Muz meyvesi % 70 oranında su, önemli miktarda karbonhidratlar ve az miktarda protein ve yağ içerir.
11. Muz su içeriği en fazla olan meyvelerden biri. %75'i sudan oluşuyor.
Oldukça lezzetli ve besleyici bir meyve olan muzun bileşiminde; Su % 70, Karbonhidrat % 27, Doğal elyaf % 0.5, Pro- tein % 1.2, Yağ % 0.3,.
Çok fazla muz yemek son derece tehlikeli olabilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi, yetişkinlerin günde iki muzdan fazla yememesini öneriyor.
Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir.
İlgili 41 soru bulundu
Muz içerdiği vitaminler bakımından oldukça zengindir. Büyüme çağındaki çocukların mutlaka tüketmesi gereken meyveler arasındadır. İçeriğinde A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve D vitamini vardır.
Muz aşırı tüketildiği zaman kişilerde kabızlık sorunu çok görülmektedir. Kilo vermek için diyet yapan kişilere uzmanlar muz yemeyi uygun görmemektedir. Muz kilo verme sürecinde kişileri olumsuz etkilemektedir. Tropikal meyvelere karşı alerjisi olan kişiler de muz olumsuz komplikasyonlara nende olabilir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Muzdaki enzimler sindirimi hızlandırarak besinlerin emilimini kolaylaştırır. Muzun içerdiği lifler tokluk hissi yaratarak vücudun yağ yakma hızını arttırır.
Öğlen yenen muz mide ekşimelerinin ilacıdır
Yüksek oranda lif içeren meyvelerin başında gelen muz hazmı kolaylaştırır ve mide ekşimesini geçirir.
Elmanın bileşiminde % 85 su, % 12 şeker, % 0,45 protein, % 0,4 yağ, %1 azotlu maddeler, pektin, organik asitler, Kalsiyum demir, fluor potasyum, magnezyum, silisyum, sodyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, kükürt, bor, ve tanen ile A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, G, E, K ve PP vitaminleri bulunmaktadır.
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır.
C Vitamini bakımından zengin olduğu bilinen ve meyve olarak da meyve suyu olarak da kış aylarında bolca tüketilen portakal ve greyfurtta %88 oranında su bulunuyor. Yani günlük hayatta su tüketiminin bir bölümünü portakal ve greyfurt tüketerek sağlamak mümkün olabilir.
Karpuz ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzenin su içeriği neredeyse yüzde 100. Karpuzun su içeriği yüzde 92. Çok şanslıyız ki, karpuz tam da bu mevsimin meyvesi; hem lezzetli hem de serinletici.
Havuç, %85'in üzerinde su içermektedir, %10'luk kısmı ise lif ve şekerdir, kalan kısmı az oranda yağ, protein, vitamin ve mineral içerir. Özünde A vitamini, karotenoid, B3 vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve K vitaminleri, folik asitler bulunmaktadır.
Brokoli (%91 oranında su), Havuç (%87 oranında su), Bezelye (%79 oranında su), Patates (%79 oranında su).
Yani bir elmadan ortalama 135 kalori alınıyor. Fakat muzun 100 gramı 90 kalori ve ortalama bir muz 87 gram olduğu için kişi 135 kalori bile almıyor. Yani tam bir muz yediğinizde aldığınız kalori miktarı 76 oluyor." Dolayısıyla muzun elmadan daha hafif bir meyve olması, elmadan daha az kalorili olmasını sağlıyor.
Muzun içerisinde bulunan yüksek potasyum sebebiyle kan şekeriniz aniden yükselebilir. Bu sebeple aç karnına muz tüketilmesi önerilmiyor. Baharatlar, özellikle acı olanlar aç karnına tüketilmemelidir.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi (kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olması) geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir. Kas güçsüzlüğü, düzensiz kalp ritmi ile karşılaşamamak için fazla muz tüketiminden uzak durulmalıdır.
Muzun aşırı tüketiminden dolayı kabızlık problemi ile karşılaşılmaktadır. Muzu soyarken liflerin bir kısmını soymaya dikkat edilmezse, migreni tetiklemekte ve baş ağrısı yapmaktadır. Muzun fazla tüketilmesinde vücut hiperkalemi geliştirmekte ve kalbe zarar vermektedir.
Muz, potasyumun doğal izotopunun (K-40) varlığından dolayı hafif radyoaktiftir. İçerdiği potasyum dolayısıyla bir muz yaklaşık 0.1 μSv (microSievert) radyasyon yüklüdür (1 Sievert (Sv) = 1 milyon mikroSievert) (1 miliSievert (mSv) = 1000 mikroSievert (μSv)).
Muz : Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor. Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri