Ancak hemen kısa bir hatırlatma yapalım. Müzik öğretmenliği bölümü öğrenci adaylarını TYT veya AYT gibi sınavlarla değil, yetenek sınavları ile seçer.
Müzik Öğretmenliği Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor? Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan Müzik öğretmenliği bölümü, TYT sınavı ve sözel puan türüne göre öğrenci kabul eder.
Yetenek sınavlarına girebilmeniz için TYT'ye girmeniz yeterli. AYT'ye girmenize gerek yok. Çünkü yetenek sınavlarında TYT puanınıza bakılıyor. Müzik öğretmenliği (eğitim fakültesi) sınavına girebilmeniz için TYT sıralamasında 800.000'e girebilmeniz gerekiyor.
3) Müzik Öğretmenliği Programına başvuru yapabilmek için adayların 2020 TYT'de en az 150 ve üzeri puana (TYT en düşük 800.000 inci başarı sırası) veya Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı uyarınca ÖSYM Başkanlığı tarafından dönüştürülen 2019 TYT puanına sahip olmaları şartı aranır.
Nasıl Müzik Öğretmeni Olunur? Üniversitelerin Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Müzik Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Konservatuarların opera, şan, Türk Sanat Müziği gibi ilgili bölümlerinden mezun olan bireylerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Müzik öğretmenliği bölümü öğrenci adaylarını TYT veya AYT gibi sınavlarla değil, yetenek sınavları ile seçer. Bu nedenle müzik öğretmeni olmak için daha ilk adımda bile yeteneklerinize güveniyor olmalısınız.
2- Başvuru için adayların 2022-TYT sınavına girmiş olması ve sınav sonucunda en az 180,000 puan almış olması ve Y-TYT puanı başarı sıralamasında en düşük 800.000'inci sırada olması gerekmektedir.
– Konservatuar İçin TYT Yeterli Mi? Tiyatro bölümü yetenek sınavlarına başvuru yapmaya hak kazanmak için TYT dışında ekstra bir sınava girmenize gerek yok. Dolayısıyla eğer alternatif olarak farklı bir bölüme başvurmayı düşünmüyorsanız AYT sınavına girmeyebilirsiniz. Tiyatro bölümü için TYT sınavına girmeniz yeterli.
Özetle söylemek gerekirse TYT sınavında göstereceğiniz başarı üniversitelere göre değişen taban TYT puanı ve üzerindeki alacağınız puanlar güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarındaki alacağınız puan ve başarı sıranızı % 22 etkilemektedir.
Müzik Öğretmenliği Programı'nın 4 yıllık eğitim sürecinde lisans öğrencilerine verilen dersler alan bilgisi, meslek bilgisi ve genel kültür olarak üç farklı alanda toplanmıştır. Her öğrenci fiziksel özelliklerine ve becerilerine uygun bir enstrümanı çalmayı dört yıl boyunca öğrenmekle yükümlüdür.
Müzik, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Konservatuvar mezunları arasında müzik bölümünü bitirenler; şarkıcı, müzik öğretmeni, akademisyen, piyanist, eğitmen, müzik terapisti, aranjör, müzik yazarlığı, ses ve kayıt mühendisliği, stüdyo mühendisliği gibi sayısız alanda çalışabilirler.
Kulak sınavlarında 1,2,3 ses, ezgi ve ritim tekrarı, çalgı icrası ve eser seslendirme sorulur. Bu okulların sınavları konservatuvar, müzik öğretmenliği ve güzel sanatlar fakülteleri yetenek sınavlarına nazaran daha kolay olur. Okula göre değişmekle birlikte İstiklal Marşı okumanız da istenebilir.
Müzik öğretmeni olmak için üniversitede Müzik Öğretmenliği Bölümü'nün okunması gerekmektedir. Konservatuvarlardan mezun olan bireyler ise formasyon eğitimi almaları durumunda müzik öğretmeni olarak görev yapabilir.
2- Başvuru için adayların 2023-TYT sınavına girmiş olması ve sınav sonucunda en az 180,000 puan almış olması ve Y-TYT puanı başarı sıralamasında en düşük 800.000'inci sırada olması gerekmektedir.
Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları ile alım yapar cümlesinin ikinci ancaklı tamamlayıcısı ise TYT sınavı ile ilgilidir. Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Lise veya dengi bir okuldan mezun veya mezun durumunda olmak, TYT testlerinin herhangi birinden, (ortaöğretim başarı puanı eklenmeden) 150 veya üzeri puana sahip olmak. (Konservatuvar bünyesinde bir liseyi bitirenlerden TYT puan şartı aranmaz.)
İki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, piyanodan verilen tek ses, iki ses, 3 ses ve dört ses, ezgi ve ve ritim tekrarları yaptırılmaktadır. Başarılı olanlar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanmaktadır. İkinci aşamada, müzikalite ve icra performanslarını ölçmeye yönelik çalma ve söyleme sınavı yapılmaktadır.
Bu nedenle başta müzik kulağı olmak üzere müzik tarihi, müzik türleri, batı müziği, enstrüman bilgisi, şan ve vokal kullanımı gibi konularda kendinizi ciddi ölçüde geliştirmediğiniz takdirde sınav esnasında oldukça zorlanabilirsiniz.
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı [MÖABD], ilk ve orta dereceli kurumlara müzik öğretmeni yetiştirmeyi hedefleyen 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Programa kabul edilecek öğrenciler müzik yeteneğini oluşturan özelliklerden hangilerine ne ölçüde sahip olduklarının saptandığı Özel Yetenek Sınavı ile seçilirler.
Müzikoloji Bölümü ve Bestecilik Bölümü için yaş sınırı bulunmamaktadır. 9. Aday öğrenciler ön kayıt yaptırırken 2 (iki) bölüme başvurabilirler. Kesin kabul sınavı sonucunda 2 (iki) bölümü de kazanan adaylar tercih formlarındaki ilk tercihlerine yerleştirilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri