b. SESLENME HİTAP ve UYARI SÖZLERİNDEN SONRA üNLEM iŞARETi KULLANILIR. Ordular! ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri! Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle!
Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan bildiren ifadelerin sonuna konur. Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Konuşmacı veya yazarın sevinç, üzüntü, kızgınlık, korku, heyecan, şaşkınlık gibi duygularını belirten ünlemlerdir: A, aman, bravo, ay, eyvah, hoppala, oh, ah, of, üf, vah vah, yo, ayol, hah, yuh, oha, yazık vs.
İlgili 33 soru bulundu
Sevinç , korku , üzüntü ,acıma, şaşırma , kızma ,kaygı gibi duygu belirten cümlelerin sonuna ünlem işareti ( ! ) konur. Eyvah ! Okula geç kaldım!
Ünlem: Duyguları ifade etmeye yarayan sözcüklerin sonuna kullanılan sözcükler olarak karşımıza çıkar. Özellikle aniden ortaya çıkan duygular ile ağızdan bir anda çıkan korku, istek, dilek, tehdit kelimeleri ünlem değeri kazanır.
Ünlem işareti cümlede birçok görevde kullanılan bir noktalama işaretidir: Sevinç, kıvanç, acı, korku, heyecan, endişe, şaşma gibi duyguları bildiren cümlelerin sonuna eklenmektedir. Uyarı sözleri, seslenme ve hitap bildiren sözlerden sonra kullanılmaktadır.
Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümle veya ibarelerin sonuna konur: Hava ne kadar da sıcak! Aşk olsun! Ne kadar akıllı adamlar var! Vah vah!
Ünlem işareti; sevinme, kızma, korku, mutluluk, şaşkınlık gibi aşırı heyecan anlatan cümlelerin sonuna konan işarete denilmektedir. Ayrıca çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelere de ünlem işareti konulur.
ilk hedefiniz Akdenizdir, ileri! Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle! c. BİR SÖZE ALAY, KÜÇÜMSEME VEYA KİNAYE ANLAMI KATMAK İÇİN AYRAÇ iÇiNDE üNLEM iŞARETi YAZILIR. a. KENDİSİNDEN SONRA ÖRNEK VERİLECEK CÜMLENİN SONUNA İKİ NOKTA İŞARETİ KONUR.
1.Mutluluk, kaygı, üzüntü, şaşkınlık, heyecan, korku vb. gibi duygu bildiren cümlelerin sonuna ünlem işareti konur. Korku, heyecan, sevinç, şaşkınlık gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur.
Ünlem işareti noktalama işaretlerinden biridir. Ünlem işareti cümleyi bitirdiği ve arkasından yeni bir cümleye başlandığı için ünlemden sonra cümleye büyük harfle başlanmalıdır. Ünlem işareti tek bir kelime kullanılsa bile arkasından gelecek yazıya büyük harfle başlanması gerekmektedir.
– Seslenme (hitap) sözlerinden sonra virgül konur. Örnek: Sevgili Teyzeciğim, sizi çok özledim. – Uzun cümlelerde, özneden sonra virgül kullanılır. Örnek: Burak, bu yıl çok farklı bir çocuk oldu. – Tırnak işareti içinde olmayan aktarma cümlelerinden sonra virgül konur. Örnek: — Benim güzel çiçeğim, dedi.
3. Ünlem işareti, seslenme ve hitap sözlerinden hemen sonra konulabileceği gibi cümlenin sonuna da konabilir.
8. Ünlem ve soru işaretinden sonra anlatımı pekiştirmek için konur. Ünlem ve soru işaretinden sonra anlatımı pekiştirmek için çok defa iki nokta kon- maktadır.
ÜNLEM İŞARETİ (!)
Şaşma, acıma, sevinç, heyecan ve korkma gibi duygu ve düşünceleri anlatan söz ve cümlelerin sonuna konuluyor. İmdat! Eyvah, yangın!
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
Semantik Açıdan Ünlemler
Zeynep Korkmaz'a göre, “Konuşanın korku, sevinç, acıma, şaşkınlık gibi her türlü duygu ve heyecanını etkili ve kısa bir biçimde anlatmaya, seslenmeye, çağırmaya yarayan ve kısmen bağımlı kelimeler sınıfına giren kelime veya kelimeler”.
Ahmet Topaloğlu Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü'nde ünlem için genellikle tek başına anlamı olmayan, ancak seslenmeleri; korku, sevinç, şaşkınlık, acıma gibi ruh hallerini; yasaklama, tasdik, gösterme gibi hususları ifade eden kelime türü.
Cevap: Sevinç, Kıvanç, Acı, Korku, Şaşma Vb. Duyguları Anlatan, Bir Doğa Sesini Yansıtan Kelime Veya Cümlelerin Sonuna Konulan Noktalama İşaretinin Adı, Ünlem (!)
Noktalama işaretleri; duygu ve düşüncelerin daha açık ifade edilmesi, tümcenin yapısı ve duraklama noktalarını belirlemek, okuma ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere kullanılan işaretlerdir.
Noktalama işaretleri örnek cümleler
Nokta (.): Bugün hava çok güzel. Virgül (,): Kitapları okurken, not almayı severim. Noktalı Virgül (;): Çok çalıştım; ancak sınavı geçemedim.
B- Genellikle paragraf başlarında yer alan seslenme sözlerinden sonra virgül kullanılır. Örnekler: 1- Sevgili teyzeciğim, bana evinizi açtığınız için size çok teşekkür ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri