B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsium, fosfor, sodyum ve iyot açisindan da çok zengindir.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
YOĞURT, SÜT VE PEYNİR: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60'ını, 1 bardak süt %40'ını, 1 yumurta %20'sini karşılar.
İyot içeren besinler:
Deniz ürünleri. Lahana, şalgam, havuç, turp, ıspanak, pazı, sarımsak.
Özellikle yumurta ve patates, iyot açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir. Meyve olarak çilek de bulunan iyot, süt ve süt ürünlerinden de temin edilebilir.
Yaygın olarak tüketilen meyvelerden biri olan elma, iyi miktarda iyot içerir. 100 gramlık bir elma yaklaşık 11 mikrogram iyot içeriğine sahiptir.
Hayvansal başka bir besin olan yumurta da iyot içermektedir. 1 yumurta günlük ihtiyacın yaklaşık %20'sini karşılayabilmektedir.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir.
Süt ve süt ürünleri
Bir kâse yoğurt günlük iyot ihtiyacınızın %60'ını karşılar. Bir kâse yoğurdun iyot miktarı 154 mikrogram, kalori değeri ise 154 kaloridir. Bu durumda bir kâse yoğurt, günlük alınması gereken iyot miktarının yaklaşık % 60'ını karşılar.
Ceviz kabuklarının bariyerleri, insan vücudunun normal işleyişi için gerekli olan büyük miktarda iyot özelliğine sahiptir. İyot eksikliği tiroid bozukluğu, göğüs hastalıkları, uterus, prostat, diyabet gibi birçok hastalığın gelişimine yol açabilir.
Analiz sonuçları ortalama olarak şu şekilde saptanmıştır: Su oranı %3,33, yağ oranı %32,55, peroksit sayısı 3,43 meq g O₂/kg yağ, serbest yağ asitleri (Oleik asit cinsinden) %0,42, iyot sayısı 105 g iyot/100g yağ, sabunlaşma sayısı 191 mg KOH/g yağ ve kınılma indisi 20°C'de 1,468'dir.
Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır.
Kabaca söylemek gerekirse, iyotlu tuzla hazırlanmış gıdalar (mevcut ticari gıdaların hemen hepsi), deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri ,yumurta ve içinde yumurta içeren ürünler yüksek oranda iyot içerdiği için kullanılmamalıdır.
İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
Patlıcanda A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Yağ ve lif de içeren patlıcanda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, bakır, iyot, çinko mineralleri vardır.
yüzde 81.2, ananas yüzde 44, ıspanak yüzde 37.2, bakır için sarımsak yüzde 33, avokado yüzde 21 ve üzüm yüzde 19.7, iyot için maydanoz yüzde 9, dereotu yüzde 2.2 ve havuç yüzde 2, demir için ıspanak yüzde 56.3, tere yüzde 28.8 ve bezelye yüzde 18.6, selenyum için dereotu yüzde 4.9 ve sarımsak yüzde 3.6, çinko için ...
Ayrıca karnabahar iyot bağlayan bir sebze olduğundan özellikle hipotiroidi hastası kişiler tarafından tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edilmelidir.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Hashimoto hastalığı ve Graves hastalığı gibi otoimmün tiroid bozuklukları iyot takviyesinden kaçınmalıdır. İyottan aşırı duyarlı olan kişilerde iyot kullanımından da kaçınılmalıdır. Çok yüksek bir iyot alımı hipertiroidizme neden olabilir. İyot alerjisi alerjik reaksiyona neden olabilir.
İyot diyetinde Türk kahvesi içilir mi? Kahve, çay gibi içecekler. İyotsuz tuz. Fesleğen, kekik, koruyucu madde ve tuz içermeyen baharatlar.
Yumurta akının hiç iyot içermediği kabul edilir.
Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyod az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.
İyotlu tuz, temelde iyotun eklendiği tuzdur. İyot, yumurta, sebze ve deniz ürünleri gibi bazı yiyeceklerde eser miktarda bulunan bir mineraldir. Vücudun iyota ihtiyacı vardır ancak doğal olarak iyot yapamaz. Bu yüzden insanların gıdalardan iyot alması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri