En kısa tanımlarıyla müzik için ses sanatı, şiire de söz sanatı diyebiliriz. Şarkı dediğimiz sanat ise iki sanatın birleşmesiyle ortaya çıkan yeni bir sanat dalıdır. Tek başına müzik veya tek başına şiir sanatlarından farklıdır.
Genel olarak bakıldığında; müzik sanatın adı, şarkı ise o sanatın üyesi bir üründür.
Fon müziği, sözsüz müzik, enstrümantal müzik veya sadece enstrümantal, bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür. Genellikle bir şiir, hikâye, vs. okunurken arka plan olarak çalınır.
Müzik, duygu ve düşüncelerimizi belirlenmiş ya da belirlenmemiş kurallar dâhilinde ifade edebileceğimiz bir sanat dalı olmanın yanı sıra, günümüzde endüstriyel bir güç olarak oldukça önemlidir.
otaya dökülebilen ilk şarkı Sümerlere ait ve 3400 yaşında. 1950'lerde antik Ugarit kentinde ortaya çıkarılan tabletlerin üzerinde yer alan şarkı bir duaydı. 1972 yılında Asurolog Anne Draffkorn Kilmer tarafından bugün kullandığımız yedi notalı diyatonik diziye uyarlanarak yorumlandı.
İlgili 24 soru bulundu
3.400 yıl kadar önce yazıldığı sanılan ve "Hurri İlahisi" olarak adlandırılan çivi yazısı ile yazılmış şarkı gün yüzüne çıkarıldı. Dünyanın en eski şarkısı olduğu belirtiliyor. Şarkı Ugarit Kraliçesi Nikkal için bestelenmiş.
14. yüzyıla dayanan tabletleri 15 yıl boyunca çözmeye çalışmıştır. Çivi yazısı 36 tablet gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre 'Hurri İlahisi' ismiyle kaydedilmiştir. Asuroloji profesörü Kilmer'a göre, yazıtlardaki melodi tam 3 bin 400 yaşında.
Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır.
Aslı Yunanca bir kelime olan müzik, Yunanca “ Mousike” veya “ Mousa” kelimesinden alınmıştır. Yunan mitolojisine göre Tanrı Zeus'un kızları sayılan dokuz peri kızına “Mousa” (Muse-melek) adı verilmiştir.
MÜZİK NEDİR! Duygularımızı, düşüncelerimizi veya olayları anlatmak amacıyla ölçülü ve düzenli seslerin sanat düşünceleri içerisinde ritm'li veya ritm'siz olarak bir araya getirme sanatıdır. Müziğin iki ana elemanının biri ses, diğeri ritm'dir.
"enstrümansız (şarkı söylemek)" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç a cappella zf.
Haliyle günümüzde 300'den fazla müzik türü mevcuttur.
Solist, melodi ya da ritim ile uyumlu olarak şarkı söyleyen kişiler için kullanılan unvandır. Solistler, sesleri ile mesleklerini icra ettikleri için düzenli olarak çalışmak ve gelişmek zorundadır. Ses rengine, eğitim durumuna ve başka birçok nedene göre farklı türde eser seslendiren solistler bulunur.
Üç tür müzik vardır: Geleneksel müzik (halk müziği), Sanatsal müzik (klasik müzik), Popüler müzik (yaygın müzik) (Say, 2000:219) Müzik türlerinin biçimsel farklılıkları gözetildiğinde teknik ve öz bakımından iki gruba ayrılır.
Müzikte, türkünün karşıtı olarak, Şarktan gelen, doğuya ilişkin, özgü, tarzında anlamında kullanılır. Dörder mısralık 2-5 bendden meydana gelir. Birinci bendin 2. ve 4., öbür bendlerin yalnız sonuncu mısraları hiç değişmeden tekrarlanır. Şarkının ilk örneklerine, Divan edebiyatında, 11. yüzyılda rastlanır.
Çok küçük değişimlerle beraber modern müzik işte bu milattan önceki buluşa dayanmaktadır. İlk olarak Filozof Boethius tarafından isimlendirilen notalar daha sonra 1030 yılında Arezzo Katedrali'nin rahibi Guido D'arezzo tarafından yeniden isimlendirilmiş ve günümüze kadar bu halini korumuştur.
Türkçe popun 60 yılı… İlk Türkçe pop şarkısı 'Bak Bir Varmış Bir Yokmuş' ile başlayıp, bugüne kadar gelmiş altmış yıllık bir hikaye…
2008 yılında arkeologlar, Almanya'nın güneyinde Hohle Fels adında bir Taş Çağı mağarasında flüt parçaları buldular. Bu flüt parçaları, akbaba ve mamut kemiklerinden yapılmıştı. Günümüzden önce yaklaşık 42.000 ila 43.000 yıllarına tarihlenen bu enstrümanlar, gelmiş geçmiş en eski enstrümanlar olarak kabul ediliyor.
Taşları veya kemikleri birbirine vurarak ses çıkartan insanoğlu, ilk çalgısını rüzgârda çeşitli sesler çıkartan sazlıkları gözlemleyerek yaptı. Kamışları kesip üzerine delikler açarak ilk melodileri üfledi. Ardından ritim ve armoni birleşti. Böylece müziğin icadı milattan önce 82 bin ilâ 43 bin yıllar arasında oldu.
Müzik ruhun gıdası olduğu kadar kalbin de gıdasıdır. Hastalıkların iyileşmesine yardımcı olan müzik, kalp rahatsızlıklarının da tedavi sürecini hızlandırabiliyor. Kalp ritimlerini normalleştiriyor, tansiyonu düzene sokuyor. En iyi ağrı kesici olan müzik, ağrıların hafiflemesi ve dinmesinde önemli rol oynar.
Müzik için ruhun gıdasıdır der Mendelson. Şöyle ki; yapılan araştırmalara göre dinlediğiniz müzik, beyne giden ve beyinden gelen sinyalleri değiştirebiliyor, yani dinlediğiniz müzik sizde mutluluk hormonu salgılanmasına yol açabiliyor. Böylece müzik de size dinginlik ve huzur veriyor.
Kworb.net, YouTube'da görüntülenme bazında bugüne kadar en çok görüntülenen şarkıları analiz etti. Zirvede Luis Fonsi ve Daddy Yankee ortaklığı olan 'Despacito' şarkısı yer alıyor. 'Despacito'yu ikinci sırada Ed Sheeran'ın hiti 'Shape of You' izlerken, üçüncü sırada ise 'See You Again' şarkısı bulunuyor.
TELEVİZYONDA ŞARKI SÖYLEYEN İLK TÜRK ŞARKICI; RÜÇHAN ÇAMAY!
1953 yılında ABD'ye giden Çamay, Türk sanat dünyası içinde televizyonda şarkı söyleyen ilk şarkıcı olarak tarihe geçti. O yılların en önemli seslerinden biri olan Rüçhan Çamay, 1950 yılında radyoevinin açılmasıyla sesini radyo aracılığıyla duyurdu.
1.Türkülerin genel itibarıyla yazanı belli değilken şarkıların söz yazarı ve besteleyeni bellidir. 2.Türküler aşk, ölüm, sevgi vb konuları işlerken şarkılar hemen hemen her konuda olabilir. 3.Türküler halk edebiyatına ait bir tür iken şarkılar divan edebiyatına ait bir türdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri