Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir. Mesleki yeterlilik belgenizi aldıysanız o işte yetkin olduğunuzu kanıtlayabilirsiniz.
Yani mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi? Sorusunun cevabı hayır olarak cevap bulmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi, farklı tehlike gruplarında yer alan mesleklerin, bireyler tarafından icra edilmesinde herhangi bir sorun olmadığını gösteren belgedir.
MEB onaylı ustalık belgesi ise, bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve koşulda yerine getirebilen, üretimde çıkan aksaklıkları düzeltebilen, üretimi planlayabilen, üretim ile ilgili hesaplamaları yapabilen kişilere verilen belgeye denir.
Ustalık belgesi almak için başvuru yapılacak olan meslekte 3 senelik veya daha fazla meslek lisesi eğitimi almış kişiler. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilmiş olan ve 4. seviye yeterlilik belgesine sahip kişiler.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
İlgili 35 soru bulundu
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Kadın ve erkek kuaförleri uluslararası nitelikte MYK mesleki yeterlilik belgesi alarak iş yeri açmak için gerekli olan ustalık belgesi sınavlarına doğrudan girme hakkı elde eder.
4.Seviye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ile Şişli Mesleki Eğitim Merkezine başvurunuzu yaptıktan sonra yapılacak denklik işlemi sonucu belge aldığınız meslek ile ilgili sadece "Uygulama Sınavına" girerek "Ustalık Belgesi" alabilirsiniz.
Sorumlu Emlak Danışmanı 5. seviye yeterlilik belgesi ise işletmenin şube müdürlerinden talep edilen bir belge türüdür. 2021 yılında emlak sektöründe çalışmak isteyen bireylerden talep edilen bu belgelerin alınabilmesi için MYK tarafından belirlenen kurumlara başvuru yapılması gereklidir.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
MEB onaylı ustalık belgesi Avrupa birliği ülkelerinde geçerlidir. Ustalık belgesine sahip olan bireyler bu belge yardımıyla Avrupa birliği ülkelerinde iş bulabilirler. Ayrıca iş ile ilgili tecrübelerini ve bilgilerini bu belge ile kanıtlayabilirler.
MEB onaylı kurslar, MEB onaylı sertifika verebiliyor ancak mesleki yeterlilik belgesi veremiyor maalesef.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2023
Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR.
"Ustalık belgesi olmadan lokanta açamaz"
Bundan sonra lokanta açacak olan herkes ister ticaret odasına ister esnaf odasına kaydı olsun mutlaka ustalık belgesiyle belediyeye başvuracak. Bu belge olmadan iş yeri açılmasına müsaade edilmeyecek." ifadesini kullandı.
Seviye 5 SORUMLU EMLAK DANIŞMANI Mesleki Yeterlilik belgenizi ve Mesleki Eğitim Belgenizi aldıktan sonra Ticaret İl Müdürlüğüne gidip Yetki Belgeniz için başvuru yapmanız gerekiyor.
Bu Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izni vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydı yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır. Bu işyerlerinde alanında meslekî eğitim almış olanlar istihdam edilir.
Seviye Kurs Bitirme Belgesi : Ustalık belgesi ile aynı statüde yer alan ve 4. seviye olduğunu belirten kurs bitirme belgeleri.
Kuaförlük MEB Onaylı 4.
MEB onaylı 4. Seviye Kuaförlük sertifikası alarak Ustalık Belgesi sınavına direk giriş hakkı kazanırsınız. Böylelikle, 5 yıl süren ustalık eğitim sistemi ile değil, 6 aylık yoğunlaştırılmış eğitim programı ile bu süreci en verimli şekilde tamamlamış olursunuz.
İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin iş yerlerinde mesleki yeterlilik belgesi bulundurma zorunluluğu getirildi. Yapılan değişiklikle birlikte faaliyette olan güzellik salonlarında çalışan veya çalışacak olan sorumlu müdürlerin mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması zorunluluğu getirilmiştir.
(Örnek: Kalfalık belgesini bir yıllık eğitim sonunda alanlar dört yıl, üç yıllık eğitim sonunda alanlar ise iki yıl, ilgili meslekte sigortalı veya Bağ-Kur'lu çalıştığını belgelendirmeleri halinde ustalık sınavlarına alınırlar.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri