Muz kış mevsiminde yetişen bir meyvedir. Sonbahar aylarında ekilen muz, 3-3,5 ay boyunca hasat edilebilir.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Bahçelerde soğuktan koruyucu önlemlerin alınması. Muz meyvesinin gelişme devresi uygun ekolojilerde 110-130 gün (bazı yıllarda 75-150gün), Türkiye koşullarında 4-5 ay ( 120-150gün ) dır. Muz meyvesi yeşil renkte iken hasat edilir.
Çiçeklenmeden sonraki 90. günde hasat edilen meyvenin (tropik şartlarda) hasattan sonra yeşil kalma süresi yaklaşık 17 gün iken, çiçeklenmeden 120 gün sonra hasat edilen meyvenin olgunlaşma süresi 9 gündür.
Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır. Özellikle cüce çeşitleri 4 metreye kadar büyüyebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
6.6.
Muz yapraklarının geniş olması dolayısıyla terleme yoluyla çok miktarda su tüketir, sürekli nemli toprak ister. Bitki besin maddelerini bol miktarda almak için toprağın nemli olması gerekir. Bir çok meyve ağacı ile karşılaştırıldığında daha yüzeysel bir kök sistemine sahiptir.
2) Sıcaklık
Sıcak ve nemli iklimlerin bitkisi olan muz ağaçları, kuruluğu ve soğuğu sevmez.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.
Eğer yeterince olgun olmamış muz yerseniz, şiddetli bir mide ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca karın ağrısı ile birlikte bulantılar ile de karşılaşabilirsiniz. Olgunlaşmamış muzu vücudunuz sindirmek için uzun bir süre çalışır ve yüksek miktarda nişasta içerir.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz üretimin 204.000 tonu ülkemizden karşılanmaktadır. Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Saksıda yetiştirilmeye uygun olan muz çeşitleri, cüce muz olarak adlandırılan küçük muzlardır. Dwarf red, dwarf lady finger, dwarf Cavendish, dwarf Jamaican, dwarf Brazilian, Williams hybrid, gran nain, Rajapuri, gibi cüce muz türleri evde yetiştirilmeye uygun olan türlerdir.
Muz ağacı hem saksıya hem de bahçeye ekilen ağaç türleri içerisinde gelir. Özellikle eğer saksıya ekilmiş ise mutlaka rüzgardan korumak gerekir. Aynı zamanda fidanı yetişirken toprağına sürekli olarak nemli olması çok önemlidir. Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir.
Muz bitkisi en büyük çiçekli otsul bitkidir. 10 metreye kadar büyüyen türleri vardır. Yaprakları sarmal bir biçimde yer alır ve 3 metre uzunluğa, 60 cm genişliğe kadar büyüyebilir. Muz meyvasının 40 türü ve 250' den fazla çeşidi vardır.
Depolarda bekletilen muzların olgunlaşma hızını artırmak adına önceden karpit gazı kullanılırdı. Suyla birleştiğinde tepkimeye girerek asetilen gazı çıkaran karpit, meyvenin hızlı olgunlaşmasını sağlıyordu.
Mavi Java muzu nedir? Görüntüleri ve tatları ile büyüleyen bir muz çeşidi olan Java muzu, Güney Doğu Asya'ya özgü iki muz türünün melezidir. Tamamen olgunlaşmadan önce mavi rengi alan muz, olgunlaştıkça solar. Yumuşak kremsi yapıları ile vanilyalı dondurmayı andırır.
Muz çoğumuzun sevdiği, hem çok lezzetli hem de yenmesi kolay bir meyve. Dahası temel vitamin ve minerallerden zengin bir gıda. Genellikle sarı renkte ve olgun olanları yemeye alışkın olsak ta son zamanlarda marketlerde daha çok görmeye başladığımız yeşil yani ham muz da güvenle yenilebilir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Muz bitkisi en büyük çiçekli otsul bitkidir. Bitkileri sıkça ağaçlarla karıştırılır ve 7.6 metreye kadar çıkabilirler. Yaprakları sarmal bir biçimde yer alır ve 2.7 metre uzunluğa, 60 cm genişliğe kadar büyüyebilir.
Muz yetiştiriciliği, metal ve ahşap olmak üzere iki tür sera barınağı altında yapılmaktadır. Muz ekimi için yer seçerken don ve rüzgârlı alanlardan kaçınılmalı, sulama suyu mevcut ve kaliteli olmalıdır.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
Bu olay sesli gerçekleştiği için halk arasında muz doğurdu denir. Ülkemizde en lezzetli muzlar, doğumu Ağustos ayında başlayan ve olgunlaşması en erken Ekim ayında olanlardır. Muz beklenenden erken doğurursa sıcak havada olgunlaşmasını tamamlayacağı için dışı yeşilken, muzun içi akar.
Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri