Pegan diyeti; günlük tüketilmekte olan gıdaların %75'i sebze ve meyvelerden yani bitkisel kaynaklı gıdalardan oluşmaktadır. Geriye kalan besinler ise yararlı proteinlerden ve sağlıklı yağları içerir. Pegan diyeti, ismini paleo diyeti ve vegan diyetin birleşiminden alır ve sağlıklı beslenme odaklı yaşam tarzıdır.
Pesketaryen diyetin temeli; taze sebzeler, balık ve deniz ürünleri, tam tahıllı ürünler, baklagiller, meyveler, makarna, ekmek ve pirinçtir. Yumurta, süt ve süt ürünleri de menüde yer alabilir. Genel olarak pesketaryen diyetinin kesin kurallar yoktur. Tek net kural: kırmızı ve beyaz etin tüketilmemesidir.
Paleo Diyeti, günümüzden 2.5 milyon yıl öncesine uzanan ve yaklaşık 10.000 yıl önce son bulan Taş Devri beslenme tarzına dayanır. Tipik olarak avcılık-toplayıcılık anlayışına uygun düşük karbonhidratlı diyetlerdir.
İskandinav Diyeti, işlenmiş gıdaları, rafine şekeri, kırmızı eti sınırlarken; yerel olarak yetiştirilen, mevsime uygun, organik ve sürdürülebilir şekilde yetiştirilen gıda kaynaklarını vurgulayan besleyici bir beslenme modelini oluşturur.
Gezegen Diyeti vegan veya vejeteryan bir beslenmeden bahsetmiyor ancak temeli, topraktan üretilen besin maddelerinden oluşuyor. Günde 300 g sebze ve 200 g meyve önerilen bu beslenme düzeninde, protein ihtiyacının da önemli bir bölümünün baklagiller gibi gıdalardan temin edilmesi önerilmekte.
İlgili 37 soru bulundu
Polo vejetaryen diyeti: Bu diyette kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca tavuk, hindi gibi kümes hayvanlarını tüketilir. Pesko vejetaryen diyeti: Bu diyette de kırmızı et tüketilmez. Bitkisel besinler yanında hayvansal olarak yalnızca balık çeşitleri, midye su ürünlerini tüketilir.
Eliminasyon diyeti belirli gıda gruplarının belirli bir süreliğine beslenme düzeninden çıkarılması, daha sonra çıkarılan gıdaların yavaş yavaş ve teker teker beslenme düzenine geri eklenmesi ve olası reaksiyonların izlenmesini içeren bir diyettir.
Vejetaryen Sınıfları
Ovo Vejetaryenlik: Her türlü et ve et ürünüyle birlikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyi de redderler.
Dünyada frutaryenizm (fruitarianism) olarak anılan beslenme biçimine sahip frutaryenler, sadece et ve et ürünlerinden, hayvanlardan elde edilen ya da hayvanlar üzerinde test edilerek hazırlanan ürünlerden uzak durmakla kalmıyor, aynı zamanda sebzeleri de hayatlarından çıkarıyorlar.
Pesketaryenlik Nedir? Pesketaryen ne demek dersen, Merriam-Webster sözlüğünde bu sözcüğün kökeni 1993'e kadar götürülüyor ve tanımı şu şekilde: "Beslenmesinde balık dışında başka ete yer vermeyen kişi". Yani pesketaryen nedir sorusunun yanıtı; et grubu içinde sadece su ürünleri tüketen kişilerdir.
Erken Vejetaryen Pisagor'u Selamlayın!
Bilinen ilk hayvan hakları ve vejetaryenizm savunucusu, aynı zamanda kendisini “filozof” ya da “bilgelik aşığı” olarak adlandırılan ilk insan olan ve MÖ 6. yüzyılda yaşayan Büyük Pisagor'du.
Muz, üzüm, mango, ananas, greyfurt, yaban mersini, erik, portakal, vişne ve armut gibi meyveler, bu diyette uzak durulması gereken meyvelerdir.
Besin provokasyonu sırasında, alerji doktoru şüpheli yiyeceği ölçülen dozlarda yedirir. Semptomları tetiklemesi muhtemel olmayan çok küçük miktarlarda başlayacaktır. Her dozda, sağlık uzmanınız sizi herhangi bir reaksiyon belirtisi için belirli bir süre izleyecektir.
GAPS diyeti, bireylerin tahılları ve tahıl ürünlerini, pastörize süt ürünlerini, nişastalı sebzeleri ve rafine karbonhidratları kesmelerini gerektiren sıkı bir eliminasyon diyeti olarak tanımlanabilir.
Yarı Vejetaryen : Hayvansal kaynaklı gıdalardan yalnızca et ve et ürünlerini tüketmeyen ancak hayvanların üretmiş olduğu ürünleri belirli bir kurala bağlı kalmadan tüketen kişilerdir.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Peynir, hayvansal kaynaklı bir besindir. Bu yüzden vegan menülerinde yer verilmez. Ancak bitkilerden elde edilen peynirler, veganlar için protein kaynağıdır.
Beyin diyeti, Rush Üniversitesi Sağlık Merkezi ve Harvard Halk Sağlık Okulu tarafından, temelde Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltan yeme alışkanlıklarını bulma amacıyla başlatılan araştırmalar sonucu oluşturulan bir diyet.
Ara ve ana öğünlerden oluşan Muzaffer Kuşhan diyeti, genellikle protein ağırlıklıdır. Alınan proteinler sayesinde vücudunuzda kas kütlesi artarken yağ oranı da azalacaktır. Aslında herkesin gün içinde tükettiği yemekleri öneren Muzaffer Kuşhan diyeti, kilo aldıran ufak detayları öğünlerden çıkarır.
Aristo diyeti, antik Yunan filozof Aristoteles'in beslenme alışkanlıklarından esinlenerek oluşturulan bir diyet türüdür. Temel olarak, sağlıklı bir vücut ve zihin için dengeli ve ölçülü bir beslenme planı olarak tasarlanmıştır. Aristo diyeti, modern diyetlere kıyasla daha minimalist bir yaklaşım benimsemektedir.
Bir diyet programı uyguluyorsanız ara öğünlerde tükettiğiniz kuru yemiş ya da kuru meyve gibi gıdalar, açlık hissini ortadan kaldırmak için adeta bir kurtarıcı! Badem, ceviz ya da fındık gibi kuru yemişleri tüketerek hem enerji depolayabilir hem de sindirim sisteminizdeki sorunlara kısa sürede veda edebilirsiniz.
New York Üniversitesi'nden Michelle McMacken's in yayınlarına göre; çok iyi ve doğru bir şekilde yapılırsa et içermeyen bir diyetin oldukça sağlıklı olabileceği görülüyor.
Son yıllarda yapılan araştırmalar sayesinde dünya çapındaki veganların sayısının 79 milyona ulaştığı, vegan yaşam felsefesi ve pratiklerine yönelik ilginin de dünya çapında katlanarak arttığı, bu merakın 2014'ten 2020'ye kadar Hollanda'da yüzde 645'e, Yunanistan'da yüzde 590'a, Türkiye'de yüzde 395'e yükseldiği ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri