İtalyanca kelimeler, müzik notasyonunda, sanatçılara bir müzik parçasının nasıl çalınacağı konusunda talimat vermek için yaygın olarak kullanılır. İlk kez 17. yüzyıl İtalyan bestecileri tarafından kullanılan terminoloji o zamandan beri tüm dünyaya yayılmıştır.
Ses sanatçılarında ve toplumda yaygın olarak kullanılan müzik terimleri müziğin biçimini, ifadesini ve özellikleri vb. durumlarını açıklamada kullanılmaktadır. Sıklıkla kullanılan müzik terimlerinin geneli ise İngilizce ve İtalyanca kökenli olmaktadır.
Diğer terimlerle, ör. semper staccato. Semplice - Basit. Senza - Olmadan.
Assai - Yeterli şekilde (örn. Adagio assai) Con - İle (örn. andante con moto; yürüyüş hızında ve hareketli) Molto - Oldukça, daha fazla (örn. molto allegro)
* D.S. al Coda: 'Senyö işaretinin olduğu yere dön, koda işaretinin olduğu bölüme kadar çal, ve oradan koda bölümüne geç' demektir.
İlgili 30 soru bulundu
müzikte, "segno'dan al ve fine yazan yere (ya da fermata işaretine) gelince dur" anlamına gelen talimat. (it.) "d.s. al fine" şeklinde kısaltıldığı da çok olur.
Sağır Kültürü / Sağır Ebeveynlerin Çocukları
CODA , “Sağır Ebeveynlerin Çocukları” kelimesinin (Child Of Deaf Adult) kısaltması olup bir ya birden fazla sağır ebeveyn tarafından yetiştirilmiş, işiten kişilere verilen isimdir.
= giderek yavaşlayarak Ritenuto (riten.) = hızı bir anda düşürerek Rubato = (çalınmış) [tempo rubato = çalınmış zaman, temel ritmi bozmadan zaman zaman yavaşlayıp hızlanarak; hızda esneklik.]
Deciso (İt.): Kararlı.
Beats per minute veya BPM, müzikte tempoyu belirlemek için kullanılan birimdir. Dakika başına düşen vuruş sayısını belirtir.
Coda (2): Parçanın bitiş bölümünün başlangıcını işaretler. Segno (3): İkinci defa konulduğu yerden, birinci defa konulduğu yere dönüleceğini belirtir.
Kreşendo bir müzik eserinde gerçek anlamda seslerin daha da veya gittikçe güçleneceğini belirten harekettir. Müziği bir kenara bırakır günlük hayatta kullanımına bakarsak olayın daha da büyüyeceği, daha da ses getireceği manasında kullanılmaktadır.
(Müzikte, flat kelimesi bir nota için kullanılır ve bu nota tonal kalite olarak diğer nota seviyesinin yarım ton altındadır.)
müzikte, bir ölgünleşme, sönükleşme yani yavaşlama ve sessizleşme belirten terim.
Abanık (=Abantı)
Bir akorun seslerinden birine veya birkaçına eklenen yabancı ses ya da sesler.
Fon müziği, sözsüz müzik, enstrümantal müzik veya sadece enstrümantal, bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür. Genellikle bir şiir, hikâye, vs. okunurken arka plan olarak çalınır.
piyano söz konusu olduğunda: piyano tuşlarının akkor hale geldiğini düşünerek dokunmaktan korkarmışcasına, son derece nazik ve keskin hareketlerle seslendirmek. chopin'in kelebek etüdü bu teknikte çalınması gereken eserlere en güzel örneklerdendir.
yarı yavaş anlamında müzik terimi, adagio ile antantino arası
Comodo: Rahat bir tempoda metronom: 88-104 Con Moto: Hareketli Grave: Çok yavaş tempo.
anlamı “tatlı ve biraz yavaşlayarak”, Örnek 8'deki dim. e poco riten. anlamı ise “diminuendo ve biraz yavaşlayarak”tır.
allegrodan az biraz daha hızlı bir tempoyla çalınması gerektiğini söyleyen ritm direktifi. allegrissimo olarak da bilinir, temposu 172-176 bpm'dir. allegro ise 120-156 bpm'dir.
Al dente makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır. Spagetti için al tente yaklaşık 12 dakika haşlamak anlamına gelir. İtalyanca ısırınca dişe hafif sertliği gelen yiyecekler anlamına geliyor.
Senyö: Bir eserde ikinci defa konulduğu yerden birincisine dönülüp tekrar icra edileceğini gösterir.
Piano, Piano Piano ve Mezzo Piano nüansları: "Piano" nüansının en yumuşak ve hafif uygulanan halidir. "pp piano piano" nüansından daha şiddetli, yine yumuşak ve hafif uygulanan nüanstır. "p piano" nüansından daha şiddetli, orta şiddetten daha yumuşak ve hafif uygulanan nüanstır.
Es (Sus) : İnsan ya da çalgı sesine kısa ya da uzun bir süre ara verilmesi işaretidir. Sus işareti okumak da tabi ki nota okumaktır. Nota okurken, Nota değerlerini nasıl sayıyorsak, Sus işaretlerini de aynı şekilde sayarak okuruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri