Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Dondurularak kurutulmuş meyveleri, kileriniz veya dolaplarınız gibi serin, karanlık ve kuru bir yerde, orijinal ambalajında kapalı olarak saklanabilir.
Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.
Meyveler: Kurutulmaya hazırlanan meyvelerden elma, armut ve şeftali, kararmamaları için 10 dakika süreyle tuzlu su eriyiğinde tutulur. Tuzlu su eriyiği, 3 çorba kaşığı tuz, 4 1/2 litre suda eritilmek suretiyle elde edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Kurutulmuş sebzelerin oda sıcaklığında saklanması güvenlidir. Ancak buzdolabına veya dondurucuya koymak onları daha uzun süre gevrek ve taze tutacaktır. Bu, özellikle yüksek nemli yerlerde yaşayan insanlar için önemlidir. Kuru yiyecekleri dondurucuya koymadan önce vakumlu poşetlere koyun.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kurutulacak sebze ve meyvelerin kurutmaya uygun olgunlukta olmasına (ham ya da fazla olgun olmamasına) dikkat etmek gerekir. Daha sonra içlerindeki yaprak, çöp, sap, taş gibi yabancı maddeler ayıklanıp yıkanmalıdır. Kurutma işlemi yapılacak sebze ve meyveler yara almamaları için çırpılarak değil, elle toplanmalıdır.
Soru : Kurutarak Saklanan Besinler Uzun Süre Bozulmadan Nasıl Kalabilir? Cevap : Kurutarak saklanan besinler uzun süre, kuruyunca kaybettikleri suyun içinde ölen besinleri çürüten organizamaların yok olması ile bozulmadan kalabilir.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
Bu bağlamda içerisine yerleştirilen ürünün yüzde 200 ila yüzde 400 gibi oranlarda ömrünü uzatır. Örneğin etten bile çabuk bozulan bir ürün olan balık, vakum paketine yerleştirilip, havası alındıktan sonra derin dondurucuya yerleştirildiğinde yaklaşık olarak 2 ila 4 ay arasında taze kalabilir.
Elma Armut kurusunun yapılış ve saklanma yöntemleri aynıdır. Kurutma işleminden sonra armut kurusu mutlaka serin bir yerde saklanmalıdır. Bu bir kiler, yada buzdolabınız olabilir.
Kuru üzüm, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir. İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
''Kurutma işlemiyle sebze ve meyvelerdeki C vitamini büyük oranda, A vitamini yüzde 30 oranında kaybolur fakat mineral içerikleri, örneğin potasyum ve fosfor artıyor. Özellikle kurutulan meyvelerin mineral oranı arttığı için kan şekerini yükseltme hızı da artıyor.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Yoğurtlar el yordamı ile avuç içine alınır ve sıkılarak toplar şeklinde ya da biçimsiz şekillerde tepsilere veya hasırlar üzerine dizilir. Güneşte 1-2 hafta süreyle kurutulur. Tam kuruyana kadar bekletilir. İyice kuruduktan sonra bez torbalara koyularak saklanır.
Bu nedenle kuruyemişleri mutlaka hava almayacak cam saklama kaplarında muhafaza etmeniz yeterli olacaktır. Bunun dışında ise paketi açılmamış kuruyemişler hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun bir süre saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri