Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
Muz ağacı yetiştirmek sabır ister. Muzu saksıya etmişseniz saksıyı rüzgardan korumanız gerekir. Muz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Tüm bakımları yapılan muz ağacı dikiminden 6 ay sonrasında ilk meyvelerini vererek, sahiplerini mutlu edecektir.
Bahçelerde soğuktan koruyucu önlemlerin alınması. Muz meyvesinin gelişme devresi uygun ekolojilerde 110-130 gün (bazı yıllarda 75-150gün), Türkiye koşullarında 4-5 ay ( 120-150gün ) dır. Muz meyvesi yeşil renkte iken hasat edilir.
Yıl boyunca ortalama 26-27 derece sıcaklık ister. Ülkemizde muzlar ortalama 125-150 gün arasında hasada hazır hale geliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Muzu hızlı olgunlaştırmak için etilen gazı çıkışını hızlandırmak gerekir. Bunun için muzu bir kese kağıdına koyup ağzını kapatın. Hatta mümkünse yanına yine etilen salgılayan elma gibi bir olgun meyve de ekleyin. Böylece yeşil muzlarınız kısa sürede sararır.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Saksıda yetiştirilmeye uygun olan muz çeşitleri, cüce muz olarak adlandırılan küçük muzlardır. Dwarf red, dwarf lady finger, dwarf Cavendish, dwarf Jamaican, dwarf Brazilian, Williams hybrid, gran nain, Rajapuri, gibi cüce muz türleri evde yetiştirilmeye uygun olan türlerdir.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Günümüzde bu alanda yürütülen çalışmalar ile sıcaklık düşüşlerine dayanıklı muz çeşitleri tespit edilmiş olup hatta ev ortamında yetiştirilen ağaçlardan meyve bile almak mümkün. Özellikle tohumdan yetiştirilen ağaçlardan 5 yıla kadar meyvede alınabiliyor.
Muz üretimin 204.000 tonu ülkemizden karşılanmaktadır. Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Araştırma bölgesinde, işletmelerde muz verimi örtüaltında 5238 kg da-1 iken açıkta 2819 kg da-1'dır.
Muz Tohumu Nedir? Muz tohumu muz bitkisinin dişi organlarında bulunan ve yeni bir muz bitkisinin meydana gelmesini sağlayan tanelere verilen isimdir. Muz Tohumu Nasıl Olur? Muz tohumu muzun içerisinde bulunan çekirdek gibi gözüken yapılardır.
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
Muz Ağaçları Neden Budanır? Muz yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
Muz yetiştiriciliği için en iyi topraklar; derin, besin maddelerince ve humusça zengin, geçirgen, iyi havalanan, hafif bünyeli (Kumlu-Tınlı) ve hafif alkali, killi Tınlı, Kumlu karakterdeki, derin topraklardır.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır.
Öncelikle yeşil muz tarağını elma ile birlikte kese kağıdına sarıp, naylon poşetin içine yerleştiriyorsunuz. Eğer tarak çok büyük gelirse tarağı önce 2'ye bölüp, parça parça olgunlaştırabilirsiniz. Olgunlaşmasını istediğiniz muzu evin sıcak bir köşesine koyun ama 24 derecenin üstünde muzunuz pişebilir.
Ürünler tür ve çeşitlerine bağlı olarak 2-4 gün içerisinde olgunlaşarak yeme olumuna ulaşır ve sararır. Sarartma ve olgunlaştırma işlemi sırasında muzların kabuk yüzeylerinde meydana gelen değişiklikler aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
Muzu uzun süre saklayabilmek için ilk olarak güneş ışığından ve yüksek ısıdan korunmalıdır. Oda sıcaklığında 3 ila 4 güne kadar saklanabilir. Ancak soğuk bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca muz saklamanın bir diğer püf noktası da hava alacak bir kap tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri