ve Mısır gibi ülkeler yer almaktadır. Avrupa ülkelerinde ise muz yetiştirmek için uygun ortamlar hazırlanmakta ve seracılık yapılmaktadır.
Muz ağaçları, ılıman iklimi ve organik maddeler ve kompost açısından zengin olan iyi drene edilmiş topraklarda çok daha hızlı bir şekilde büyür. Nemi sevdiği için sürekli olarak sulanmak ister. Çok sıcak havalarda iki defa sulama yapmak gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır. İlk diktiğimiz muz ağacının yanından yeni bir muz ağacı daha çıkar ve eski ağaç kesilir. Yeni çıkan muz ağacımızdan da 6 aylık bir dönem sonrasında hasat yapılır.
Anavatanı Güneydoğu Asya olan muz ağacı için ekimi yapılan bölgenin 150mm daha az yağış alıyorsa ek sulama yapılmadığı sürece gelişimini sağlayamaz. Killi ve humuslu topraklardan hoşlanan muz için hava sıcaklığı -2 derecenin altına düşmemesi gerekiyor.
Kış döneminde gece sürelerinde, hava sıcaklığı alçak ve yüksek tip seralarda sırasıyla, ortalama 13.9 °C ve 14.6 °C olarak hesaplanmıştır. Her iki tip serada da, kış dönemindeki gece sürelerinde muz bitkisinde büyümenin başladığı sıcaklık sınırında sıcaklık değerleri belirlenmiştir.
Kosta Rika
Kosta Rika, dünyanın en büyük muz üreticileri listemizde, herhangi bir ülkenin en yüksek büyümesine tanık oldu.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Araştırma alanında dekara muz verimi dekara verim örtü altında 5238 kg da-1, açıkta 2819 kg da-1'dır.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz, tropikal iklimlerde yetişen bir meyvedir. Yani doğası gereği ülkemize kıyasla çok daha sıcak ülkelerde yetişmektedir. Muzun yapısında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedirler. Bu nedenle soğuk bir ortamda saklandığında muz kolayca bozulabilmektedir.
Tropik iklim bitkisi olan muz, nemli yerlerde yetişmekle birlikte 20 °C üzerinde sıcaklığı sevmektedir. Bunun yanı sıra yeterli miktarda yağış alması gerekir. İhtiyaç duyduğu yağışı almadığı takdirde sulama işlemine tabi tutulmalıdır.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
Muz ağacı diğer meyve ağaçlarından farklıdır. Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muz tohumunun ekimi oldukça kolaydır. Uygun bir saksıya toprak doldurulması ve daha sonra bu toprağın nemlendirilmesi gerekir. Toprağın arasında muz tohumlarının ekilmesi ve daha sonra da tohumun üzerinin kapatılması gerekir.
Dikim Zamanı: Ülkemizde muz dikimi iklim durumuna göre Mart-Mayıs ayları arasında yapılır. Örtü altında Eylül dikimi güzel sonuçlar vermektedir. 6.4.2. Dikim Aralıkları: Tek sıra dikim için genel olarak 3 * 1,7 m. aralıkları önerilebilir.
-Sıcak iklimi seven çok yıllık kalıcı bir bitkidir. -Yurdumuzda Akdeniz bölgesinde daha çok yetişmektedir. -Muz ağaçlarının gövdesi toprak altında olup rizom yumru şeklindedir. Toprak üstünde kalan ve yapraklarının çıktığı sap kısmada yalancı gövde olarak adlandırılmaktadır.
Marketten veya pazardan aldığınız muzları eve geldiğinizde plastik poşetlerinden çıkartın. Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır.
Muz Tohumu Nedir? Muz tohumu muz bitkisinin dişi organlarında bulunan ve yeni bir muz bitkisinin meydana gelmesini sağlayan tanelere verilen isimdir. Muz Tohumu Nasıl Olur? Muz tohumu muzun içerisinde bulunan çekirdek gibi gözüken yapılardır.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri