Guinness Rekorlar Kitabı'ndaki "En Kalabalık Kahvaltı Sofrası" rekoru 51.793 kişiye verilen Van kahvaltısı ile kırıldı.
Van'da gerçekleşen "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru denemesi, 51 bin 793 kişi ile kırıldı.
En fazla katılımcıyla edilen kahvaltı
Bu rekor tabii ki kahvaltı denince akla ilk gelen marka şehrimiz Van'a ait. 1 Haziran 2014'te 51 bin 793 kişi hep birlikte kahvaltı etti. Rekorun sahibi ise Van Ticaret ve Sanayi Odası.
Osmanlı'da da sadece iki öğün varmış: biri sabah 10-11 arası, diğeri gün batımından önce saat 5 gibi. Kahvaltı, yani kahve-altı günün ilk kahvesinden önce atıştırılan bir kaç ufak lokmadan ibaretmiş.
Her sabah sultan kızlarına ekmek, tereyağı, simit, pide, peynir ve kaymağın özel kilitli küçük bakır kaplarda verilmesi adettendi. Vezir konaklarında ise namazdan sonra kilerci kalfa tarafından kahvaltılar hazırlanır, sonra ise kahveler ikram edilirdi. Bu yemek haremde veya selamlıkta yenirdi.
İlgili 20 soru bulundu
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v)“Sabah yemeğini(kahvaltısını) terk etmek hastalık, akşam yemeğini yememek de insana ihtiyarlık verir.” hadis-i şerifinin tatbikiydi bu. İlk öğün, kuşluk vaktiyle başlardı.
Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi. Öğle yemeği: Bir iki dilim ekmek yerdi.
Bu bağlamda kahvaltı kelimesi, kahve altı sözünden kaynaklanmıştır.
Adeta kahveye bağımlı olan İtalyanlar için kahvenin yanında her şey kahvaltı demek olabilir. Yeme alışkanlıkları bölgelere göre farklılıklar gösterse de genelde ponçik isimli içi kayısı reçelli yiyeceğin öne çıktığı İtalyan kahvaltısında, bisküvi ve pastaneden alınma çeşitli tatlı ve tuzlular bulmak mümkün.
Bacon, yumurta, krem peynir, donut, sosis, meyve, bagel, reçel, yumurta, waffle, pancake ve mısır gevreği gibi bol çeşitli bir kahvaltıdan hoşlanan Amerikalılar, sabahları güne kahvaltı eşliğinde filtre kahve ile başlarlar.
Kurallara göre bir porsiyon Tiramisu'nun 15 santim uzunluğunda ve 8 santim boyunda olması gerekiyor. Merkezi Londra'da bulunan Guiness Dünya Rekorları Kitabı jurisinden Stefano Veltri 266.90 metrelik Tiramisu'nun doğduğu Vilesse'de rekora ulaşmasının büyük anlam taşıdığını dile getirerek 30 pastacıyı kutladı.
“Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” alan meşhur Van kahvaltısının ortalama fiyatı yeniden belirlendi. Daha önce kişi başına kahvaltı ücretinin 30 TL olduğu kentte, gerek pandemi koşulları, gerek artan tarım ve hayvancılık maliyetleri ve gerekse de diğer ekonomik nedenlerle 60 liraya kadar yükselmişti.
Türk mutfak kültüründe kahvaltı nedir? Bilinen en eski kayıtlara göre 10-11'nci yüzyıl Orta Asya'sında Türk mutfak kültüründe kahvaltı diye bir şey yok, günde iki öğün var. Bunlardan biri kuşluk vaktidir.
Normal aileler içinse 2 kişilik, 4 kişilik ve 6 kişilik takımlar yaygın olarak kullanılır. Bunun yanında kahvaltı takımı 32 parça, 42 parça, 24 parça ve 48 parça gibi farklı seçeneklerde üretilerek sofralarda ihtiyaç duyulan bütün ürünleri tek bir takımda kullanıcılarına sunmaktadır.
Van'da 2014'te 51 bin 793 kişinin katılımıyla 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' rekorunun kırılması sonrası, Van kahvaltısını dünyaya tanıtmak amacıyla 2 yıl önce 5 Haziran, 'Dünya Kahvaltı Günü' olarak ilan edildi.
Bu sorunun yanıtı bölgeden bölgeye değişiklik gösterse de genel bir bilgi vermek mümkün. Çin'de sabah yemeklerinde kızarmış, haşlanmış yada buharda pişirilmiş pirinç ekmekleri, yine pirinç veya buğday unundan yapılmış içine karides, kıyma veya sebze konulan börekler yenir.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Almanlar da bizler gibi peynire çok düşkünler. Almanların geleneksel kahvaltı sofralarında Alman tilsit peyniri, yoğun kremalı inek peyniri, ekmek, domuz eti, patates, kaz ciğer, yumurta ve dünyaca ünlü Yulaflı, tahıllı Alman ekmeği bulunuyor.
KökenDüzenle. < kahve altı “sabahleyin kahve içmeden önce yenen hafif yemek” Azerbaycan Türkçesindeki qəlyanaltı (< qəlyan "kalyan, nargile" + altı) "kahvaltı" sözcüğü ile karşılaştırılabilir.
Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Osmanlı mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan kahvaltı, kahveden önceki yemek anlamına gelen "kahve altı" olarak ifade edilirdi.
Kitap okumayı çok severdi Atatürk. Yoğun çalışmalarından ne zaman fırsat bulsa bir kitabın kapağını mutlaka açardı. Ama bir roman vardı ki, cephede savaştayken bile yanından ayırmaz ara sıra rastgele bir sayfasını açar okumaya dalardı. Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu romanı Atatürk'ün en sevdiği romandı.
Bu 2 bin yemeğin içerisinde milli yemek menümüze dahil kahvaltılık yemek ve ürünlerin sayısı da oldukça fazla. Özellikle kahvaltı sofralarımızda yerel ürünlerin ayrı bir yeri var. Tereyağı, bal, peynir, kükü, lavaş, tandır ekmeği, Azerbaycan çayı ve tatlılarını bu yerel ürünlerimiz arasında sayabiliriz.
İbrahim olduğu söylenen tiritin, Hz. Muhammed(s.a.v)'in en sevdiği yemek olduğu rivayet edilir. Öyle ki, özellikle Ramazan ayında tirit yemeğini sofrasından eksik etmeyen Hz. Muhmmed(s.a.v)'in sahur yemeğinin bereketi için dua ettiği gibi tirit yemeğinin bereketi için de dua ettiği söylenir.
(Bugün biliyoruz ki, yemekten sonra yatmak karaciğer yağlanmasına ve şeker artışına sebep oluyor) Tatlı yemezdi. Onun yerine sütün içine arpa koyarak tüketirdi. (Bugün neredeyse tüm diyetisyenlerin önerdiği de bu değil mi?) Çok sıcak ya da soğuk yemek yemezdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri