Mâlikîler'e göre gecenin herhangi bir vaktinde, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre gece yarısından sonra kısa bir süre de olsa Müzdelife'de bulunmak vâciptir. Bu üç mezhebe göre Müzdelife'de fecirden sonra güneş doğuncaya kadar vakfe yapmak sünnettir.
Müzdelife'de vakfeyi terkeden kimseye kurban kesmek vacib olur. Selef ulemasından bir kısmının görüşü böyledir (el-Muğni, III, 421). Ancak, Alkame, Nehaî ve Şa'bî, Müzdelife vakfesini Haccın farzlarından saydıkları için, burada vakfeyi kaçıran kimsenin haccının ifsad olacağını söylemişlerdir (a.g.e., aynı yer).
3) Müzdelife vakfesi sünnettir.
Müzdelife vakfesi İslamiyete ve Diyanete göre vacip olarak kabul edilmiştir. Geçerli olma şartları arasında hac için ihramlı olmak, Arafat vakfesini yapmış olmak, Müzdelife sınırları içerisinde yapmak, belirli zaman içinde yapmak yer almaktadır.
Hanefi Mezhebine göre hac ibadetinin 3 farzı bulunmaktadır. Bunlar; ihram, Arafat Vakfesi ve ziyaret tavafıdır. Hac ibadeti bu farzlar sıra ile yerine getirildiği zaman eda edilmiş olmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Bunlardan ihrama girmek haccın şartı, Arafat'ta vakfeye durmak ve Kabe'yi tavaf etmek ise haccın rükünlerindendir.
Arafat'ta Öğle ve İkindi Namazlarının Birleştirilerek Kılmak
Öğle ve ikindi namazı birleştirilerek şöyle kılınır: Ezan okunduktan sonra, önce öğlenin ilk sünneti kılınır. Sonra kamet getirilerek öğlenin farzı eda edilir.
Gerek Diyanet İşleri Başkanlığı, gerekse hac organizasyonu yapan bazı ülkeler, izdiham sebebiyle yaşanabilecek ölümlerin önüne geçebilmek için Müzdelife vakfesini gece yarısından, hatta hemen yatsı namazından sonra yaptırmaktadırlar.
Kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etme, İslâm'ın beş şartından biri. Müzdelife'de vakfe yapılması müstehap olan bir tepe. Hac menâsikinin ifa edildiği yerlerden biri. Mekke'nin doğusunda, haccın en önemli rüknü olan vakfenin yapıldığı yer.
Mina'da gecelemenin zamanı; Arafat vakfesi öncesinde terviye günü ve Müzdelife vakfesinden sonra bayramın 2, 3 ve 4. günlerinin gecelerinin Mina'da geçirilmesini kapsamaktadır. İslam hukukçuları terviye günü (zilhicce 8) Mina'da gecelemenin sünnet olduğu konusunda görüş birliği içindedir.
Hac ibadetini yerine getiren kişiler, küçük çakılları Mina'da ya da Müzdelife'de topluyor. Hac mevsiminde kullanılan çakıl taşlarının toplam birkaç ton ağırlığa ulaştığı tahmin ediliyor. Taşlar atıldıktan sonra birkaç aşamadan geçiyor.
Arafat'ta vakfe için, abdest, setr-i avret, kıbleye yönelmek ve niyet şart değildir. Abdestsiz, cünüp, hayızlı veya nifaslı kimsenin yapacağı vakfe de geçerlidir. Kıbleye karşı durup Allah'a [celle celaluhu] ayakta dua edilmesi daha faziletlidir.
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Hz. Peygamber, " Hac Arafat'tır" (Tirmizî, Tefsîru Sûre 2/22; Ebû Dâvud, Menâsik, 68; İbn Mâce, Menâsik, 57) buyurmuştur. Bu yüzden vakfe yapamayan kimse haccı kaçırmış olur ve ertesi yıl yeniden hac yapar. Bugün belirli sınırlarla çevrelenen Arafat'ın her yeri vakfe yeridir.
Meş'ar-i Haram terkibindeki harâm kelimesi, buranın Harem bölgesi içinde bulunduğunu veya hürmet gösterilmesi gereken bir yer olduğunu belirtir. Meş'ar-i Harâm tabiri, İslâmî literatürde hac menâsikinden bir kısmının yerine getirildiği yer olarak Arafat ile Mina arasındaki bölgeyi ifade etmektedir.
Müzdelife - Mina arası 16 km yerine 3.5 km ile arşı inlettik - YouTube.
Arafat ile Harem bölgesi arasında sınır teşkil eden, Arafat dışında kaldığı için vakfe yapmanın câiz olmadığı, Harem'den sayılıp sayılmadığı konusunda ihtilâf bulunan vadi. Mekke'nin doğusunda, haccın en önemli rüknü olan vakfenin yapıldığı yer.
Müzdelife (Arapça: مزدلفة), Hac'da Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı ve Arafat ile Mina arasında yer alan ve Muhassır Vadisi'ne kadar olan bölümdür.
Müzdelife, Harem sınırları içinde Arafat ile Mina arasında kalan bir bölgenin adıdır. Haccın vaciplerinden Müzdelife vakfesi burada yapılır. Kur'ân-ı Kerim'de geçen Meş'ar-i Haram da buradadır. Hacılar, Arafat dönüşü gece Müzdelife'de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılarlar.
Peygamber, Arafat'tan dönünce Müzdelife'de akşam namazı ile yatsı namazını birleştirip kıldırmıştır. Bu yüzden Hacılar da Arafat'tan gelirken akşam namazını yolda kılmayıp Müzdelife'de yatsı namazıyla cem ederek kılarlar. Geceyi Müzdelife'de geçirerek vakfe yapılmış olurlar.
Mekke ile Müzdelife arasında Mescid-i Harâm'ın yaklaşık 7 km. kuzeydoğusunda ve Harem sınırları içinde bulunan Mina şeytan taşlama, kurban kesme, bayram günlerinde konaklama gibi hac ibadetlerinin (menâsik) yapıldığı yerdir.
Adet halinde olan bir kadın Arafat vakfesini yapabilir, Müzdelifede durup dua edebilir ve Mina`da Cemrelere taşlarını atabilir. Bu husus için hiç bir sakınca yoktur.
Gecelemenin ve vakfenin Müzdelife sınırları içinde yapılması gerekmektedir. Hanefî mezhebine göre Muhassir vadisinde vakfe yapmak tahrîmen mekruh görülmüş ve burada yapılan vakfenin geçersiz olduğu ifade edilmiştir.13 Hz. Peygamber'in “Arafat'ın tamamı vakfe mahallidir, Urene ovasında vakfe yapmaktan sakınınız.
Saatte 100 bin kişiyi Arafat'tan Müzdelife ve Mina'ya taşıyacak Mekke Metrosu arefe günü tam kapasite ile hizmete giriyor. Arafat'ta vakfeye duran Müslümanlar 18 kilometrelik Müzdelife ve Mina yolunda çok büyük zorluk yaşıyordu...
Bu ziyaretin ardından Müslümanların günahlarından arındığı kabul edilmektedir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV) Hac, Arafat'tır ifadelerini kullanmıştır. Hac ibadetinin tamamlanması için Arafat dağının ziyaret edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri