Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), (İngilizce: World Health Organization, WHO) Birleşmiş Milletler'e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan örgüttür.
19-22 Temmuz 1946 tarihlerinde New York'ta düzenlenen Uluslararası Sağlık Konferansı'nda Birleşmiş Milletler'e üye 51 ülkenin temsilcisi ile FAO, ILO, UNESCO, OIHP (Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu), Pan Amerikan Sağlık Teşkilatı (PAHO), Kızılhaç, Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu ve ...
DSÖ'nün tüzüğünde kuruluş amacı "Tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmaları" olarak belirtiliyor. Örgüt bu amacı gerçekleştirmek üzere uluslararası sağlık çalışmalarının koordinasyonunu ve eşgüdümünü sağlıyor.
1948 DSÖ Tüzüğü'nde sağlığın tanımı şu şekilde yapılmıştır: Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması durumu değil, fiziksel, sosyal ve ruhsal refah durumu.
Sağlığın geliştirilmesi, Ottawa Sözleşmesine göre "Bireylerin sağlıkları üzerindeki kontrolünü artırmaya ve sağlıklarını geliştirmeye olanak sağlayan bir süreç" olarak tanımlanmaktadır (Ottawa Charter, 1987). Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi kapsamlı bir sosyal ve politik süreci temsil eder.
İlgili 16 soru bulundu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), (İngilizce: World Health Organization, WHO) Birleşmiş Milletler'e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan örgüttür.
Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün kurucuları arasında yer almıştır. 26 üye ile başlayan, bugün 191 üyesi bulunan ve bu Örgüt'te Türkiye başlangıcından beri kurcu üye ülke olarak yerini almıştır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluş günü olan 7 Nisan, her yıl “Dünya Sağlık Günü” olarak kutlanıyor. 2023 yılı DSÖ'nün kuruluşunun 75. yılı.
WHO World Health Organization kelime öbeklerinin kısaltması olarak kullanılır. Dilimize İngilizceden geçmiş olan WHO Türkçede Dünya Sağlık Örgütü olarak bilinmektedir.
İkinci Dünya Savaşı'ndan galip çıkan büyük devletlerin liderliğinde oluşturulan bir dünya teşkilatı olan Birleşmiş Milletler (BM), 20. yüzyılın ilk yarısında yaşanan savaşların ve barışa yönelik tehditlerin tekrarını önlemek ve uluslararası barış ve güvenliği korumak amacıyla kurulmuştur.
The Who, 1964 yılında Birleşik Krallık'ın Londra kentinde kurulan bir Rock grubudur. Grubun üyeleri vokalist Roger Daltrey, gitarist ve vokalist Pete Townshend, bas gitarist ve vokalist John Entwistle ve baterist Keith Moon'dur.
İlk Uluslararası Konferans Fransızların öncülüğünde 12 ülkenin katılımıyla 23 Temmuz 1851 tarihinde Paris'te toplanmıştır. Konferansın sonucu Uluslararası Sağlık Tüzüğü olmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)
Türkiye 2 Ocak 1948 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü'ne üye olmuştur.
Sağlık ekonomisiyle ilgili ilk uluslararası konferans ise 1973'te düzenlenmiştir (Karabulut, 1998: 28). 1972 yılında Grossman, sağlık ekonomisinin en önemli yapıtlarından birisi olarak kabul edilen “On the Concept of Health Capital and the Demand for Health”'i (Grossman, 1972) yayınlamıştır.
Sağlık alanında her türlü bilgi sağlamak, tavsiyelerde bulunmak ve yardımlar yapmak. Sağlık bakımından aydınlatılmış bir kamuoyu oluşumuna yardım etmek. Hastalıkların, ölüm nedenlerinin kamu sağlığı uygulama metotlarının uluslararası nomanklatürlerini tayin etmek ve ihtiyaca göre yeniden gözden geçirmek.
1. Sağlığın Tanımı: Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir.” Bu tanımda bedence ve ruhça iyilik hali sağlığın bilinen yönüdür.
Dünya Sağlık Örgütü, temel birinci basamak sağlık hizmetinin sağlanmasını kapsayıcı birinci basamak sağlık hizmetleri stratejisinin ayrılmaz bir bileşeni olarak nitelendirmektedir.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO ) Birleşmiş Milletler in çalışma yaşamındaki uzman kuruluşudur.
Örgütün, 19-22 Temmuz tarihlerinde New York'da düzenlenen “Uluslararası Sağlık Konferansı” sırasında; BM üyesi olan 51 ülkenin delegeleri, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Uluslararası Halk Sağlığı Bürosu (OIHP-Paris), PAHO, ...
Dünya barışına katkısı ve karşıt görüşler. Veto yetkisine sahip beş daimi ülke olan Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve Birleşik Krallık aynı zamanda dünyanın en çok silah üreten ve pazarlayan ülkeleridir.
Uluslararası çapta bir durum söz konusu olduğu vakit Dünya Sağlık Örgütü görevi üstlenir. Peki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) nedir? DSÖ görevleri nelerdir, üye ülkeler kimlerdir? İşte bu konuda merak edilenler.
7 Nisan Dünya Sağlık Günü, her yıl tüm dünyada güncel ve gelecekte olması beklenen sağlık sorunlarıyla mücadele için eyleme geçmek üzere bir motivasyon aracı olarak kutlanmaktadır.
Bu Anlaşma, Dünya Sağlık Örgütü himayesinde Eylül 2013'te Türkiye'de yapılacak Toplantı'ya dair olup, katılımcıları ve yetkililerin statüsünü tanımlar. 2. Bu Anlaşma, Türkiye sınırları içinde Toplantı için geçerli olan temel yasal ve operasyonel düzenlemeleri belirlemektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri