Dilimize Arapçadan geçmiş olan müzmin kelimesi, ''izman'' kökünden türetilmiştir. İzman, üzerinden hatırlanmayacak kadar çok zaman geçmiş olan demektir. Müzmin ise ne zaman sonlanacağı tam olarak bilinmeyen durumlar için kullanılır. Müzmin ne demek, TDK sözlük anlamı nedir?
Kronik ya da süreğen, müzmin, vücudun herhangi bir parçasında var olan, uzun süreli devam eden, kimi zaman hayat boyu düzelmeyen ve tedavi imkânları daha sınırlı kabul edilen hastalık türüdür.
Müzmin bekâr TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Evlilik çağını geçmiş olup da henüz evlenmemiş olan kimse. Evlenmeyi düşünmeyen kimse.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
La eki ve Kayd kelimelerinden oluşturulmuş olan lakayt kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Arapçada ''la'' olumsuzluk eki olarak kullanılır ve -sız - siz anlamına gelir. Lakayt kelimesinin ilk anlamı da kayda değer olmayan, kayıtsız, ilgisiz demektir.
İlgili 42 soru bulundu
Arapçadan dilimize geçmiş olan bu sözcüğün Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan açıklaması, umursamaz, aldırmaz ve ilgisizdir.
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarı ile yapabilme yetisi olarak tanımlanabilir. Göreve kabul edilme ve yükselmelerde “bilgi, görgü ve diplomayı” esas alan bir anlayıştır.
MÜTERAKKÎ (ﻣﺘﺮﻗّﻰ) sıf. (Ar. teraḳḳī “ilerlemek, yükselmek”ten muteraḳḳі) İlerleyip gelişen, ilerlemiş, medeniyet seviyesi yükselmiş, terakkî etmiş.
1. Dünyâya gelen, doğan, doğmuş. 2. –den doğmuş, ileri gelmiş, hâsıl olmuş: Bir gümrük meselesinden mütevellit müsâdemeler birer müstesnâ imiş (Cenap Şahâbeddin).
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir.
Kelime Anlamı: Müphem kelimesi, anlaşılması zor, belirsiz veya açık olmayan bir şeyi ifade eder. Genellikle net olmayan veya anlamı belirsiz olan bir konuyu tanımlamak için kullanılır. Kökeni: "Müphem" kelimesi Arapça kökenlidir.
Müşfik, Arapça kökenli ve sıfat olarak kullanılan bir sözcüktür. Müşfik dilimize Arapçadan gelmekle birlikte sevecen, şefkatli manasına gelmektedir.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir. Bu kelimenin bir diğer anlamı ise, düşman olan taraflardan birer kişinin çıkarak birbiri ile çarpışması anlamına da gelir.
Özellikle mazbut kelimesi mazbut insan kelime grubu üzerinden ele alınmakta ve kullanılmaktadır. Bu daha çok beğenilen insan ya da düzgün ve düzenli insan şeklinde ifade edilir. Özellikle de takdir gören ve saygı duyulan önemli kişiler için ele alınmak suretiyle kullanılan bir kelime grubudur.
"evlenmemiş" anlamına geleni bekâr şeklinde yazılır.
Sesli Sözlük - muntezir olmak, beklemek.
Farazi kelimesi gerçeği yansıtmayan sadece bir fikirden öteye gitmeyen durumlar için kullanılmaktadır. Yani herhangi bir gerçek duruma dayanmayan ve kanıtı olmayan durumlar söz konusu olduğu zaman farazi kelimesi kullanılır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "müteşekkir" kelimesi, Arapça kökenli bir sıfattır ve "minnettar, şükran duyan, teşekkür eden" anlamına gelir. Bu kelime, bir kişinin veya topluluğun, bir iyilik veya yardım karşısında duyduğu minnet ve teşekkür duygusunu ifade etmek için kullanılır.
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
Anlamı: "Müçtehit," İslam hukukunda veya fıkıh alanında dini hükümleri yorumlama ve yeni hükümler oluşturma yetkisine sahip olan bir kişiyi ifade eder. Müçtehitler, İslam hukukunu derinlemesine inceleyen ve farklı durumlara uygun hükümler çıkarabilen dini bilginlerdir.
Arapça riyâ (göründüğü gibi olmama, ikiyüzlülük) kavramından Türkçeye geçmiştir. Riya yapan kişiye riyakâr veya mürai denir. Riyakâr bir kimse, din bilgisi varsa münafık, yoksa yobaz olarak adlandırılır. Riyanın zıddı olan İslam dinî kavramı ihlastır (samimiyet).
"İltimâs" kelimesinden türetilmiştir ve "ayırt etme, özel muamelede bulunma" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla iltimas, kişinin başkalarına özel muamelede bulunma veya ayrıcalık tanıma eylemini ifade eder.
Tumturaklı Söz Neye Denir? Aynı şekilde anlama herhangi bir şey katmaya ve bir anlam bildirmeyen, buna rağmen Kulağa hoş gelen durumlar tumturaklı söz olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri