Ayrıca hayvansal besinlerin sebze-meyveye oranla çok daha yüksek karbon ayak izi varmış. 1 kilo kuzu etinin 17 kilo, 1 kilo peynirin ise 12 kilogram karbon salımına yol açtığını söyleyelim. Buna karşın 1 kilo muz dünyanın diğer ucundan ithal edilse dahi 400 gram karbondioksite eşdeğer.
Bu kitap, size ne yapacağınızı söylemek ya da ne kadar radikal değişiklikler uygulamanız gerektiğini anlatmak için yazılmadı. Bunlar kişisel kararlardır. Bu sayfalar hayatını sevmek isteyen ve kendisi için önemli tüm diğer şeylerin yanına biraz karbon bilinci de katmak isteyen herkes için yazılmıştır.
Her Şeyin Karbon Ayak İzi
264 syf.
Karbon ayak izi; mevsim döngüsünde ve iklim koşullarında ani değişikliklere neden olabilir. Ayrıca sera gazı salımının artması temel besin kaynaklarının üretiminde de olumsuz etkilere sebep olur. Küresel ısınma dolayısıyla buzullar erir ve yaşam alanlarının dengesi bozulur.
08 Temmuz 2019 KARBON AYAKİZİ
Atmosferde bulunan su buharı, karbondioksit, metan ve diazot monoksit gibi gazların miktarı arttıkça yeryüzü daha fazla ısınmaktadır. Bunun ana nedeni insan faaliyetleri etkisidir. Bu faaliyetler doğrudan ya da dolaylı olarak seragazları salımına neden olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Aşırı dozda potasyum klorür, ani kalp durmasına neden olabilir. Ancak Collins, "Sağlıklı insanlar için muzun aşırı dozu olamaz. Kalbinizin durmasına neden olacak kadar potasyum için belki de 400 muz yemeniz gerekecektir. Bu yüzden muz tehlikeli değildir.
Bir adet muz, potasyum, C vitamini, B6 vitamini, magnezyum, lif ve antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır.
Muz ağacı tek yıllık bir bitkidir.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini önermektedir. Çok fazla muz tüketimi oldukça tehlikeli olabilir.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Yetişkinlerin günde 3.500 mg potasyum alması gerekiyor. Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Çok fazla potasyum Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz için iyidir. Ancak çok fazla muz tüketiyorsanız, vücudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda çok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi düzensiz kalp atışı, kas güçsüzlüğü ve geçici felce yol açabilir.
Muzun Bilinmeyen Zararları
Muzun aşırı tüketiminden dolayı kabızlık problemi ile karşılaşılmaktadır. Muzu soyarken liflerin bir kısmını soymaya dikkat edilmezse, migreni tetiklemekte ve baş ağrısı yapmaktadır. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir.
Muz aşırı tüketildiği zaman kişilerde kabızlık sorunu çok görülmektedir. Kilo vermek için diyet yapan kişilere uzmanlar muz yemeyi uygun görmemektedir. Muz kilo verme sürecinde kişileri olumsuz etkilemektedir. Tropikal meyvelere karşı alerjisi olan kişiler de muz olumsuz komplikasyonlara nende olabilir.
Ancak yeşil ve sarı muzların arasındaki tek fark renkleri değil: Tat: Yeşil muz daha az tatlıdır. Hattâ hafif acımsı olabilir. Kıvam: Yeşil muzun kıvamı sarı muza göre daha katıdır.
Muz, potasyumun doğal izotopunun (K-40) varlığından dolayı hafif radyoaktiftir. İçerdiği potasyum dolayısıyla bir muz yaklaşık 0.1 μSv (microSievert) radyasyon yüklüdür (1 Sievert (Sv) = 1 milyon mikroSievert) (1 miliSievert (mSv) = 1000 mikroSievert (μSv)).
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Ancak, böbrek hastalığı olan potasyum kısıtlaması gereken bireylerde muzun zengin potasyum içeriği kan potasyum seviyelerini arttırarak kalp ritmini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple bu bireylerin muz tüketmeden önce diyetisyene danışmalarında fayda var.
Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir.
USDA Ulusal Besin Veri Tabanı'na göre muz diğer meyvelerden daha düşük miktarda fruktoz içermesine rağmen bazı kişilerde reaksiyona yol açar. Kalıtsal fruktoz intoleransına sahip bu kişilerin bağırsakları da fruktozu parçalayamadığı için karın ağrısı görülür.
Muz. Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır.
Saçlar için de muz oldukça faydalıdır. Kanser düşmanı olan muz kansere karşı direnci arttırır. Muzda bulunan A vitamini gözlere iyi gelir. Muzun zararları arasında ilk dikkati çeken bazı kişilerde fazla tüketildiğinde kabızlık sorununa yol açmasıdır.
Olgunlaşmamış yeşil ve sarı muzlar yeterli oranda lif ile potasyum kaynağı yaratmaz. Aynı zamanda su kaybı gibi problemler meydana getirme durumun ortaya çıkarır. Bu sebepten dolayı olgunlaşmamış olan yeşil ve sarı muzlar kabızlık problemini meydana getirebilir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri