Muz, sukroz, fruktoz, glikoz ve lif dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir.
Diyabeti olanlar için şeker içeriği yüksek olduğundan önerilmeyen muzun bir büyük boyu iki porsiyona denk geliyor. Yani kişi bir seferde 30 gram karbonhidrat alıyor. Ancak gün içerisinde, üzerine tarçın serpiştirilmiş yarım adet muzu yoğurtla birlikte tüketerek kana geçiş sürecini azaltabilmek mümkün.
Orta boy tek bir muz, 14 gram şeker ve 6 gram nişasta içerir bu da kan şekeri seviyesinin diğer besin maddelerine göre daha hızlı yükselmesine neden olur.
Muzun yağ oranı düşüktür, ayrıca vitamin, mineral ve lif bakımından zengindir. Muz şeker içermez ve sizi bir çikolatadan daha uzun süre tok tutar.
Glisemik indeksi yüksek olan besinler aynı zamanda erken yaşlanmaya da sebep olur. Bunlar beyaz unlu gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, patates, şeker katkılı gıdalar, havuç, muz, kavun ve üzümdür.
İlgili 37 soru bulundu
Beslenme düzenine yeterli miktarda muz eklenmesi, insülin direncinin artmasında yardımcı olur. Lifli yapısında dolayı muz tüketimi, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkisi yapabilmektedir.
Meyveler içeriğinde bulunan lif, vitamin ve mineraller ile hem insülin direncine hem de vücudun diğer normal fonksiyonlarına katkıda bulunan besinlerdir. Elma, muz, armut, incir ve şeftali insülin direnci olan kişilerde tüketilmesi önerilen meyveler arasında yer alır.
Özellikle potasyumun çok iyi bir kaynağı olan muzun 118 gramlık bir adet orta boyunun içeriğinde yer alan başlıca mineral değerleri şöyledir: Potasyum: 422 mg. Kalsiyum: 5,9 mg. Magnezyum: 31,9 mg.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir. Şeker hastalarının özellikle bu meyvelere ayrıca dikkat etmeleri gerekir.
Faydaları sayısız olan muzu düzenli olarak her gün 2 adet yediğinizde olumlu sonuçlar alacaksınız. İşte etkileri... Posalı, tropik bir meyve olan muz hemen hemen herkesin severek tükettiği bir gıdadır. Muzu doğrudan yiyebilir, meyve salatalarında ya da hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir? Fazla miktarda meyve yemek kan şekerinde ciddi yükselmelere sebep olabilir. Bu sebeple meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir. Bireyler; çilek, yaban mersini, karadut, portakal, mandalina gibi antioksidan kaynaklı meyveleri tüketebilir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir.
Muzun içeriğindeki lif ve B6 vitamini tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Ancak diyabet hastalarının muzu tüketirken ölçülü oranda tüketmelerinde ve karbonhidrat tüketimlerini dikkate almalarında fayda var.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir. Diğer meyvelerin lif oranları yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilen meyveler kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
1 adet orta boy muz yerine 1 adet elma tercih edebilirsiniz. Kuru yemiş de muz kadar besleyicidir. Muz yazılı listeye iri kuru yemişlerden 10 adet, küçük kuru yemişlerden avuç içi kadar eklenebilir. Su oranı yüksek karpuz, çilek, salatalık, armut gibi besinler eklenebilir.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Bu yüzden şeker hastalarının yoğurt, ayran, balık, nişastasız besinler, greyfurt, erik, elma, fındık, ceviz, armut gibi glisemik indeksi düşük, daha sınırlı karbonhidrat alımı ve çözünebilir lifler başta olmak üzere lifli besinler tüketmeleri gerekir.
50 gram kadar bir limondan çıkan suyun kalori değeri 12 kcal kadardır. 0,2 gram lif içeren limon suyu 1,13 gram meyve şekeri içerir.
21 Gün Şekersiz Beslenmede Serbest Yiyecekler:
Meyveler: elma, portakal, çilek, üzüm, kiraz, greyfurt vb. gibi tüm meyveler. Protein Kaynakları: Tavuk, balık, kırmızı et, peynir, yumurta, yoğurt, kefir, kurubaklagil.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
Şeker hastaları her tür ekmek cinsini tüketemez. Şeker hastaları için en uygun ekmek türü tam çavdar ekmeğidir. Tam çavdar ekmeği, vücudun şeker dengesinin sağlanmasında çok faydalıdır. Söz konusu ekmeğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri