Odaklanma gerektiren işlerde ise düşük seste dinlenen elektronik (ambient) müzik yaratıcılığı tetikliyor. Kanada'daki McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre özellikle sevdiğimiz bir müziği dinlemek, duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalı dopamin seviyesini arttırıyor.
Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'nden bilim insanları yaptıkları araştırmada 'groovy' (ya da groove) müzik türünün beynin performansını artırdığını ortaya koydu. Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada 'groovy' (ya da groove) müziğin beynin performansını artırdığı açıkladı.
Müzik dinlerken beyin, vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfin hormonunu salgılıyor. Aynı zamanda iyi hissetmemiz için de nükleus akumbens adı verilen beynin haz merkezi harekete geçiyor ve en sevdiğin şeyi yapıyormuşsun gibi hissetmeni sağlıyor.
Yavaş ritimler, sakinleştirici melodiler ve doğal sesler, zihni sakinleştirir ve kaygıyı azaltır. Müzik, odaklanmayı sağlar ve stresi hafifletir. Ayrıca, müzik terapisi, anksiyete bozukluğu olan bireylerin duygusal dengelemeyi öğrenmelerine ve kaygıyla baş etmelerine yardımcı olur.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Beyin görüntüleme çalışmaları, müziğin beyindeki birçok bölgeyi aktifleştirdiğini gösteriyor. Mekânsal beceriler sırasında da benzer beyin bölgeleri etkin hâle geliyor. Müzik dinleme veya müzik eğitimi sırasında tekrar tekrar aktifleşen bu bölgelerin hacmi artıyor.
Küçük yaştan itibaren müzik dinleyenlerin beyinleri daha farklı gelişiyor. Harvard profesörü Gottfried Schlaug'un araştırmalarına göre, müzisyenlerin iki lobu bağlayan “corpus callosum”u daha büyük oluyor.
Müziğin birçok işlevi bulunmakla birlikte beyni de tetiklemektedir. Müzik; grup içinde koordinasyonu ve uyumu sağlamakta, iletişimi kurup geliştirmektedir. Bunun yanında hafızayı tetiklemekte, öğrenmeyi ve öğretmeyi aktive etmektedir. Ayrıca duygusal bir işlevi de vardır.
Müzik yaparak veya dinleyerek birçok duygu ve deneyim hissedilebilir veya aktarılabilir. Müziğin psikolojik faydalarına baktığımızda sözsüz müzikler; dinleyen kişilerin stres seviyesinin düşmesinde, sakinleşmelerinde ve daha kolay odaklanmalarında etkili olabilir.
Müzik dinleyerek zihninizi günlük düşünce ve streslerden uzaklaştırabilirsiniz. Müzik dinlerken rahatlamak ve rahat hissetmek kolaydır. Akşam rutininize müzik eklediğinizde, bu, zihninizi boşaltmanıza yardımcı olabilir. Böylece daha kolay uykuya dalabilirsiniz.
Müziğin olumlu doğası sadece duygular üzerindeki etkisinden ibaret değildir. Aynı zamanda yaratıcılık, iş performansı ve bilişsel kapasite üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Nitekim, kaygısı ve stresi azalan kişinin sonuç olarak yaptığı iş her ne olursa olsun verimliliğinin artma ihtimali yüksektir.
Enstrümantal müzik dinlemek, salgılanan dopamin miktarını artırır, mutluluk hormonu seviyesini artırır. Hoşlandığınız herhangi bir müzik türünü dinlemek daha fazla serotonin hormonu üretilmesini sağlayarak ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur.
Müzik dinlemek gece rutininizin bir parçası haline gelirse, müziğin uyku üzerindeki olumlu etkileri çoğalabilir. Müzik sadece sizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan hemen önce müzik dinlemenin rutinleşmiş olması, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini de verir.
Ders çalışırken ya da yoğunlaşma gerektiren bir iş ile ilgilenirken müzik dinlemek ayrıca kişinin gereksiz seslere odaklanmasını da önler. Bu yüzden özellikle de sözel derslere çalışırken sözsüz, melodiye sahip şarkıların dinlenmesi daha iyi olacaktır.
Araştırmaya göre caz ve klasik müzik dinleyenler sözlü şarkıları tercih edenlerden daha zeki. Araştırmalar müzikal tercihlerini Mozart ve Bach'dan yana yapanların sözlü şarkıları tercih eden kişilerden daha zeki olabileceğini ortaya koydu.
Müzik öğretmeninin enstrümanla bir nota sesi çıkarması, ardından iki veya üç nota sesi çıkararak çocuğun bunları taklit etmesini istemesi sonucunda çocuğun yetenekleri açığa çıkar. Çocuğun bu notaları algılayabiliyor, taklit edebiliyor veya edemiyor oluşuna göre müzik kulağı olup olmadığı fark edilebilir.
Müzik yeteneği de diğer tüm özellikler gibi genetik yolla bireye geçmektedir. Bu özellikler bireyin yaşadığı süreç içerisinde sahip olacağı zihinsel yetenek, duygusal denge, fiziksel yapı ve birçok özelliğin alt ve üst sınırını belirlemektedir.
Araştırmalar, çalıştığınız, ders çalıştığınız veya benzer türde bir faaliyet gerçekleştirdiğiniz durumlarda müzik veya arka plan gürültüsü dinlemenin çeşitli faydalar sağlayabileceğini göstermektedir.
Müzik dinleyerek kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissedebilirsiniz. Hatta bazı psikolojik hastalıkların çözümlenmesi için müzikle tedaviler uygulanabiliyor. Müzik dinlemek stres kontrolünde de oldukça etkilidir. Kişiyi sakinleştirir ve öfkesini azaltır.
Stres ve endişe: Yüksek sesli müzik, sinir sistemini etkileyerek stres ve endişeye neden olabilir. Uyku bozukluğu: Yüksek sesli müzik, uyku kalitesini düşürebilir ve uyku bozukluğuna neden olabilir. Kalp sağlığı: Yüksek sesli müzik, kalp atış hızını artırabilir ve kan basıncını yükseltebilir.
Bir müzik aleti çalarken yaptıklarınızı tekrarladıkça planlama, hareket ve dürtü kontrolü ve koordinasyon becerilerinin ve görsel-uzamsal becerilerin gelişmesinden sorumlu beyin bölgelerinde gelişmeyi hızlandırırsınız.
Kulaklıkla veya değil, çalışırken müzik dinlemek, dikkat dağıtıcı unsurları engelleyerek odaklanmayı artırmaya yardımcı olur.
Müzik beyindeki kan akışını arttırır. Beyin çalışırken çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar, kan akışının artması bu nedenle faydalı bir durumdur. Enstrüman çalmak bunların yanı sıra beynin yenilenmesine yardım eder, stresi ve depresyonu engeller ve beynin yürütme işlevlerini güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri