Deniz yosunları da mercanı terk ederek ışık alabilecekleri daha temiz sulara gider. Mercanlar ise en önemli besin kaynaklarını kaybettikleri için yavaş yavaş ölür.
7- Siyah Mercan: 4.000+ Yıl
Mercanlar renkli, su altı kayaları ve bitkileri gibi görünürler, ancak aslında polip adı verilen omurgasızların dış iskeletlerinden oluşurlar.
Okyanuslardaki Mercan resifleri, okyanustaki karbondioksit miktarını kontrol ederek ekosisteme ve bizim soluduğumuz temiz havaya katkı sağlar. Mercan resiflerinin yok olması ayrıca okyanus asitlenmesini artırarak okyanusların dünyaya temiz hava sağlamasını engeller.
Sıcak denizleri seven mercanları, dünyanın farklı denizlerinde de görmen mümkün. Ancak mercan resifleri 30 derece kuzey ve 30 derece güney enlemleri arasında, yıl boyu 20-28 sıcaklığı olan tropik sularda bulunuyor. Yaşamak için güneş ışığına ihtiyaç duyan mercanlar, maksimum 75 metrelik sığ sularda yaşıyorlar.
Mercan, her ne kadar "Mercan Taşı” olarak tanımlansa da aslında denizde yaşayan omurgasız bir canlı türüdür. Su altında yaşayan omurgasız mercan poliplerinin oluşturduğu iskelet yapıya verilen addır.
İlgili 38 soru bulundu
Deniz yosunları da mercanı terk ederek ışık alabilecekleri daha temiz sulara gider. Mercanlar ise en önemli besin kaynaklarını kaybettikleri için yavaş yavaş ölür. Ayrıca, mercanlara rengini veren deniz yosunlarının mercanları terk etmesi, mercanların renginin beyazlaşmasına ya da saydamlaşmasına neden olur.
Aşırı besin maddeleri (azot ve fosfor), yükselen sıcaklıklar, okyanus asitlenmesi, aşırı avlanma (örneğin, yüksek balık avı, siyanür avcılığı, tüplü balık avlama), güneş koruyucu kullanımı ve akıntı dahil zararlı arazi kullanım uygulamalarından dolayı tehdit altındadırlar.
Öncelikle mercanları tanıyarak başlayalım. Herbiyor sadece bitkiyle beslenirler, Karnivor etle ve diğer hayvanlarla beslenirler, Omnivor hem bitki hem etle beslenirler. Bu bağlamda mercanlara beslendikleri yiyeceklere göre yem vermelisiniz. Herbiyor mercanlar otçul oldukları için sadece otla beslenirler.
Mercan organik bir malzemedir ve Mohs ölçeğine göre 3 ila 4 arasında sertlik derecesine sahiptir. Özellikle sert ya da dayanıklı bir değerli taş değildir.
Norveç batı sahillerinde olduğu gibi soğuk iklim bölgelerinde de mercan kayalıklarına rastlanmaktaysa da, mercan kayalıklarının en çok bulunduğu yerler; Afrika'nın doğu sahillerinden Büyük Okyanusdaki Hawaii Adaları arasındaki bölge ile Bermuda'dan Brezilya'ya kadar olan bölgelerdir.
DENİZANASI ve MERCANLAR
Denizanaları, mercanlar ve deniz şakayıkları, dokunaçlarında avlarını felce uğratan, çok sayıda zehirli kapsül bulunan omurgasız hayvanlardır.
Düşünülenin aksine bitki değil hayvan olan mercanlar deniz canlılarının yüzde 25'ine yuva oluyor; kıyı şeridini fırtınalardan koruyor; yaşattığı canlılarla 500 milyondan fazla insanın yaşamını sürdürebilmesi için ekonomi sağlıyor.
En iyi bilinen mercan balığı özellikleri arasında yumuşak etli olması ilk sıralarda yer almaktadır. Kolay hazmedilmesini de sağlayan bu özellik, mercan balığının sevilen yönlerinden birisidir. Bol ve lezzetli etiyle öne çıkan mercan çok yağlı bir balık türü değildir.
Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır.
#1.
Dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı olan bu türün üyeleri ortalama 405 ila 410 yıl yaşamaktalar. Bildirilen en yaşlı deniz tarağı ise 507 yaşındadır.
Quahog istiridyesi Ming
Yine de 507 yıllık dramatik ömrünün sonunda onu öldüren şey bir dondurucuydu. Quahog istiridyesi Ming, Arctica Islandica, ancak araştırmacılar tarafından toplanmak üzere dondurulduktan sonra öldü.
Taşın gerçekliği basit bir ısı testi ile anlaşılabilir. Buna göre taşı bir çakmak yardımıyla ısıya maruz bırakabilirsiniz. Eğer imitasyon bir taş ise rengini anında kaybeder. Eğer gerçek bir taş ise kırmızı mercan görünümünü korur.
Mercan taşı Dünyada Batı Hint adaları, Malezya, İtalya, Cezayir, Afrika, Sicilya, Japonya kıyıları, Büyük Okyanus ve İspanya gibi ülkelerde ve bölgelerde çıkarılmaktadır.
Mercan taşı bir iskeletten hayat bulduğu için ölümsüzlüğü, bilgeliği ve mutluluğu simgeler. Varoluş biçimi nedeniyle hayat ağacı taşı ismiyle de anılır. MÖ 1200-550 yılları arasındaki Demir Çağı'nda kullanılan bazı eşyalarda izine rastlandığı için mercan taşının oldukça köklü bir geçmişi olduğu bilinir.
Mercana Hayat Veren Su. Su kalitesinin iyi olması, suyun değerlerinin doğru olması ve yüksek bir havalandırma sağlanmasıyla mercan gelişimi için sağlıklı ortam yaratılmış olur. Suyun pH değeri 8,1-8.4, tuzluluk oranı ise %0,23-%0,26 aralığında seyretmelidir. Suyun haftada bir, %10'lik kısmının değişmesi gerekir.
WBD ilk olarak Karayipler Denizi'nde Acropora palmata ve bazı mercan cinsleri üzerinde gözlenmiştir. Fakat daha sonra Indopasifik'te pekçok Sclerectinian mercan üze rinde de WBD gözlendiği yayınlanmıştır.
Mercan ismi, doğrudan Kur'an'da geçmez.
Mercanlar, poliplerden oluşur ve genellikle kıyı resifleri olarak bilinen bariyer resiflerinde yaşarlar. Bu kıyı resifleri, mercan kayalıkları olarak adlandırılır. Mercanlar, sıcak, temiz ve sığ sularda, özellikle deniz yosunlarıyla kaplı saçaklı resiflerde yoğun bir şekilde bulunurlar.
Beyazlaşma, ısınan sular nedeniyle mercan kayalarının, içlerinde yaşayan, onlara rengini ve canlılığını veren alg türü organizmaları atmasıyla oluşuyor. Bu felaketten sonra kayalığın yeniden canlanması mümkün ama yalnızca koşullar yeniden düzelirse bu olabiliyor.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfından yapılan açıklamaya göre son on yılda, iklim değişikliğine bağlı olarak taş mercan kolonilerinin ölmeye başladığı tespit edildi. Akdeniz'de sadece tek bir taş mercan türü yaşadığından dolayı endemik olan bu tür, 16 ile 30° C sıcaklar arasında, 5 ila 40 metre derinliklerde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri