N97.8: Kadın infertilitesi, başka nedenlerle gelişen.
N97.9: Kadın infertilitesi, tanımlanmamış
İnfertilite, Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımıyla bir yıl boyunca düzenli ve korunmaksızın cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebeliğin oluşmamasıdır. Bu süre 35 yaş üstü çiftlerde 6 ay olarak tanımlanabilir.
Normalde âdet döngüsü içinde oluşan ilk kanamayı takip eden 14. günde ovulasyon gerçekleşir. Ancak, bazı kişilerde yumurtlamanın olmaması ya da farklı bir deyişle anovulasyon görülebilir. Bu durum, hiç âdet görememe, âdet düzensizliği, vücut tüylerinde artış ve kısırlık gibi belirtiler ile birlikte ortaya çıkar.
N97.1 Kadın İnf. Tubal Kaynaklı (Tüplerin kapalı olduğuna dair HSG, Ameliyat Notu, Epikriz Raporu, 3 yıllık evlilik şartı aranmaz.) N97.9 Kadın İnf. Kadın İnfertilite Tanımlanmamış (Devlet hastanesinde yapılmış 2 adet Aşılama, 3 yıllık evlilik şartı Aranır…)
İlgili 30 soru bulundu
İnfertilite sorunu yaşayan hastaların büyük bir bölümü Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaktadır.
Tüm dünyada yaklaşık olarak %15 oranında görülen infertilite, kadına ve / veya erkeğe bağlı olarak gelişebilir. Farklı bir deyişle, kısırlık problemlerinin 1/3'ü erkek, 1/3'ü kadın ve 1/3'ü çiftlerin her ikisinden de kaynaklanır.
Erkek infertilitesinde ilaç tedavisi veya operasyon, olguların ancak %10-15'inde başarılı olabilmektedir. İlaç tedavisi sonuçsuz kaldığında, erkeğin spermlerinin özel yöntemlerle hazırlanarak rahim içine bir kanül yardımıyla verilerek düşük oranda gebelik sağlanabilmektedir.
İnfertilite (kısırlık) tedavisine alınacak çiftlerde nelere bakılır? Kısırlık tedavisinde amaç çiftin çocuk sahibi olabilmesi için gereken tahlillerinin yapılarak çocuk olmasını engelleyecek herhangi bir durumun mevcut olup olmadığının tespit edilmesi ve buna göre tedavi uygulanmasıdır.
Sperm değerleri normal, yumurtlamalar normal, rahim yapısı normal ve tüpler açık iken korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl süre ile gebelik elde edilememesi açıklanamayan infertilite olarak tanımlanmaktadır.
Özellikle genetik alanda kestirilemeyen birtakım problemler var. Çiftlerde döllenme oluyor ama daha ileri aşamaya gidemiyor. Buna 'sebepsiz infertilite' deniyor.
Kadınlarda kısırlığın başlıca belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir: Hamile kalamamak: Bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi kısırlığın ilk belirtisidir. 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay boyunca gebelik elde edilemezse kısırlıktan şüphelenilebilir.
Halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite bir yıl veya daha uzun süre korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi olarak tanımlanıyor.
Bebeği oluşturan ve anne ve babadan ayrı ayrı gelen bu özel hücrelere gamet hücreleri adı verilir. Kadında doğuştan yumurta hücresinin olmaması veya yaşının ilerlemesi veya “erken menopoz” gibi nedenlere bağlı olarak yumurta hücrelerinin tükenmesi gebelik oluşmasını kesin olarak engelleyen bir durumdur.
Kadında öncelikle pelvik muayene, ultrasonografi daha sonra yumurtalık fonksiyonlarını gösteren hormon tahlilleri, gerekirse over rezerv testleri (yumurtalık kapasitesi), rahim filmi (hsg)istenir. Pelvik muayene ve ultrasonografi: İnfertilite (kısırlık) değerlendirilmesinde ilk basamaktır.
TESE, infertilite tedavisi için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Menide sperm hücresi bulunmayan erkeklere uygulanır. Ameliyathane ortamında mikroskop altında her iki testisten en az 4 farklı doku örneği alınır. Alınan doku örnekleri laboratuvarda çeşitli işlemlerden geçirilir ve canlı sperm hücreleri ayrılır.
Kadınlarda görülen infertilitede en sık rastlanan sebepler arasında tüp tıkanıklığı, endometriozis (çikolata kisti), yumurtlama bozuklukları, polikistik over sendromu, erken menopoz gibi nedenler bulunuyor.
Kısırlık (İnfertilite) Teşhisi
Yumurta sayısı, kalitesi ve yumurtlamanın hormonal değerlendirilmesi. Jinekolojik ultrasonografi ve horman testleri (AMH, FSH, E2) ile yapılmaktadır. Sperm kalitesi ve tüm parametrelerin detaylı incelenmesi. Sperm sayısı,hareketi, yapısı ( şekli ) değerlendirilmektedir.
Kısırlığa neden olabilecek üreme fonksiyonu bozukluklarını tespit etmek için kadınlarda ultrasonografi ile görüntüleme, kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler; erkeklerde ise sperm sayımı ve yine kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonucunu bekar veya evli olmak değiştirmez.
Erkek Kısırlığında İğne Tedavisi
İlaç uygulanabilecek erkek infertilite hastaları için yapılan yöntemlerden biri de iğde tedavisidir. İğne tedavisi ortalama 1-2 yıl sürebileceğinden dolayı sabırlı olmak oldukça önemlidir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri