Özel Eğitim Öğretmenliği, herhangi bir zihinsel, duygusal ya da fiziksel engeli olan bireylerin eğitim hayatlarına kesintisiz devam edebilmeleri için kalifiye hale gelmiş öğretmenlerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.
Özel eğitim öğretmeni; özel gereksinimli bireylerin eğitiminde etkin rol oynayan kişidir. Özel eğitim öğretmeni kimdir sorusuna; duygusal ve fiziksel olarak desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin öğrenme eksikliklerini gideren kişidir, yanıtı verilebilir.
Özel eğitim öğretmenliği başta zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler vb. yetersizliklerden etkilenmiş olan bireylerin eğitiminden sorumludur. Belirtilen engellerin yanında özel eğitim öğretmenliği, otizm ve disleksi gibi rahatsızlıkları yaşayan kişilerin eğitiminden de sorumludur.
Özel eğitim, öğrenme güçlüğü, gelişimsel yetersizlikler, iletişim bozuklukları, duygusal ve davranışsal bozukluklar, fiziksel engelli ve diğer yetersizlik sınıfında olan veya yetersizliği olmayıp özel yeteneği yani yüksek yeterliliği olan öğrencilere uygun eğitim sağlamayı amaçlar.
b) Özel eğitim sınıflarında görme, işitme ve zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri görev yapar. Bu sınıflara, öğrencilerin yetersizlik türüne göre öğretmen görevlendirmesi yapılır.
İlgili 39 soru bulundu
Özel eğitim öğretmenliği bölümünden mezun olan kişiler bu kapsamda özel eğitim merkezlerinde ve okullarda çalışabilirler.
Özel eğitim sınıfında haftada 35 saat ders okuttuğu belirtilen ilgili sınıf öğretmeninin, okuttuğu bu derslerden haftada aylık karşılığı okutmakla yükümlü olduğu 18 saatin üstünde okuttuğu 17 (30+5=35-18=17) ders saati karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılması gerekmektedir.
Özel Eğitim Meslek Okullarına kimler kayıt yaptırabilir? İlköğretim programını tamamlayan, genel veya mesleki ortaöğretim programlarınıa devam edemeyecek durumda olan ve 27 yaşından gün almamış özel eğitim ihtiyacı olan bireyler Özel Eğitim Meslek Okullarına kayıt yaptırabilir.
Olağan çocukların kendiliğinden edindikleri becerilerin büyük bir kısmını yetersizlikten etkilenmiş özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara, yoğun ve sistematik biçimde öğretmek gerekmektedir. Örneğin, giyinme, soyunma, yemek yeme becerilerini çocuklar, yetişkinleri gözleyerek, taklit ederek öğrenirler.
Araştırmanın çalışma grubunu özel eğitim okul ve sınıflarında çalışan özel eğitim öğretmenleri ile birlikte çalıştıkları görsel sanatlar, beden eğitimi ve spor, müzik ve din kültürü ve ahlak bilgisi branş öğretmenleri oluşturmaktadır.
Özel Eğitim Öğretmenleri, ihtiyaç sahibi vatandaşlara eğitim vererek onlara zihinsel, duygusal ya da fiziksel eksikliklerini hissettirmeden eğitim veren ve ileri yaşam becerilerine akademik ve sosyal beceri kazandırmayı hedeflefleyen bir meslek grubudur.
Özel Eğitim Öğretmenliği lisans programında öğretmen adaylarına meslek bilgisi (%28), alan eğitimi (%59) ve genel kültür (%13) alanlarında dersler verilmektedir.
özel eğitim öğretmenleri anılan eğitim kurumlarına, bu kurumlarda ihtiyaç duyulması halinde açılan özel eğitim sınıflarında ders okutmak üzere öğretmen olarak atanabilmekte olup ancak, türü itibarıyla yönetici olarak görevlendirilmeleri mümkün olamamaktadır" açıklamasında bulundu.
Bütün yönetmeliklerde diğer branşlar için ders ve dinlenme saatleri düzenlenmiş iken okul öncesi öğretmen ve öğrencileri ile özel eğitim öğretmen ve öğrencilerinin teneffüs hakları bulunmamaktadır. Bu nedenle bu öğretmen ve öğrenciler gün içerisinde dinlenme ve ihtiyaç izni kullanamamaktadırlar.
Özel eğitim, bireyin gelişiminde uzman tarafından yapılan değerlendirme sonucu yaşıtlarından belirgin düzeyde farklılık olduğu tespit edildiğinde, bireyin özel gelişim ve öğrenme ihtiyacına yönelik hazırlanan eğitim programıdır.
b) Öğrenciler, ilköğretim programını takip ederler. Öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak BEP hazırlanır. c) Sınıfların mevcudu en fazla 10 öğrenciden oluşur. Ancak otizmi olan öğrenciler için sınıf mevcutları en fazla 4'tür.
Normal öğretmen olarak 1/4 görev yapan öğretmenler 15 bin 793 TL maaş alıyor. %30 zam durumunda 20 bin 531 TL, %40 zam durumunda 22 bin 110 TL, %50 zam durumunda ise 23 bin 690 TL olacak.
5) Özel Eğitim alanında öğretmen ihtiyacının karşılanamaması durumunda bu alana, öğretmenlik alanları mezunu olup görme, işitme, zihinsel engelliler alanında tezli-tezsiz yüksek lisans veya doktora mezunlarının atanmalarına imkân tanınmıştır.
Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programı (Türkçe) (B.A., 4 Yıl)
Özel Okul Öğretmenlerinin Yıllık İzin Hakkı Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim personelinin yarı yıl ve yaz tatili döneminde İş Kanunu'nda belirlenen sürelerin dışında izin kullanacağına dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Özel eğitim branşı/sınıfı öğretmenlerine, nöbet görevi ek ders ücretleri %25 artırımlı ödenecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri