Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir.
Afrika meyveler bakımından mümbit bir kıtadır. Birçok tropikal, savan hatta Akdeniz ikliminde yetişen meyveyi bulmak mümkündür. Afrika'nın hemen hemen birçok bölgesinde yetişen meyvelerin başında muz, papaya, ananas ve mango gelir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Muz tropikal bir meyvedir; yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyar. Ülkemizde en çok Akdeniz bölgesinde yetiştirilir; Antalya, Anamur, Alanya, Mersin muzun bolca yetiştiği illerimiz arasındadır.
Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı. Akdeniz ürünü olarak bilinen muz, Karadeniz'de yetişmeye başladı.
İlgili 24 soru bulundu
Kent sakini Mete Çağdaş, meyve veren muz ağacını kendisini şaşırttığını ifade ederek, "60 yıldır Sinop'tayım ve muz yetiştiğini ilk kez görüyorum. Ama bizim çocukluğumuzda Sinop'ta mandalina bahçeleri vardı, zeytin ağaçlarımız vardı.
Dünya yaş Page 11 Samsun İlinde Sebze Üretim Sektörü 6 meyve sebze sektöründe en çok ihraç edilen ürün grubu %11,2 pay ile narenciye olmuştur. İkinci sırada % 10,8 ile diğer sebzeler, üçüncü sırada ise % 10,5 ile muz yer almaktadır.
Muz yetiş- tirmek için ideal sıcaklık 16-20°C ve nemlilik oranı da % 90-95'tir. Ancak, soğuğa karşı dayanıksızlığı nedeniyle daha çok tropikal ya da ılıman iklim. bölgelerinde yetiştirilebilir.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır.
Muz Hangi İklimde Yetişir? Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir.
Muğla'nın Dalaman ilçesinde alternatif ürün olarak seralarda yetiştirilen muz, hasat ediliyor.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Dünyanın önemli kayısı üretim merkezlerinden Malatya'da daha önce alıç ve elma gibi meyvelerin kurutulduğu tesiste ilk kez kurutulan yaklaşık 1 ton limon, 300 kilogram portakal ile 100 kilogram muzda da başarı sağlandı.
- Suriye'de muz var mı? - Lazkiye'de yetişir, ayrıca Ekvator'dan gelir, biz alırız. Türkiye'de muz üretimi tüketimin % 2.7'sini karşılayabiliyor.
Japonlar, geliştirdikleri yeni yönemle "inanılmaz" anlamına gelen Mongee Banana'yı yetiştirmeye başladılar. Japonya'nın Okayama Bölgesi'nde bulunan bir çiftlik tarafından kullanılan yöntem, buzul çağının koşullarını kullanarak muz yetiştirmeye başladı.
Muz üretimi olmayan Hollanda'nın, dünya muz ihracatında %3'lük bir paya sahip olması dikkat çekicidir. Dünyada muz ihracatı 2017 yılında 23 milyon tonu geçmiştir. Dünyada en fazla muz ihracatı yapan ülke, toplam muz ihracatının %28'ini gerçekleştiren Ekvator'dur.
Dünya muz üretim alanlarında Hindistan, Ruanda ve Filipinler en fazla üretim alanına sahip ülkelerdir. Dünya muz üretiminde ise yine Hindistan %26,6'lık üretim payı ile ilk sırada yer alırken, %10'luk üretim payı ile Çin ikinci sırada, %6,3'lük üretim payı ile Endonezya üçüncü sırada yer almaktadır.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Türkiye'de sadece Akdeniz Bölgesi'nin üç ilinde yetiştirilen tropik meyve olan muz, artık Torbalı'da da üretiliyor. Çaybaşı'ya kurulan milyonlarca liralık tesiste geçtiğimiz hafta muz bitkisi ekildi. 20 dekarlık alanda muz yetiştirecek olan Torbalılı üretici Emre Park, Ege Bölgesi'nde bir ilki gerçekleştirdi.
Aylık yağışın 120-150 mm. olduğu yerlerde muz sulanmaya ihtiyaç duymayabilir. Muz yetiştiriciliğinde hava nemi de önemli olup % 60' ın altına düşmemelidir. Yıllık ortalama 2.500 mm'lik bir yağış bütün aylara dağılmış olmalıdır.
Saksıda yetiştirilebilen muz çeşitleri
Saksıda yetiştirilmeye uygun olan muz çeşitleri, cüce muz olarak adlandırılan küçük muzlardır. Dwarf red, dwarf lady finger, dwarf Cavendish, dwarf Jamaican, dwarf Brazilian, Williams hybrid, gran nain, Rajapuri, gibi cüce muz türleri evde yetiştirilmeye uygun olan türlerdir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Doğu'da 'yayla muzu' olarak tabir edilen uçkun mevsimi başladı. Özellikle Erzurum, Elazığ, Van, Bitlis, Siirt, Hakkari ve Şırnak'ta yetişen bir bitki olan uçkun, Cizre'de büyük rağbet görüyor.
Vali İlhami Aktaş, kentin zenginliğine dikkat çekti “Tarım, turizm ve ticaret, her şey mevcut. Muz ve çay hariç her ürün yetişiyor.
Ülkede Mersin ve Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde yetişen muzun Rize'de 2'inci yılında meyve verdiği dikkat çekti. Muzların ilk hasadı, Rize Valisi Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim tarafından gerçekleştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri