Potasyumun Gücü “Muzun faydaları nelerdir?” deyince akla hemen potasyum içeriği gelir. Muzda yüksek miktarda bulunan potasyum minerali sıvı dengesinin düzenlenmesine yardım eden önemli bir elektrolittir. Potasyum, kasların kasılması ve sinir hücrelerinin yanıt vermesine yardımcı olur.
Muzun aşırı tüketiminden dolayı kabızlık problemi ile karşılaşılmaktadır. Muzu soyarken liflerin bir kısmını soymaya dikkat edilmezse, migreni tetiklemekte ve baş ağrısı yapmaktadır. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir.
Kanser düşmanı olan muz kansere karşı direnci arttırır. Muzda bulunan A vitamini gözlere iyi gelir. Muzun zararları arasında ilk dikkati çeken bazı kişilerde fazla tüketildiğinde kabızlık sorununa yol açmasıdır. Ayrıca muzda yer alan iplik iplik olan lifler bazı kişilerde baş ağrısına neden olmaktadır.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
İlgili 40 soru bulundu
Muz, fazla sıvının vücuttan çok daha hızlı, tutulmadan atılmasına yardımcı olan, ödemden kurtaran, ancak kan yoğunluğunu artıran çok lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. Kalp krizi veya felç geçirmiş kişilerin yanı sıra koroner hastalığı olan kişiler için muzun çok sık tüketilmesi önerilmez.
Düzenli muz tüketimi, yüksek demir seviyeleri nedeniyle kansızlığa karşı yardımcı olacaktır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarır ve bu nedenle kandaki hemoglobin düzeyini artırır. Kan Basıncı Muz, potasyum açısından yüksek ve sodyum açısından düşüktür, bu sağlıklı tansiyon için harika bir kombinasyondur.
İçinde bulunan protein ve mineraller sayesinde son derece sağlıklı olan muz, aynı zamanda lezzetli bir meyvedir. Dünyada portakal ve elmadan sonra en çok tercih edilen üçüncü meyve olarak bilinir. Faydaları sayısız olan muzu düzenli olarak her gün 2 adet yediğinizde olumlu sonuçlar alacaksınız.
Muz, kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyaran demir içerir. Muzda ayrıca kan şekeri seviyelerini düzenleyen ve kansızlığı olan kişilere yardımcı olan B6 vitamini var. Muz, günlük B6 vitamini ihtiyacımızın yüzde 20'sini karşılar.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Muz: Mutluluk hormonu salgılayan ve serotonini tetikleyen bir besin olan muz, kişilerin depresif hallerine iyi gelir ve bazı psikolojik sorunlara karşı etkilidir. Serotonini doğal olarak artıran muz, uykusuzluk problemi yaşayan kişilere de fayda sağlar.
Muz, potasyum, vitamin ve mineraller içererek halsizliğe karşı enerji kaynağı olarak bilinir.
Aynı zamanda C vitamini, A vitamini ve lif gibi besinler açısından da zengindir. Muz: Muz, yemek sonrası tüketilmek üzere uygun olan bir meyvedir. Yüksek potasyum içeriğiyle elektrolit dengesini sağlar. Aynı zamanda lif içeriği sindirim sistemini destekler.
Muz alırken bunlara dikkat!
Muz kendiliğinden olgunlaşmış olmalı. Olgun muzun ucu esmer, rengi koyu sarı ve hafif yumuşak olur gazla sarartılan muzlar sağlıklı değildir. Kendiliğinden olgunlaşmamış muz mide asidini artırır ve kabızlığa neden olur.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Olgunlaşmış Muzun Demir Etkisi
Muz demir açısından oldukça zengin bir besindir.
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır.
6-Kan damarlarını temizler
Muzların kanınızdaki ve damarlarındaki kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? İçlerindeki fitosteroller bu sürece yardımcı olur. Aterosklerozu- arterlerin sertleşmesini ve daralmasını- önler.
Kemik sağlığı: Muz kalsiyumdan zengin bir kaynak olmasa da kemikleri güçlendirmeye yardımcıdır. Sindirilemez karbonhidratlar olan fruktooligosakkaritlerden zengindir, bu prebiyotik karbonhidratlar sindirim dostu probiyotikleri ve vücudun kalsiyum emme kapasitesini arttırırlar.
Altıdan fazla muz yemek insanı öldürür. Bu bir gerçek; potasyum seviyesi tehlikeli miktarda yüksek.
Sağlığa birçok faydası olan organik bal, cinsel isteği artırıp, erkeklerde yüz güldürüyor... Afrodizyak etkili besinler arasında bal öne çıkıyor. Balın muzla birlikte tüketildiğinde daha iyi sonuç verdiğini söyleyen uzmanlar, "Eğer cinsel isteksizlik yaşıyorsanız, gerçek balı muzla karıştırıp yemelisiniz" diyor.
Sağlıklı bir insan günde 7,5 muz yiyebilir
Ortalama bir muz 125 gram. Her bir muz 450 mg potasyum içeriyor. Bu da sağlıklı bir insanın tavsiye edilen potasyum seviyesi için en az 7,5 muz yiyebileceği anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri